Kannabiksesta pitää keskustella myös työpaikoilla: ”Mitä se muille kuuluu, jos hiisaan vapaa-ajallani?”
Näin kirjoittaa nimimerkkiä käyttävä mies Työ Terveys Turvallisuus -lehden verkkosivuille lähettämässään palautteessaan.
Liki puolet 25–34-vuotiaista suomalaisista miehistä on kokeillut kannabista; saman ikäisistä naisista kokeilijoita on kolmannes. Kaikista suomalaista aikuisista kannabista vähintään kerran on kokeillut 19 prosenttia. Tiedot perustuvat THL:n Huumetilanne Suomessa 2014 -tutkimukseen. Muutamaan kertaan jäävien kannabiskokeilujen aiheuttamaa terveysriskiä moni pitää korkeintaan vähäisenä. Näin ajatteli puolet THL:n kyselyyn vastanneista.
– Myönteinen asennoituminen kannabikseen on lisääntymässä, mutta kannabiksen haitat eivät ole tiedossa tai niitä ei haluta tiedostaa. Käyttö ei rajaudu vain nuoriin. THL:n tilastojen mukaan edellisen kuukauden aikana kymmenettuhannet 35–69-vuotiaat ovat käyttäneet kannabista. Kaikkiin päihteisiin pitäisi suhtautua samalla tavalla ja kannabis nostaa alkoholin rinnalle työpaikoilla ja työterveyshuollossa, sanoo johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikkasäätiöstä.
Kannabis on nyt eri aine kuin se oli 1970-luvulla. Kasvinjalostus on nostanut päihdyttävän ainesosan osuutta, minkä vuoksi kannabiksen polttelun aktiivinen vaikutus kestää 3–4 tuntia ja jälkivaikutus 6–10 tuntia.
– Tietämystä kannabiksesta, muista huumausaineista ja kaikista työsuoritusta haittaavista aineista pitää lisätä työntekijöiden ja työnantajien keskuudessa. On tarvetta lisätä myös yllätystestejä huume- ja lääkeväärinkäytön varalta, sanoo työhyvinvointipäällikkö Katri Mannermaa Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymästä.
Kun huumausaineet huomioidaan työpaikkojen päihdeohjelmissa, aiheesta voidaan keskustella ennakkoon eikä vasta ongelmien ilmaantuessa. Huumausainetestauksesta on olemassa tarkat säännöt, ja päihdeohjelmiin tulisi kirjata myös työsuhteen aikaisen positiivisen huumetestin seuraamukset. Huumetestejä tehdään muun muassa turvallisuuskriittisillä aloilla, joilla nollatoleranssi koskee kaikkia päihteitä.
– Päihdeohjelmissa tehdään huumetestejä hyvin vähän. Jos töihin tullessa ei ole ongelmaa, kuka takaa, että sitä ei ole vuoden päästä? Testit ovat myös taloudellinen kysymys, sillä Kela ei niitä korvaa. Päihdeohjelmissa on huomioitava ennaltaehkäisy ja varhainen välittäminen, toteaa työterveyshoitaja Mari Laukkanen Työterveyspalvelu Viisarista.
– Hoitajana ajattelen, että toimivaa päihdetyötä ei rakenneta rankaisemalla ja jättämällä yhteisön ulkopuolelle. Pikemminkin tarvitaan tukea ja yksilöllisiä toimintamalleja. Työpaikoille tarvitaan lisää tietoa: pitäisikö järjestää kannabisviikko, jonka aikana kerrotaan, miten aine vaikuttaa ja miten toimitaan, jos siitä tulee ongelma? ehdottaa Sakki ry:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Otto Arola, joka on ammatiltaan lähihoitaja.
EHYT ry:n asiantuntija Kim Kannussaaren mukaan keskustelu jatkuu: Ovatko kannabista kokeilleet tai sitä käyttävät saman tien lainrikkojia? Pidämmekö heidät mukana työelämässä puhuttamisella ja hoitoonohjauksella? Voisiko kannabikseen suhtautua kuin alkoholiin?
***
Katso Työ Terveys Turvallisuus -lehden ja Ehkäisevä päihdetyö EHYTry:n järjestämän Kannabis ja työ -seminaarin videot.
Lue TTT-lehden verkkosivuilta myös seminaarin juontaneen kirjailija Rosa Meriläisen blogi Useimpia pilvi ei kiinnosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Asiantuntija Kim Kannussaari
EHYT ry
puhelin 050 597 7555.
kim.kannussaari@ehyt.fi
Päätoimittaja Merja Karjalainen
Työ Terveys Turvallisuus -lehti
puhelin 040 545 3812
merja.karjalainen@tttlehti.fi
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.
Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
EHYT ry: Haittaverot nousevat, mutta järjestöleikkaukset vaarantavat kansanterveystyön24.4.2025 12:34:06 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessä korottaa alkoholin ja nikotiinin haittaveroja, mikä on askel oikeaan suuntaan. Samaan aikaan kuitenkin päätettiin tehdä uusia leikkauksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen, mikä nostaa järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön kohdistuvat leikkaukset 140 miljoonaan euroon. Ehkäisevän työn tarve on Suomessa kasvussa, mutta resursseja karsitaan – tämä muodostaa uhkan kansanterveydelle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme