Omaehtoinen motivaatio auttaa liikkumaan säännöllisesti
Suomalaisnuorista tehty pitkittäistutkimus osoitti, että motivaation määrän sijasta erityisesti motivaation laadulla on väliä.
– Liikuntaa edistävään itsesäätelyyn johtaa omaehtoinen motivaatio, jossa ihminen kokee käyttäytymisen merkitykselliseksi, osaksi omaa minäkuvaansa, ja usein myös nauttii siitä, kuvaa tutkimuksen johtaja, dosentti Nelli Hankonen.
Kontrolloidun motivaation sijaan omaehtoista motivaatiota
Kontrolloitu motivaatio merkitsee, että ihminen mieltää toimivansa välttääkseen negatiivisia tunteita tai miellyttääkseen muita, esimerkiksi nuori liikkuu totellakseen vanhempiaan tai opettajiaan. Korkeatkaan määrät kontrolloitua motivaatiota eivät johda säännölliseen liikkumiseen. Terveellisen liikkumisen edistämiseksi kannattaa siis keskittyä tukemaan omaehtoisia motivaation muotoja.
– On tärkeää huomata, että häpeän, syyllisyyden tai pakon kokeminen eivät olleet yhteydessä liikkumiseen eivätkä ennustaneet itsesäätelyä, toteaa tutkimuksen tekijä, tohtorikoulutettava Johanna Nurmi.
– Kun motivaatio on omaehtoista, liikunnan toteutuminen pyritään myös varmistamaan vaikkapa kirjaamalla liikuntakertoja mobiilisovellukseen tai luomalla yksityiskohtaisia suunnitelmia.
Viisi vinkkiä, miten saada liikunta säännölliseksi osaksi elämää
- Mieti, mitkä liikunnan vaikutukset ovat sinulle itsellesi tärkeitä: parempi jaksaminen, joukkueen seura, selkäsärkyjen vähentäminen? Älä mieti mikä miellyttää muita vaan liiku itseäsi varten.
- Valitse laji, jossa saat onnistumisen kokemuksia ja josta nautit (tai voit oppia nauttimaan).
- Tee tarkkoja suunnitelmia: Missä, milloin, ja kenen kanssa aiot liikkua?
- Luo varasuunnitelmia ja vaihtoehtoja: Mitä teet, jos suunnitelmasi menee pieleen esimerkiksi sään takia?
- Merkitse ylös toteutuneet liikuntakerrat. Näin huomaat poikkeamat suunnitelmastasi ja saat näkyvää palautetta onnistumisistasi.
Tutkimusaineisto kerättiin osana Let’s Move It -liikunnanedistämistutkimuksen esitutkimusvaihetta, ja kyselyyn vastasi yli 400 opiskelijaa suomalaisista ammattioppilaitoksista ja lukioista. Tutkimuksen myöhempi vaihe kehitti Let’s Move It -liikunnanedistämisohjelman, jonka vaikutuksia nuorten hyvinvointiin ja liikuntaan testataan paraikaa noin 1200 nuorta kattavassa kenttäkokeessa.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Johanna Nurmi, puh. +358 50 448 4297, s-posti johanna.nurmi@helsinki.fi
Nelli Hankonen, puh. +358 50 318 7568
---
tiedotteen välitti
Anna Maria Peltonen
tiedeviestinnän asiantuntija
Helsingin yliopisto
puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme