Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ryMaa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Juureksia joulukauteen

Jaa
Juurekset ovat joulukuussa kotimaan ykköskasvis. Ne on nostettu lokakuussa maasta, varastoitu ja nyt ne ovat maistuvimmillaan. Juurekset ovat ravitsemuksellisesti hyvää, vähäenergistä, ekologista ja edullista ruokaa. Ei ihme, että juuresten kulutus on kovassa nousussa. Joulupöytiin juurekset ovat Suomessa toki aina kuuluneet.

Uusia värejä

Juurekset ovat tänä vuonna näyttäytyneet entistäkin värikkäämpinä. Tuttu punajuuri on saanut rinnalleen keltajuuren, jonka väri syvenee ja hehkuu kypsennettynä. Raitajuuri viehättää raikkaan puna-valkoraitaisena. Oranssisen porkkanan kaveriksi on saatu pinnaltaan tumman violetteja ja myös kauttaaltaan keltaisia porkkanoita. Punajuuri ja porkkana tutuissa väreissään löytyvät joka kaupasta.

Uunissa paahtaen parempaa

Kaikille juureksille on tyypillistä niiden helppokäyttöisyys. Paahdettavat juurekset kuoritaan ja pilkotaan pellille leivinpaperin päälle, pyöräytetään kevyesti öljyssä ja maustetaan suolalla, pippurilla, hunajalla ja tuoreilla timjamin tai rosmariinin oksilla. Uunissa paahtaminen houkuttaa juuresten lämpimät ja makeat maut esiin. Makeuden vastapainoksi pintaan voi pirskottaa balsamicoa tai murentaa fetaa tai vuohenjuustoa.

Perinneruokiin mausteita

Vanhastaan juureksista on tehty laatikkoruokia, etikkapunajuuria ja rosollia. Näillä on edelleen paikkansa. Lanttulaatikkoa voi muuntaa niin, että korvaa puolet lantusta bataatilla ja maustaa laatikon inkiväärillä. Fenkoli on hyvä mauste porkkanalle. Mantelit ja pähkinät sopivat laatikkoruokiin jauheina tai rouheina. Muskotin, maustepippurin, neilikan, kanelin ja tähtianiksen jouluiset maut sopivat juureksiin.

Nopeasti palsternakasta

Palsternakka on lyönyt itsensä läpi aivan viime vuosina. Aromikkuus ja nopea kypsyminen ovat palsternakan valtit. Hyvin puhtaaksi harjatuista palsternakoista kannattaa ottaa käyttöön kuoret, koska niissä on upea maku. Kuoret voi paahtaa rapeiksi uunissa ja lisätä salaattien tai keittojen päälle.

Selleristä kasvispaisti

Muhkean kokoinen juuriselleri paahtuu kypsäksi uunissa uuniperunoiden tavoin. Selleri on kasvisruokailijan paisti, jolle voi valella kastikkeeksi omenalla ja yrteillä maustettua ranskankermaa. Maa-artisokat, mustajuuret ja juuripersilja tuovat vaihtelua juuresten käyttöön.

Joulujuuresten valtakunnallista teemaviikkoa vietetään viikolla 48 (28.11.–4.12.)

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Mika Virtanen, MTK, 0400 544728

Kokeillut ruokaohjeet ja kuvat:

Feta-juurespaistos
http://www.kasvikset.fi/keittokirja/paaraaka-aineittain/juurekset/recipe/550-feta-juurespaistos

Maukas porkkanalaatikko
http://www.kasvikset.fi/keittokirja/paaraaka-aineittain/juurekset/recipe/632-maukas-porkkanalaatikko

Marinoitu punajuurisalaatti

http://www.kasvikset.fi/keittokirja/paaraaka-aineittain/juurekset/recipe/949-marinoitu-punajuurisalaatti

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Teillä tulet, Rautatieasemalla omput – MTK:n joulutervehdykset suomalaisille17.12.2025 10:19:00 EET | Tiedote

Maaseutunuorten perinteiset Joulutulet syttyvät jälleen teiden varsille lauantaina 20.12.2025. Tapahtuma on vakiintunut yhdeksi maaseutunuorten tärkeimmistä ja rakkaimmista joulun ajan perinteistä. Joulutulet juhlistavat kotimaista alkutuotantoa ja maaseudun elinvoimaa sekä kiittävät kuluttajia, jotka valinnoillaan arvostavat suomalaista ruokaa ja sen tuottajia. Joulutulien lisäksi MTK ilahduttaa kaupunkilaisia jakamalla kotimaisia jouluomenoita Helsingin Rautatieasemalla 19.12.

Viljelijöiden suurmielenosoitus Brysselissä 18.12. – viljelijöitä Suomesta mukana16.12.2025 07:45:00 EET | Tiedote

Brysselissä järjestetään torstaina 18.12. laaja viljelijämielenosoitus. Tapahtumaan odotetaan 8 000–10 000 viljelijää 27 EU-maasta. Suomesta mielenosoitukseen osallistuu edustajia MTK:sta ja SLC:stä. Edellisen kerran vastaavan mittaluokan mielenosoitus järjestettiin kymmenen vuotta sitten. Mielenosoitus järjestetään vastalauseena EU-komission budjettiesitykselle vuoden 2027 jälkeiselle ajalle. Maataloudelle korvamerkitty EU-rahoitus on vaarassa pienentyä viidenneksellä.

Joulupöydän ytimessä kotimaisuus – maaseudun vuodenkierto ohjaa ruokavalintoja15.12.2025 08:03:00 EET | Tiedote

Joulu kokoaa suomalaiset kotimaisen ruuan äärelle. Joulun juhlapöytä rakentuu kotimaisista raaka-aineista: juureksista, perunasta, kananmunista, lihasta sekä vilja- ja maitotuotteista. Ne kertovat suomalaisen ruuantuotannon monipuolisuudesta ja vastuullisuudesta. Maaseudulla vuodenkierto näkyy erityisesti loppuvuonna, kun sadonkorjuun kiireet väistyvät talven hiljaisempaan aikaan. Vaikka pellot lepäävät, työ maatiloilla jatkuu ympäri vuoden eläinten hoidosta metsätöihin ja tulevan satokauden valmisteluun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye