Työryhmä esittää: TE-toimistojen tehtävät siirretään työttömyyskassoille, Kelalle, yksityisille palveluntuottajille ja maakunnille
Työryhmän työn taustalla on suunnitteilla oleva maakuntauudistus, jonka osana nykyiset ELY-keskukset ja TE-toimistot on tarkoituksena lakkauttaa. Työryhmän tehtävänä oli suunnitella, miten työttömyysturvaan liittyvät tehtävät järjestettäisiin TE-toimistojen lakkauttamisen jälkeen.
Työryhmä koostui työ- ja elinkeinoministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, Kelan ja Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön edustajista.
Työryhmän mietintö on annettu työ- ja elinkeinoministeriölle 2.12.2016. Muutokset tulisivat aikaisimmillaan voimaan jo vuoden 2018 alussa.
Työttömyysturvan työvoimapoliittiset edellytykset
TE-toimisto tutkii nykyisin, täyttääkö henkilö työttömyysturvan maksamiselle asetetut työvoimapoliittiset edellytykset. Tällainen edellytys on esimerkiksi työmarkkinoiden käytettävissä olo.
Työryhmän esityksessä työvoimapoliittisten edellytysten tutkiminen siirrettäisiin työttömyyskassoille ja Kelalle. Muutoksen myötä työttömyysetuuden maksaja tutkisi siis kaikki etuuden saamisen edellytykset.
Työryhmä ei ehtinyt selvittää sille asetetussa määräajassa, voidaanko työttömyyskassoille siirtää myös sellaisia tehtäviä, jotka edellyttävät merkittävää julkisen vallan käyttöä. Ongelmaksi voi tulla karenssin ja työssäolovelvoitteen määrääminen esimerkiksi työstä kieltäytymisen jälkeen. Työryhmä ehdottaa, että asiasta pyydetään asiantuntijalausunto. Työttömyyskassojen näkemyksen mukaan ei olisi olemassa estettä siirtää työttömyyskassojen hoidettavaksi kaikkia niitä työttömyysturvaan liittyviä tehtäviä, joita ollaan siirtämässä Kelalle. Työttömyyskassat pitäisivät myös perusteltuna, että selvitettäisiin, voidaanko työttömyysturvan sanktiojärjestelmän harkintavaltaa vähentää.
Vuorotteluvapaaseen liittyvät tehtävät
TE-toimisto tutkii nykyisin edellytykset vuorotteluvapaan aloittamiselle. Tällainen edellytys on esimerkiksi se, onko vuorottelusopimus tehty ja onko vuorottelijan paikalle palkattu sijainen.
Työryhmän esityksessä kaikki vuorotteluvapaaseen liittyvät tehtävät siirrettäisiin työttömyyskassoille ja Kelalle.
Työvoima- ja yrityspalvelut (jatkossa kasvupalvelut)
Työvoima- ja yrityspalvelut tarkoittavat kansalaisille, työnantajille ja yrityksille tarjolla olevia palveluita, kuten työnvälitystä ja yrityksen kehittämispalveluita. Nykyisin työvoima- ja yrityspalveluista vastaavat TE-toimistot ja ELY-keskukset.
Työryhmän esityksessä työvoima- ja yrityspalvelut muutettaisiin kasvupalveluiksi. Kasvupalveluiden järjestämisestä vastaisivat maakunnat ja niitä tuottaisivat yksityiset yhtiöt, julkisomisteiset yhtiöt ja yhdistykset. Jos markkinoilla ei ole tarjolla palveluntuottajia, maakunta vastaisi palveluista itse.
Starttiraha
TE-toimisto tutkii nykyisin aloittaville yrittäjille maksettavan starttirahan maksamisen edellytykset ja maksaa etuuden.
Työryhmän esityksessä starttirahaan liittyvät tehtävät siirrettäisiin työttömyyskassoille ja Kelalle.
Omaehtoiset opinnot
Henkilön omaehtoisten opintojen tukemisesta työttömyysturvalla on nykyisin sovittava TE-toimistossa. TE-toimisto arvioi tapauskohtaisesti, parantavatko opinnot henkilön työllistymismahdollisuuksia.
Työryhmän esityksen mukaan arvio mahdollisuudesta aloittaa opinnot työttömyysturvalla siirrettäisiin maakunnalle. Opintojen seuraamiseen liittyvistä tehtävistä vastaisivat työttömyyskassat ja Kela.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niina JussilaToiminnanjohtaja
Puh:050 911 8511niina.jussila@tyj.fiLiitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ on työttömyyskassojen yhteistoimintaelin. Kaikki Suomessa toimivat 14 työttömyyskassaa ovat jäseninä TYJ:ssä. Kassoissa on jäseninä noin kaksi miljoonaa palkansaajaa ja yrittäjää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö
Ansiopäivärahaa maksettiin viime vuonna 9 % edellisvuotta enemmän28.1.2025 07:30:00 EET | Tiedote
Työttömyyskassat maksoivat ansiopäivärahaa viime vuonna 2 miljardia euroa 283 000 henkilölle. Päivärahakulujen määrä kasvoi 9 % ja etuuden saajien määrä 8 % edellisvuodesta.
Ansiopäivärahan saajan kannattaa tilata muutosverokortti vuodenvaihteessa10.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Vuodesta 2025 lähtien verokortti tulee voimaan tammikuun alussa. Ansiopäivärahan saajan kannattaa jatkossa toimittaa etuutta koskeva muutosverokortti omaan työttömyyskassaan heti vuodenvaihteessa.
Työttömyysturvan korotusosa palvelujen ajalle poistuu 1.1.20255.12.2024 09:21:16 EET | Tiedote
Korotusosan poistuminen vaikuttaa työllistymistä edistävien palvelujen ajalta maksettavaan etuuteen. Muutos koskee noin kymmenesosaa ansiopäivärahan saajista.
Ansiopäivärahan saajien määrä kasvoi lokakuussa22.11.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Työttömyyskassat maksoivat ansiopäivärahaa lokakuussa 6 % viime vuoden lokakuuta enemmän. Ansiopäivärahakulut ovat kasvaneet erityisen paljon työttömyyskassoissa, joissa on paljon korkeakoulutettuja jäseniä.
Moni työttömyyskassan jäsen toivoisi saavansa myös perusturvan kassasta19.11.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Työttömyyskassat haluaisivat maksaa jäsenilleen myös työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa. 74 % kassojen jäsenkyselyihin osallistuneista kannatti työttömyyden aikaisen perusturvan siirtoa Kelalta kassoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme