Sipuli aloittaa kasvisvuoden
MTK ry
TIEDOTE
Kotimaiset Kasvikset ry
13.1.2012
Sipuli aloittaa kasvisvuoden
Viikko 4 on perinteiseen tapaan nimetty sipulille. Viikko haluaa muistuttaa kuluttajaa laajasta sipuleiden valikoimasta ja kannustaa sipuleiden monipuoliseen käyttöön. Suomessa viljellään viittätoista erilaista sipulia. Pohjoisen ilmastossa sipulit kasvavat aromikkaiksi. Hyvät varasto-olosuhteet pitävät sipulit laadukkaina pitkälle kevääseen saakka, kunnes uutta satoa taas saadaan.
Sipulissa on herkullista umamia, joka parantaa ruoan kokonaismakua. Sydäntalvella sipulit sopivat keittoihin, pata- ja uuniruokiin. Pannulla lempeästi kuumennettuina sipulit makeutuvat miellyttäviksi. Ohuita, rapsakoita sipulirenkaita lisätään salaatteihin, ja sipulia hienonnetaan myös blinien ja mädin seuraan, hernekeiton höysteeksi ja tacojen täytteeksi.
Sipulin itkettävyys johtuu rikkiyhdisteitä sisältävistä aromaattisista öljyistä, joista vapautuu sulfidipitoisia aineita, kun sipulia leikataan. Paras tapa välttyä kyyneliltä on hienontaa sipulit mahdollisimman terävällä veitsellä viiltoliikkein.
Hyväksi terveydelle
Sipulit ovat hyväksi ihmisen terveydelle, koska ne sisältävät runsaasti flavonoideja. Tavallisen sipulin flavonoidi on kversetiiniä, joka ehkäisee virusten ja bakteerien hyökkäyksiltä. Valkosipulissa on allisiinia, joka auttaa tulehduksissa. Punasipuli saa värinsä antosyaaneista, jotka toimivat soluja suojaavina antioksidantteina.
Tutkimustulokset ovat antaneet viitteitä siitä, että osana monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota sipulit alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä-, sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä.
Valitse sipuleita vaihdellen
Tavallisin sipuli on kelta- eli kepasipuli, jota kutsutaan myös ruokasipuliksi. Punasipuli on keltasipulin punakuorinen muoto. Punasipulin kulutushuiput osuvat jouluun ja pääsiäiseen, mutta hyvää se olisi muulloinkin.
Purjon, valkosipulin ja ruohosipulin kaikki tuntevat. Niissä on jokaisessa omat, hienot makuvivahteensa. Salottisipuli puolestaan on herkuttelijoiden sipuli, jota kasvatetaan Suomessa hyvin vähän. Kotimaisena gourmetsipulina voi pitää aromikasta, vanhanajan ryvässipulia, joka on päässyt lähes unohtumaan.
Makeaksi sipuliksi kutsutaan kookasta ja miedonmakuista sipulia, joka sopii salaatteihin. Jättisipulilla tarkoitetaan keilamaista, suurta sipulia, joka painaa vähintään puoli kiloa. Jättisipulikin maistuu miedolta. Mietojen sipuleiden paistamisessa täytyy olla varovainen, koska ne palavat helposti.
Viimeisimpänä uutuutena on tuotu markkinoille kotimainen salaattisipuli. Se on samaa lajia kuin tuontituotteena tuttu kevätsipuli, joka kutsutaan myös nimellä vihersipuli. Kiinalainen ruohosipuli puolestaan muistuttaa ruohosipulia, mutta lehdet ovat litteät.
Pientä helmisipulia, hopeasipulia, banaanisalottia ja yksikyntistä valkosipulia näkyy kaupoissa jonkin verran. Valinnanvaraa kannattaa käyttää hyväksi ja kokeilla ruokiin rohkeasti monenlaisia sipuleita.
Talvikauteen sopivia ruokaohjeita sipulista:
Neljän sipulin keitto
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1080596
Purjo-äyriäispasta
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1079314
Perunablinit
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1080689
Teksti: Pirjo Toikkanen, kotitalousopettaja, 0400 894 549
Lisätietoja: Mika Virtanen, kasviviljelyasiamies, MTK, 0400 544 728
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Metsämarssi 75 vuotta – miljardi kuutiota lisää puuta suomalaisiin metsiin10.6.2025 13:42:57 EEST | Tiedote
Suomalainen metsänhoito on ollut – ja on jatkossakin – vastuullisen ilmastotyön perusta, totesi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila Metsämarssi 75 vuotta -tapahtuman avajaispuheessa Narinkkatorilla 10. kesäkuuta.
Poikkeuksellinen kevät enteilee laadultaan erinomaista perunasatoa6.6.2025 09:22:06 EEST | Tiedote
Varhaisperuna on yksi niistä harvoista ruuista, jonka suomalaiset tunnistavat pelkästä tuoksusta. Tämä raikkaan makea ja voin kera höyryävä makuherkku kuuluu olennaisesti suomalaiseen kesään. Varhaisperunan istutukset alkoivat tänä keväänä poikkeuksellisen varhain, jo maaliskuun alussa. Sääolot olivat tuolloin suotuisat. Kevään viileämpi jakso pääsiäisen jälkeen hidasti kasvua, mutta varhaisperunan sato etenee silti normaalissa aikataulussa.
Metsämarssi täyttää 75 vuotta – kestävää metsänhoitoa juhlitaan Narinkkatorilla 10. kesäkuuta5.6.2025 15:10:59 EEST | Tiedote
MTK ry, SLC r.f. ja metsänhoitoyhdistykset järjestävät tiistaina 10.6.2025 Metsämarssi-tapahtuman, jossa halutaan tuoda esille monitavoitteista metsänhoitoa ja nostaa metsänomistamisen arvostusta. 75 vuotta täyttävän Metsämarssin juhlavuoden teema on Metsäisempi Suomi – sukupolvelta toiselle. Tapahtuma käynnistyy klo 13.00.
Anne Kalmari mukaan MTK:n puheenjohtajakisaan2.6.2025 15:13:34 EEST | Tiedote
Maa- ja metsätalousyrittäjä, MMM, kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan vpj Anne Kalmari on tänään ilmoittanut puheenjohtajan valintaa valmistelevalle työryhmälle liittyvänsä MTK:n johtokunnan 1. puheenjohtajan tehtävää hakevien joukkoon. Jo aiemmin ehdokkuutensa ovat ilmoittaneet maa- ja metsätalousyrittäjä, MTK:n johtokunnan jäsen, WFO:n hallituksen jäsen Kati Partanen, sekä maanviljelijä, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Eerikki Viljanen. Lisäksi valintaa valmistelevalle työryhmälle on ilmoittautunut kaksi muuta ehdokkuutta harkitsevaa henkilöä, jotka eivät kuitenkaan vielä tässä vaiheessa halua nimeään julkistaa.
Metsänomistajat osallistuvat ilmastotyöhön – ennätysmäärä lannoituksia tuo merkittäviä hiilensidonnan ja kasvun hyötyjä2.6.2025 12:05:55 EEST | Tiedote
Alkuvuosi on ollut metsänhoitoyhdistyksien metsäasiantuntijoille kiireinen. Puukauppa on käynyt kiivaana ja samalla metsänomistajien metsänhoitoinnokkuus on kasvanut merkittävästi: Metsälannoitusten kysyntä on yli tuplaantunut puolen vuoden aikana verrattuna edellisiin vuosiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme