Raamattu on sekä sodan että rauhan kirja
Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Niko Huttusen ja tutkijatohtori Nina Nikin toimittama Sota, rauha ja Raamattu muodostuu asiantuntijoiden kirjoittamista artikkeleista, joissa valotetaan muun muassa muinaisen Lähi-idän sotakäytäntöjä ja -retoriikkaa, Qumranin sotatekstejä ja varhaiskristittyjä sotilaita.
Raamatunkäyttöä kuvataan teoksessa Suomen sodissa ja Lähi-idän konfliktin yhteydessä.
20.12.2016 julkaistavassa teoksessa tuodaan esille, minkälaisia ovat esimerkiksi Vanhan testamentin vaihtoehdot sotaretoriikalle ja sotalakien humaanit puolet. Lisäksi tarkastellaan pyhän sodan käsitteen historiaa ja vastaavasti myös kansojen rinnakkaisuutta ja rauhaa varhaisjuutalaisuudessa.
Kansainvälisen turvallisuuspoliittisen tilanteen muutos on suunnannut raamatuntutkimuksessakin katseet sodan ja rauhan problematiikkaan.
Artikkelit osoittavat, että Raamatun ajan sodissa ja nykysodissa on huomattavan paljon yhteisiä piirteitä.
− Raamatun tutkiminen sodan ja rauhan kysymyksissä ei siis ole niin vierasta nykyajan näkökulmasta kuin ensi silmäyksellä voi vaikuttaa, Huttunen ja Nikki toteavat.
Pyhää sotaa ja sodan ja rauhan etiikkaa
Kirjan artikkeleissa nousevat esille sekä apokalyptinen rauhanajan odotus, ajatus historian vääjäämättömästä kulusta että deuteronimistisen teologian näkemys Jumalan siunauksesta oikeamielisille sodan osapuolille.
Fokuksessa ovat eettiset kysymykset sodan oikeutuksesta, sodassa noudatettavista eettisistä periaatteista ja todellisen rauhan eettisistä ennakkoehdoista. Ajatusta sotilaalliseen voimaan perustuvasta rauhasta ei mielletä teoksessa ongelmattomaksi.
Sota, rauha ja Raamattu kutsuu lukijansa pohtimaan Raamatun näkemysten vaikutusta tähän päivään.
− Jäsentynyt ja analyyttinen kyky tarkastella sodan ja rauhan kysymyksiä Raamatussa ja Raamatun tulkinnassa valmentaa reagoimaan analyyttisesti ja vastuullisesti kyseiseen ongelmavyyhteen myös muissa yhteyksissä, kirjassa tiivistetään.
Kirjaan ovat kirjoittaneet TT Nina Nikki; prof. Martti Nissinen; TT, FM Kirsi Valkama; dos. Pekka Särkiö; TM Hanna Vanonen; PhD Jason Silverman; dos. Niko Huttunen; prof. Ismo Dunderberg; TT Timo Nisula ja VTT Timo R. Stewart.
Lisätietoja:
Uuden testamentin kreikan yliopistonlehtori, dosentti, Niko Huttunen: puh. +358 2941 22042, niko.huttunen@helsinki.fi
tutkijatohtori Nina Nikki, puh. +358 40 741 3585, nina.nikki@helsinki.fi
Suomen Eksegeettisen Seuran uusimmat julkaisut: http://www.helsinki.fi/teol/hyel/ses/julkaisut.htm
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka Rautio
Viestinnän asiantuntija, Science Communicator
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet / Communications and Community Relations
Helsingin yliopisto / University of Helsinki
Puh. / Tel. 02941 24050, 050 415 5531
sähköposti / e-mail: pekka.rautio@helsinki.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Long Covidin perinnöllinen riskitekijä tunnistettu22.5.2025 08:48:16 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtama kansainvälinen long Covid -geenitutkimus yli miljoonan henkilön aineistossa tunnisti perinnöllisiä tekijöitä, jotka altistavat koronavirusinfektion jälkeisille pitkäkestoisille oireille, kuten lamaannuttavalle väsymykselle, pitkittyneelle yskälle, aivosumulle ja verenpaineen heittelylle.
Kutsu: Uusien professorien juhlaluennot 28.5.22.5.2025 08:12:10 EEST | Kutsu
Helsingin yliopiston uusien professorien juhlaluennot järjestetään keskiviikkona 28.5. klo 14.30–16.30 yliopiston päärakennuksessa, os. Fabianinkatu 33 ja luentoja on mahdollista seurata myös suoratoistona. Tapahtuma on kaikille avoin.
Kaksostutkimus avaa mitokondrioiden merkitystä geenisäätelyssä lihavuuden taustalla21.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Tuoreen kaksostutkimuksen mukaan heikentynyt mitokondrioiden toiminta voi vaikuttaa kehon rasvoittumiseen ja insuliinivasteen heikkenemiseen. Tämä puolestaan voi johtaa geenien säätelyyn vaikuttaviin kemiallisiin DNA-muutoksiin. Havainnot avaavat uusia mahdollisuuksia lihavuuden hoitoon mitokondrioiden toimintaan tai geenisäätelyyn vaikuttamalla.
Uusi koneoppimista hyödyntävä teknologia nopeuttaa hoidon löytymistä syöpään20.5.2025 10:05:13 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistosta lähtöisin oleva MultivisionDx-spinout on kehittänyt koneoppimista hyödyntävän diagnostiikkateknologian, jonka avulla syöpää sairastavalle potilaalle luodaan yksilöllinen ”sormenjälki”. Menetelmän avulla potilaan ennustetta ja hoidon vastetta voidaan arvioida tarkemmin.
Peruskoulujen rehtorit tunnistavat moninaisuuden, mutta käytännön toteutus ontuu20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Rehtoreilla on myönteinen asenne moninaisuutta kohtaan, mutta valmiudet sen johtamiseen kouluissa ovat puutteelliset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme