Yliaktiivisten koirien verenkuva on muuttunut

Yleinen pelokkuus, ääniarkuus, sekä yliaktiivisuus ja impulsiivisuus ovat yleisimpiä koirien käyttäytymisongelmia. Pahimmillaan ne voivat vaikuttaa erittäin negatiivisesti sekä koiran että omistajan hyvinvointiin.
– Käyttäytyminen ja käytöshäiriöt kehittyvät usein eri perintö- ja ympäristötekijän yhteisvaikutuksesta, mikä tekee tutkimuksesta haastavaa. Aineenvaihdunnan tutkiminen eli metabolomiikka antaa uusia vihjeitä käyttäytymishäiriöiden taustalla olevista biologisista ongelmista ja samalla edistää geenitutkimuksia. Metabolomiikkatutkimukset koirissa ovat toistaiseksi harvinaisia ja tämän pilottitutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella uusia lähestymistapoja ja saada samalla tietoa mahdollisista yliaktiivisuuteen liittyvistä aineenvaihdunnallisista muutoksista koirilla, taustoittaa professori Lohi.
Yliaktiivisilla koirilla on muuttunut veren aineenvaihduntaprofiili
Yliaktiivisten ja normaalikäytöksisten saksanpaimenkoirien veren aineenvaihduntatuotteiden määritys paljasti merkittävän yhteyden yliaktiivisen käytöksen ja madaltuneiden veren fosfolipidipitoisuuksien välillä.
–Tämä löydös on tuttu myös humaanipuolelta, sillä useat tutkimukset ovat havainneet matalampia veren lipidi- ja rasvahappopitoisuuksia ADHD-potilailla kuin verrokeilla. Syy-seuraussuhde ei kuitenkaan ole selkeä, ja vaatii lisätutkimuksia, erityisesti suurempia tutkimusaineistoja. Löydöksemme vahvistaa jo voimassaolevaa käsitystä ihmisten ja koirien sairauksien samankaltaisuudesta, tukien koiran asemaa erinomaisena mallina myös ihmisten sairauksille, toteaa tohtoriopiskelija FM Jenni Puurunen.
– Huomionarvoista on se, että koiran ikä, sukupuoli tai paasto eivät juurikaan vaikuttaneet käyttäytymisen ja aineenvaihduntatuotteiden välillä havaittuun yhteyteen. Myös ruokavalion mahdollinen vaikutus oli kontrolloitu syöttämällä kaikille tutkimukseen osallistuneille koirille samaa ruokaa kahden viikon ajan ennen näytteenottoa, kertoo Puurunen.
Suolistoterveydellä voi olla vaikutusta koiran käytökseen
Yksi tutkimuksen kiinnostavimpia löydöksiä oli negatiivinen yhteys yliaktiivisen käytöksen ja tietyn elämälle välttämättömän aminohapon, tryptofaanin, aineenvaihduntatuotteen kanssa. Kyseistä tuotetta muodostuu ravinnosta saatavasta tryptofaanista ainoastaan suolistobakteerien toimesta. Löydös viittaakin mahdollisiin eroihin yliaktiivisten ja normaalikäytöksisten koirien suoliston bakteerikannassa, ja on oleellinen viime vuosina esiin nostetun aivojen ja suoliston välisen yhteyden vuoksi.
– Tiedetään, että suoliston mikrobiflooran koostumus vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi mielialaa ja käyttäytymistä säätelevien aivojen välittäjäaineiden muodostukseen. Vaikutus toimii kuitenkin myös toisinpäin, eli esimerkiksi aivojen stressireaktio voi vaikuttaa haitallisesti suoliston mikrobiflooraan. Näin ollen emme voi sanoa onko löydöksemme syy koirien yliaktiiviseen käytökseen vai seurausta siitä, kertoo Puurunen.
Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen metabolomiikkaprojekti käynnissä
Lohen tutkimusryhmä on aiemmin tänä vuonna julkaissut artikkelin arkojen koirien aineenvaihdunnan tutkimuksesta, jossa havaittiin eroja arkojen ja rohkeiden koirien verenkuvan välillä. Laajemmat tutkimukset ovat kuitenkin tarpeen pilottilöydösten vahvistamiseksi. Tutkimusryhmä on käynnistänytkin laajan näytekeruun uuden metabolomiikkateknologian hyödyntämiseksi yhdessä Genoscoper –yhtiön kanssa. Onnistuessaan teknologiasta voi tulla merkittävä työkalu myös geenitutkimuksen vauhdittamiseen, erityisesti käyttäytymistutkimuksissa.
Tutkimus on osa laajempaa tutkimusryhmässä käynnissä olevaa koirien käyttäytymisprojektia, jossa pyritään selvittämään käyttäytymiseen ja käytösongelmiin liittyviä ympäristövaikutuksia, perintötekijöitä sekä aineenvaihdunnallisia muutoksia, ja näiden yhtäläisyyksiä ihmisten vastaavissa sairauksissa.
Professori Hannes Lohen johtama tutkimusryhmä toimii Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä ja lääketieteellisessä tiedekunnassa sekä Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa. Professori Lohen tutkimusta ovat tukeneet mm. Helsingin yliopisto, Suomen Akatemia, Biocentrum Helsinki, Jane ja Aatos Erkon Säätiö, Koirien terveystutkimusrahasto, sekä Folkhälsanin tutkimuskeskus.
Alkuperäiset artikkelit:
Puurunen J, Sulkama S, Tiira K, Araujo C, Lehtonen M, Hanhineva K and Lohi H. A non-targeted metabolite profiling pilot study suggests that tryptophan and lipid metabolisms are linked with ADHD-like behaviours in dogs. Behav Brain Funct, 12:27, 2016.DOI: 10.1186/s12993-016-0112-1
Puurunen J, Tiira K, Lehotinen M, Hanhineva K and Lohi H. Non-targeted metabolite profiling reveals changes in oxidative stress, tryptophan and lipid metabolisms in fearful dogs. Behav Brain Funct 2016, 12(1):7-016-0091-2
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yhteystiedot: Jenni Puurunen, jenni.puurunen@helsinki.fi ja Hannes Lohi, hannes.lohi@helsinki.fi, p. 0294125085
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Eeva Karmitsa, viestinnän asiantuntija
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet, Viikin kampus
Helsingin yliopisto
puh. 02941 58461
Twitter: #EvaKarmitsa
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme