
Liito-oravan elinympäristöjen määrän kehittyminen eri hakkuuskenaarioissa – tukea metsätalouden vaikutusten arviointiin
Skenaariolaskelmissa lähtötilanteen puustotietoina käytettiin VMI:n koeala-aineistoa, joka satelliittikuvien avulla muutettiin spatiaaliseksi eli paikkaan sidotuksi tiedoksi. Tämä mahdollisti liito-oravan esiintymistä ennustavien metsikkö- ja maisematason mallien käytön.
– Tutkimuksessa käytettyä puustotietojen estimointimenetelmän ja MELA-ohjelmiston yhdistämistä voidaan jatkossa hyödyntää erilaisissa hakkuutoiminnan vaikutusten arvioinneissa erikokoisilla alueilla, kertoo Luken tutkija Helena Haakana.
Paitsi metsätalouden vaikutuksia elinympäristöjen määrän kehitykseen, voidaan vaikutuksia tarkastella myös toisin päin: miten eliölajien ja elinympäristöjen suojelu vaikuttaa puuntuotantoon ja metsätalouden tuloihin.
VMI:n koeala-aineistoja käytetään yleisesti valtakunnallisissa ja alueellisissa metsälaskelmissa, kun halutaan arvioida metsävarojen kehittymistä ja tulevia hakkuumahdollisuuksia. VMI kattaa koko Suomen, mutta harvahko koealaverkko mahdollistaa laskelmat vain suuralueille, kuten esimerkiksi maakunnille.
Satelliittikuvien avulla koealatiedot voidaan yleistää alueellisesti kattaviksi puustotiedoiksi ja tuottaa metsävaratiedot myös pienemmille alueille. Tämä mahdollistaa skenaariolaskelmat metsien kehityksestä ja käyttömahdollisuuksista paikallistasolla, esimerkiksi kunnan tai kuntaryhmän alueella. Lisäksi voidaan tehdä maisematason tarkasteluja ja ottaa huomioon erilaiset paikkaan sidotut puuntuotannon rajoitukset, kuten esimerkiksi konekorjuulle liian jyrkät rinteet tai avohakkuun kieltävät yleiskaavamääräykset.
Hakkuiden vaikutus liito-oravalle sopivien elinympäristöjen määrään vaihteli alueittain
Liito-orava on Euroopassa tiukasti suojeltu ja Suomessakin luokiteltu tällä hetkellä silmällä pidettäväksi lajiksi. Yhtenä syynä kannan pienentymiselle on pidetty lajille sopivien elinympäristöjen määrän vähenemistä metsätalouden seurauksena. Liito-orava suosii elinympäristönään kuusivaltaisia, järeää lehtipuuta, erityisesti haapaa kasvavia metsiköitä.
Liito-oravan elinympäristöjen määrän kehittymistä tutkittiin kolmessa eri hakkuuskenaariossa Etelä-Suomen alueella. Tutkimuksen mukaan hakkuiden lisääminen nykyisestä tasosta alueellisissa metsäohjelmissa tavoitteeksi asetetulle tasolle vähentää liito-oravalle sopivien elinympäristöjen määrää. Alueiden välillä oli eroja, jotka selittyvät metsärakenteen ja liito-oravakannan tiheyden vaihtelulla. Liito-oravan esiintymistä ei kuitenkaan voitu ennustaa luotettavasti pelkillä puusto- ja maisematunnuksilla. Todennäköisesti on muita, metsätalouden ulkopuolisia tekijöitä, jotka vaikuttavat lajin esiintymiseen, kuten esimerkiksi petoeläimet ja levinneisyyshistoria.
Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa ympäristöministeriön rahoittamassa "Liito-oravan elinympäristöt Etelä-Suomessa ja niiden kehittyminen eri hakkuuskenaarioissa 2005–2055" -hankkeessa.
Lisätietoja:
Tutkijat Helena Haakana, puh. 029 532 2158 ja Hannu Hirvelä, puh. 029 532 2168 sekä professori Tuula Packalen, puh. 029 532 5351. Sähköposti: etunimi.sukunimi@luke.fi
Julkaisu: Comparing regional forest policy scenarios in terms of predicted suitable habitats for the Siberian flying squirrel (Pteromys volans)
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland
0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi
Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus
Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>
Luken e-vuosikirja kokoaa yhteen maatalous-, metsä- ja kalatilastot18.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luken ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja ilmestyy nyt kolmatta kertaa. Verkossa ilmestyvässä julkaisussa on koottu yhteen keskeisimmät biotalouden tilastotiedot maataloudesta, metsäsektorilta sekä kala- ja riistataloudesta.
Luonnonvarakeskuksen Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty kaloista IHN-virusta14.12.2017 17:05:15 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty IHN-virusta. Viruksen esiintyminen todettiin ensimmäisen kerran Suomessa Pohjois-Pohjanmaalla Iissä sijaitsevasta merialueen kalanviljelylaitoksesta (Eviran tiedote 30.11.2017).
Lohen poikkeuksellisen korkea hinta notkautti kalan kulutuksen kasvua14.12.2017 13:00:33 EET | Tiedote
Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Korkean hinnan vuoksi kalan kulutuksen kasvu taittui Suomessa väliaikaisesti. Kirjolohen kysynnän kasvu ulkomailla avasi toisaalta uusia vientimarkkinoita.
Suurin osa maatalousmaasta peitteisenä talvella14.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan yli 40 prosenttia käytössä olevasta maatalousmaasta oli viljelykasvin peitossa talvella 2015–2016. Vajaata viidennestä peittivät kasvinjätteet tai sänki ja kymmenesosa oli kevennetysti muokattua. Yhteensä lähes 80 prosenttia maatalousmaasta oli kasvipeitteistä tai kevennetysti muokattua. Runsas 20 prosenttia maasta oli paljaana.