Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Kotivara ja naapuriapu ovat tärkeitä sähkökatkon aikana - Omatoiminen varautuminen on ensiarvoisen tärkeää

Jaa
Kylmältä suojautuminen, naapurien auttaminen hädässä ja paloturvallisuudesta huolehtiminen ovat tärkeimpiä toimia tällä hetkellä, jos koti on sähkökatkoalueella. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että kotitalouksien kannattaa varautua jatkossa myrsky- ja sähkökatkotilanteisiin suunnitelmallisesti hankkimalla riittävästi kotivaraa eli vettä, ruokaa ja lääkkeitä sekä paristoja taskulamppuja ja radiota varten.

Pitkän sähkökatkon aikana on tärkeää suojautua kylmältä. Vaatteet, huovat ja jopa teltta sisällä perheen nukkumatilana antavat lisää lämpöä, jos tulisijaa ei ole. Erityisiä riskiryhmiä ovat yksinelävät vanhukset ja ulkopuolisesta avusta riippuvaiset henkilöt. Naapurustossa on hyvä kartoittaa riskiryhmiin kuuluvat ja tarjota apuaan tarvitseville.

Koska sähkökatkon aikana joudutaan turvautumaan kynttilöihin ja tuleen muutenkin, on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että alkusammutusvälineet ovat koko ajan helposti saatavilla ja että palovaroitin on testattu ja se toimii varmasti. Liiallinen sankaruus esimerkiksi kaatuneiden puiden raivaamisessa voi aiheuttaa onnettomuuksia. Jos tiet ovat poikki, paloauton tai ambulanssin saaminen paikalle on vaikeaa ja hidasta.

Sähkökatkossa oma apu on paras apu

SPEK suosittelee kotitalouksia varautumaan tuleviin myrsky- ja sähkökatkotilanteisiin mahdollisimman hyvin etukäteen. Esimerkiksi ruoan, rahan ja polttoaineen saatavuus voivat vaikeutua maksupäätteiden, pankkiautomaattien ja jakeluasemien pimentyessä. Kaatuneet puut voivat myös jättää asuntoja eristyksiin.

Nämä ainakin on syytä muistaa:
- vähintään kolmen vuorokauden kotivara eli riittävä vesi-, elintarvike- ja lääkevarasto 
- taskulamput, radio ja paristot
- puita tulisijaa varten ja lämpimiä peittoja ja vaatteita
- toimivat palovaroittimet ja alkusammutusvälineet
- riittävästi käteistä rahaa muutaman päivän perushankintoihin ja polttoainetta autoon

Muita neuvoja tilanteeseen:
- Soita hätänumeroon, kun tarvitset apua onnettomuus- tai sairaskohtaustilanteessa tai kun epäilet sellaista. Älä soita hätänumeroon tiedustelupuheluja, vaan kuuntele mieluummin radiota. 
- Sulje kaikki auki jääneet sähkölaitteet, jotta et unohda niitä päälle ja jotta ne eivät käynnisty huomaamatta sähkökatkon jälkeen.
- Pidä pakastin suljettuna, niin se säilyttää kylmyyden paremmin. Pakastimen voi myös peittää huovalla tai vastaavalla. 
- Pidä ovet ja ikkunat suljettuina ja tilkitse tarvittaessa raot lämmön hukkaamisen estämiseksi.
- Maahan pudonneet sähköjohdot ovat vaarallisia ja niistä pitää pysyä vähintään 30 metrin päässä.
- Kerrostalossa älä mene hissiin.
- Auta naapureita ja muita läheisiä.

Lisätietoja

Varautumiskoordinaattori Ilona Hatakka, puh. 040 511 2032
Varautumisjohtaja Karim Peltonen, puh. 040 169 0996.

SPEKin ja sisäasiainministeriön laatima Kodin turvaopas:
http://turvaopas.pelastustoimi.fi/suojele-itseasi-ja-muita.html?keyword=kotivara#kotivara

Puolustusministeriön kansalaisopas pitkiin sähkökatkoksiin:
http://www.defmin.fi/files/1275/Pahasti_poikki_nettiversio.pdf

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33:17 EEST | Tiedote

Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.

”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35:24 EEST | Tiedote

Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye