Suomalaisen naudanlihan syöminen ei pilaa Itämerta
MTK:n nautajaosto on pahoillaan MTT:n hyvin kapea-alaisesta katsantokannasta. Tutkimuksessa ja tiedotuksessa ei millään lailla tuoda esiin nautakarjatalouden erittäin merkittäviä positiivisia ympäristövaikutuksia, vaan luodaan mielikuvaa, jonka mukaan typpikuormitus Itämereen olisi huomattavasti pienempi jos Suomessa ei olisi naudanlihantuotantoa.
Suomessa tuotetaan vuodessa noin 80 miljoonaa kiloa naudanlihaa. Kun mukaan lasketaan koko elintarvikeketju, on naudanlihan typpikuormitus MTT:n tutkimuksen mukaan 78 grammaa lihakiloa kohden. MTT:n mukaan vuonna 2008 Itämerta rasittava typpikuorma oli 580,63 miljoonaa kiloa. Naudanlihan tuotannosta aiheutuva typpikuormitus koko elintarvikeketjussa on siis noin 6 miljoonaa kiloa. Mikäli se kaikki valuisi Itämereen, mikä on epätodennäköistä, suomalaisen naudanlihantuotannon aiheuttama kuormitus Itämereen olisi noin 1 % luokkaa kokonaiskuormituksesta.
Nautajaosto toteaa, että ilman suomalaista naudanlihantuotantoa yksipuolistuvan maatalouden rasitus ympäristölle ja Itämerelle olisi huomattavasti suurempi. Naudanlihantuotantoon tarvitaan kymmeniä tuhansia hehtaareita nurmea, joka pidättää tehokkaasti ravinteita sekä estää eroosiota ja ravinnevalumia vesistöihin. Ilman naudanlihantuotantoa rehuntuotantoon käytetyiltä pelloilta tulisi todennäköisesti vielä enemmän ravinnevalumia. Naudanlihantuotanto edistää vahvasti myös luonnon monimuotoisuutta ja maisemanhoitoa mm. laiduntamisen kautta. Naudanlihantuotanto Suomessa on ympäristöystävällisempää kuin useimmissa muissa maissa, mistä kertoo myös se, että suomalainen naudanlihatila valittiin vuonna 2009 koko Itämeren alueen ympäristöystävällisimmäksi maatilaksi. MTK:n nautajaosto kiistää vahvasti näkemyksen, jonka mukaan rajoittamalla suomalaisen naudanlihan syöntiä saataisiin positiivisia vaikutuksia ympäristön tilaan.
Naudanlihantuotanto sopii pohjoisiin olosuhteisiimme, sillä meillä on paljon vettä sekä runsaasti peltoja, missä nurmiviljely on ilmaston ja ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Meillä huolehditaan hyvin karjanlannan varastoimisesta ja tiloilla pyritään koko ajan kehittämään tuotantoa ympäristö huomioiden. Myös eläinten hyvinvointiin panostetaan paljon. Arvostelua tärkeämpää olisikin keskittyä naudanlihantuotannon lisäämisedellytyksiin Suomessa, sillä monilla muilla alueilla olisi paremmat luontaiset edellytykset muulle pellonkäytölle kuin nurmelle.
Foodweb hankkeen johtaja sanoi tutkimuksen tiedotustilaisuudessa, ettei tarkoitus ei ole pelotella ihmisiä, vaan luoda terveen järjen mukaisia ohjeita kuluttajille. MTK:n nautajaosto ei puolestaan ymmärrä, että MTT esittelee tutkimustuloksiaan näin kapea-alaisesti ja toivookin vastedes tutkimuslaitokselta laaja-alaisempaa terveen järjen mukaista tiedotusta.
Lisätietoja:
MTK:n lihavaliokunnan nautajaosto:
nautajaoston puheenjohtaja Tomi Toivanen, p. 050 517 3249
varapuheenjohtaja Antero Kaappa, p. 0500 809 317
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme