Suomalaistutkijat: Käsite ’yliaktiivisen rakon oireyhtymä’ hyödyttää enemmän bisnestä kuin potilasta
”Yliaktiivisen rakon oireyhtymän hyväksytty määritelmä yksinkertaistaa monimuotoisia oireita ja antaa ymmärtää, että ’yliaktiivinen rakko’ olisi itsenäinen sairaus. Todellisuus ei ole näin yksinkertainen - oireille on useita eri syitä. Muun muassa tämän takia niin sanottujen yliaktiivisen rakon lääkkeiden teho jää usein riittämättömäksi”, sanoo lääketieteen tohtori Kari Tikkinen
HYKS:n urologian klinikasta.
Kanadassa McMaster-yliopistossa tällä hetkellä vierailevana tutkijana toimivan Tikkisen ja Tampereen yliopiston epidemiologian professori Anssi Auvisen
yliaktiivisen rakon oireyhtymää käsittelevä artikkeli on vastikään julkaistu European Urology
-tiedelehdessä.
Artikkelia varten tutkijat tekivät systemaattisen katsauksen yliaktiivista rakkoa koskevista tutkimuksista ja niiden rahoituskanavista.
Tutkijat esittävät, että ’yliaktiivisen virtsarakon’ oireita pitäisi tutkia yksittäin eikä epämääräiseksi oireyhtymäksi niputettuna. Näin oireiden syyt voitaisiin ymmärtää paremmin, ja siten pystyttäisiin myös kehittämään potilaille parempaa hoitoa.
Ilmaisu ’yliaktiivinen rakko’ otettiin käyttöön vuonna 1997 pidetyssä konsensuskokouksessa. Seuraavana vuonna FDA hyväksyi
ensimmäistä
kertaa lääkkeen ’yliaktiivisen rakon oireiden’ hoitoonx, ja sen jälkeen lääketeollisuus on markkinoinut hyvin näkyvästi ja maailmanlaajuisesti oireyhtymän hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.
Käytössä olevan määritelmän mukaan yliaktiivisen rakon oireyhtymällä tarkoitetaan virtsaamispakkoa, johon voi liittyä virtsan pakkokarkailua, tihentynyttä virtsaamistarvetta ja yövirtsaamista, edellyttäen että virtsatieinfektio tai muu ilmeinen syy on suljettu pois.
(Overactive bladder (OAB) syndrome is defined as the presence of urinary urgency with or without urgency incontinence, usually with increased daytime frequency and nocturia in the absence of infection or other obvious pathology.)
”Määritelmä on epäselvä ja monitulkintainen, koska siinä on käytetty epätarkkoja termejä, kuten ’usually’ ja ’with or without’ sekä tarkemmin määrittelemätöntä ilmausta ’other obvious pathology’”, Tikkinen sanoo ja lisää: ”Lääketeollisuudelle
määritelmä on luultavasti varsin hyödyllinen, koska osittain sen ansiosta samaa lääkettä voidaan määrätä suurelle potilasjoukolle.”
Yliaktiivisen rakon tutkimus on viimeisten kymmenen vuoden aikana lisääntynyt huomattavasti, ja lääketeollisuus on rahoittanut tutkimusta vahvasti. ”Aiemmin on osoitettu, että kaupallisen toimijan rahoittaman tutkimuksen tulokset jätetään usein julkaisematta, jos ne eivät ole yrityksen edun mukaisia”, Tikkinen huomauttaa.
Artikkelissaan Tikkinen ja Auvinen toteavat myös, että monissa yliaktiivisen rakon yleisyyttä selvittävissä tutkimuksissa hyvinkin lievät oireet on tulkittu sairaudeksi.
”Olisi hyvä saada tästä aiheesta enemmän riippumatonta, ei-kaupallisesti rahoitettua tutkimusta. Äkillisestä virtsaamispakosta ja tihentyneestä virtsaamistarpeesta kärsiviä on kuitenkin paljon eikä nykyisistä hoidoista usein ole riittävästi apua”, Tikkinen sanoo.
Lisätietoja:
LT Kari Tikkinen
Puh. +1-647-774-8978 (tavoitettavissa parhaiten klo 16 – 03 Suomen aikaa)
Sähköposti:
kari.tikkinen@fimnet.fi
Viite: Kari A.O. Tikkinen, Anssi Auvinen:
Does the Imprecise Definition of Overactive Bladder Serve Commercial Rather than Patient Interests?
European Urology,9 Jan, 2012
Linkki artikkeliin:
http://www.europeanurology.com/article/S0302-2838(11)01375-3/pdf/Does+the+Imprecise+Definition+of+Overactive+Bladder+Serve+Commercial+Rather+than+Patient+Interests%3F
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme