
Yhdysvaltojen on selvitettävä ilmaiskujensa siviilivahingot Syyriassa
Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole vastanneet kysymyksiin, jotka Amnesty lähetti syyskuussa maan puolustusvoimille Syyriassa tehdyistä ilmaiskuista. Kysymykset pohjatuvat muistioon, jossa Amnesty analysoi Yhdysvaltain johtaman liittouman iskuja Syyriassa. Muistion mukaan Yhdysvallat on saattanut laiminlyödä varotoimia siviilien suojelemiseksi sekä tehdä laittomia iskuja, joissa on kuollut ja haavoittunut siviilejä. Osa iskuista saattaa olla suhteettomia tai muuten summittaisia.
“Pelkäämme, että Yhdysvaltain johtama liittouma aliarvioi merkittävästi operaatioiden aiheuttamaa vahinkoa siviileille Syyriassa. Yhdysvaltain viranomaisten on aika selvittää liittouman iskujen tuhot Syyriassa kattavasti. Tähän tarvitaan riippumaton ja puolueeton selvitys, jotta mahdolliset kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaukset saadaan selville ja julki”, Amnestyn Beirutin-toimiston tutkimustyön varajohtaja Lynn Maalouf.
Amnesty analysoi selvitystään varten syyrialaisten järjestöjen julkaisemia tietoja, mediaraportteja, satelliittikuvia, valokuvia sekä videoita. Lisäksi Amnesty haastatteli silminnäkijöitä silloin, kun se oli mahdollista. Näiden tietojen pohjalta tutkittiin yhtätoista liittouman hyökkäystä. Amnestyn mukaan tutkituissa iskuissa on kuollut noin 300 siviiliä, mutta koalitio on myöntänyt vain yhden siviiliuhrin.
Paikallisten ihmisoikeusjärjestöjen ja sotaa tarkkailevien järjestöjen tiedot viittaavat siihen, että liittouman kaksi vuotta jatkuneen operaation aikana on kuollut 600–1000 siviiliä. Tuoreimmat tutkitut tapaukset olivat kesä-heinäkuulta, kun liittouma teki iskuja kolmeen kylään Manbijin alueella Aleppon maakunnassa. Yli sadan siviilin arvioidaan kuolleen näissä iskuissa. Iskuista tuhoisin tapahtui 19. heinäkuuta Al-Tukharin kylässä. Siinä kuoli ainakin 73 siviiliä, joista 27 oli lapsia. Tämän arvioidaan olleen siviiliuhreiltaan tuhoisin isku koko liittouman Syyria-operaation aikana. Liittouman toimintaa johtava Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämaja tutkii iskua.
Siviilien suojelu on muistettava Mosulin takaisinvaltauksessa
Huoli korkeasta siviiliuhrien määrästä on erityisen ajankohtainen nyt, kun Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot osallistuvat Mosulin kaupungin valtaukseen Irakissa. Liittouma antaa Mosulin operaatiolle ilma- ja maatukea. Ilmaiskujen määrä nousee todennäköisesti Mosulin valtauksen yhteydessä. Mosul on myös huomattavasti suurempi väestömäärältään kuin Syyriassa sijaitseva Manbij, jonka Isisiltä valtaamisen yhteydessä tehdyissä ilmaiskuissa kuoli ainakin 200 syyrialaista siviiliä.
Siksi on erityisen tärkeää, että liittouman toimintaa johtavat Yhdysvaltain asevoimat kertovat avoimesti sotatoimien vaikutuksista siviileille.
”On keskeistä, että liittouma noudattaa tarkasti kansainvälistä humanitaarista oikeutta muun muassa noudattamalla kaikkia mahdollisia varotoimia siviilien suojelemiseksi sekä minimoivat siviilikodeille ja -infrastruktuurille aiheutuvat vahingot”, Maalouf sanoo.
Amnestyn aiemmat tutkimukset Pakistanissa ja Afganistanissa ovat osoittaneet, että Yhdysvaltain asevoimat ei ole tutkinut tarpeeksi huolellisesti mahdollisia humanitaarisen oikeuden loukkauksia tai ottanut vastuuta siviiliuhreista. Puutteet ovat ristiriidassa kansainvälisten standardien kanssa sekä presidentti Barack Obaman heinäkuussa 2016 antaman siviiliuhreja koskeneen presidentin asetuksen kanssa. Sen tarkoitus oli vahvistaa iskujen jälkeistä tutkintaa sekä antaa korvauksia uhreille.
Kuvauksia Amnestyn tutkimista iskuista luettavissa liitteenä olevasta englanninkielisestä tiedotteesta sekä muistion tiivistelmästä.
Amnesty on julkaissut aiemmin tutkimuksia ihmisoikeusloukkauksista ja kansanvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksista, joihin Syyrian sodan osapuolet ovat syyllistyneet. Viime viikolla järjestö julkaisi selvityksen Syyrian hallinnon ja sen liittolaisen Venäjän toimista Aleppon kaupungissa. Se on luettavissa tämän linkin takaa: https://www.amnesty.fi/ykn-toimittava-siviilien-puhdistusten-lopettamiseksi-aleppossa/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aishi Zidan
tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
p. 040 833 1532
aishi.zidan@amnesty.fi
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.