Lapset ja nuoret eivät aina tule kuulluksi ammattiauttajan vastaanotolla
Lasten ja nuorten puhelimessa käsitellään hyvin monenlaisia lapsille ja nuorille tärkeitä asioita. Joidenkin soittajien huolet ovat vakavia tai he ovat jo ammattiavun piirissä. Lasten ja nuorten kohtaamisiin ammattilaisten kanssa liittyy yllättävän usein ongelmia, jotka heikentävät avunsaamista.
Osa lapsista ja nuorista kokee tapaamiset virallisiksi tai epämukaviksi, eikä luottamusta työntekijään synny. Jotkut pelkäävät, että heidän kertomansa asiat leviävät muiden tietoon tai kokevat, ettei työntekijä usko heidän kertomaansa. Etenkin koulukiusaamistapauksissa lapsista ja nuorista tuntuu, ettei ammattilaisella ole keinoja auttaa. Yhdessä vanhempien kanssa tapahtuvissa tapaamisissa nuoret saattavat kokea, ettei heitä kuulla, vaan työntekijä kuuntelee vanhempia.
Ongelmana katkonaiset suhteet
Joissakin tapauksissa ammattiavun syy on jäänyt kokonaan epäselväksi. Lapset ja nuoret kertovat, että he käyvät tapaamassa ammattilaista, mutta eivät tiedä siihen syytä tai eivät ymmärrä miten ammattilainen voisi heitä auttaa. Nuoresta on esimerkiksi saatettu tehdä lastensuojeluilmoitus, mutta nuori ja hänen perheensä ei tiedä, mitä se tarkoittaa ja miksi ilmoitus on tehty. Osa lapsista ja nuorista suhtautuu epäillen ammattilaisiin, koska pelkää, että perheen tilanteeseen saatetaan puuttua rajustikin.
Ammattiavun piirissä olevat lapset ja nuoret kaipaavat myös selvästi enemmän aikaa heitä auttavilta aikuisilta. Ajanpuutteen lisäksi epäkohtana nousee esiin työntekijöiden vaihtuvuus, jolloin lapset ja nuoret joutuvat yhä uudelleen rakentamaan uuden luottamussuhteen.
Koulutusta lapsen ja nuoren kohtaamiseen
Mannerheimin Lastensuojeluliitto ehdottaa lasten ja nuorten parissa työskenteleville lisäkoulutusta, joka auttaisi huomioimaan lapsen näkökulman. Tilannetta kohentaisi myös moniammatillisten tiimien luominen, jolloin lastensuojelun työntekijät saisivat työnsä tueksi lapsi- ja nuorisopsykologista osaamista. Kohtaamisissa tulisi suosia lasta ja nuorta kunnioittavia tapaamispaikkoja ja menetelmiä ja tapaamisiin varata riittävästi aikaa. Ensiarvoisen tärkeää on jatkuvuus sekä lämpimän ja luottamuksellisen hoitosuhteen muodostaminen.
- Lapsilla ja nuorilla on oikeus tietää, miksi he ovat avun piirissä, mitä eri ammattilaiset, kuten lastensuojelun sosiaalityöntekijä, terveydenhoitaja tai koulukuraattori tekevät, miten he voivat auttaa ja millaiset vaitiolovaatimukset työntekijöitä koskevat, huomauttaa MLL:n auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki
.
Alueellinen eriarvoisuus ongelmana
Lapsilähtöinen ja laadukas ammattiauttaminen vaatii yhteiskunnalta taloudellisia resursseja. Kaikissa kunnissa resursseja ei ole riittävästi, mikä aiheuttaa eriarvoisuutta eri puolilla maata asuvien lasten ja nuorten välille.
-Lasten ja nuorten oikeuksien toteutumisen kannalta vakavimpia pulmia Suomessa on palveluiden saatavuuden ja laadun eriarvoisuus. YK:n lapsen oikeuksien komitea on toistanut tämän huolen jo useissa suosituksissaan Suomen valtiolle - viimeksi kesäkuussa 2011, lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula
muistuttaa.
Aula korostaa myös, että lapset ja nuoret tulee ottaa mukaan palveluiden kehittämiseen.
- Palveluista saadaan vaikuttavampia, kun lapset ja nuoret ovat mukana niitä kehittämässä. Tämä sopii niin koulun oppilashuoltoon kuin lastensuojeluunkin. Lasten kokemus laadusta ei ole aina sama kuin aikuisen ja siksi lasten näkökulmaa pitää myös paikallisesti selvittää, hän painottaa.
Lasten ja nuorten puhelimessa maratonpäivystys
Lasten ja nuorten puhelin haluaa Lapsen oikeuksien päivänä tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuden keskustella luotettavan aikuisen kanssa koko päivän. Puhelin päivystää poikkeuksellisesti klo 12 – 21. Numeroon 116111 lapsi tai nuori voi soittaa maksutta mistä tahansa asiasta, josta haluaa keskustella turvallisen aikuisen kanssa.
Lisätietoja:
Mannerheimin Lastensuojeluliitto:
Lasten ja nuorten puhelimen ja netin päällikkö Tatjana Pajamäki, p. 075 3245 616, tatjana.pajamaki@mll.fi
Viestintäjohtaja Liisa Partio, p. 040 580 8984, liisa.partio@mll.fi
Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula p. 09 1607 3985, lapsiasiavaltuutettu@stm.fi
MLL:n Lasten ja nuorten puhelin vastaa numerossa 116 111 vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on soittajalle maksuton. Puhelimeen vastaa koulutettu vapaaehtoinen aikuinen, jolla on aikaa kuunnella. Yhteydenotot ovat kertaluonteisia. Jos asia ei ratkea tai soittajan huoli ei helpotu puhelun aikana, yhteydenottaja ohjataan oman lähiympäristönsä aikuisten, vanhempien tai ammattihenkilöstön, luokse. www.mll.fi
Tietoja julkaisijasta
Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 68 000 jäsentä, 528 paikallisyhdistystä, 9 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. www.mll.fi - http://www.mll.fi/
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto
På mors dag belönas 36 mammor med utmärkelsetecken25.4.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Republikens president har beslutat att ge 36 mammor medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros orden. Med det värdefulla utmärkelsetecknet uppmärksammas årligen mammor som har utmärkt sig som föredömliga fostrare samt främjat familjeliv och föräldraskap. Utmärkelsetecknen delas ut vid en riksomfattande morsdagsfest, som ordnas av Mannerheims Barnskyddsförbund i samarbete med social- och hälsovårdsministeriet i Helsingfors söndagen den 11 maj 2025.
Äitienpäivänä palkitaan 36 äitiä kunniamerkein25.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Tasavallan presidentti on päättänyt antaa 36 äidille Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein. Arvokkaalla kunniamerkillä huomioidaan vuosittain äitejä, jotka ovat ansioituneet esimerkillisinä kasvattajina sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistäjinä. Merkit luovutetaan valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa. Juhlan järjestää Mannerheimin Lastensuojeluliitto yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa Helsingissä sunnuntaina 11. toukokuuta.
MLL:n Lasten ja nuorten 116 111 vastaa pääsiäisenä joka ilta yöhön saakka17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Kaikille lapsille ja nuorille pyhät eivät tarkoita kivaa lomaa ja katkosta arkeen. Lomallakin voi olla tarvetta jutella tai saada apua luotettavalta aikuiselta. Lasten ja nuorten puhelin 116 111 on avoinna jokaisena pääsiäisviikonlopun päivänä kello 17-20. Nuorten Tukilinja päivystää samassa numerossa koko pääsiäisen ajan klo 20-00.
Lek är glädje - Lekdagen firas lördagen den 26.416.4.2025 07:10:00 EEST | Pressmeddelande
Den nationella Lekdagen firas i år lördagen den 26 april, nu redan för tionde gången. Årets tema är glädje. Det påminner oss om att vi också i den här världspolitiska situationen har rätt att glädja oss åt goda stunder och leka oss till välbefinnande. Lekdagsnätverket inbjuder människor i alla åldrar att kasta sig in i lekens virvlar.
Ilo löytyy leikistä - Leikkipäivää vietetään lauantaina 26.4.16.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallista Leikkipäivää vietetään tänä vuonna lauantaina 26. huhtikuuta jo kymmenettä kertaa. Vuoden teemana on ilo. Se muistuttaa, että maailmanpoliittisen tilanteen keskellä on lupa myös iloita hyvistä hetkistä ja herättää hyvä olo leikin vauhdittamana. Leikkipäiväverkosto kutsuukin kaikenikäisiä heittäytymään leikin pyörteisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme