Helsingin yliopisto

Elisa ja Helsingin yliopiston norssit testaavat älypuhelinten käyttöä opetuksessa

Jaa
Elisa lahjoitti tänään Helsingin normaalilyseolle ja Viikin normaalikoululle mobiililiittymät, joiden avulla oppilailla on mahdollista käyttää älypuhelimia oppimisessa. Älypuhelinten avulla muun muassa ekaluokkalaiset voivat harjoitella lukemista: luetaan opettajan lähettämä tekstiviesti, tai äänitetään ja kuunnellaan ääneen lukemista. Myös puhelinten kameraa on mahdollista hyödyntää eri tavoin opetuksessa.

Elisan ja Helsingin yliopiston norssien älypuhelinkokeilu on jatkoa Opi Opettajaksi -hankkeeseen liittyvälle ideakilpailulle, jonka voitti Viikin norssin luokanopettaja Terhi Kuusjärvi ehdotuksellaan Äidinkielen ja kirjallisuuden oppitunnista 1. luokan oppilaille. Terhi Kuusjärvi on jo alustavasti kokeillut älypuhelimia luokkansa kanssa ja kokemukset ovat hyvät.

- Älypuhelin auttaa opettajaa kiireessä ja jatkuvassa riittämättömyyden tunteessa. Suuressa luokassa ei ehdi ohjata, opastaa eikä kuunnella kaikkien oppilaiden lukemista saati tarkastaa, ovatko kaikki lapset ymmärtäneet lukemaansa. Oppilas motivoituu älypuhelimen käytöstä ja opettelee lukemaan ikäiselleen ominaisella tavalla eli toiminnallisesti. Luku- ja mediataidot vahvistuvat ja parhaassa tapauksessa myös into lukemiseen syttyy, Terhi Kuusjärvi kertoo.

Elisa osallistuu hankkeeseen innostuneena.

- Meille on erittäin suuri kunnia olla mukana tutkimassa, miten palvelujamme voidaan hyödyntää eri alueilla. Älypuhelinten hyödyntäminen opetuksessa avaa varmasti uusia ulottuvuuksia niin oppimiseen kuin opettamiseenkin. Meistä on hienoa, että opettajat ovat innokkaasti etsimässä uusia tapoja ja työkaluja opetukseen, johtaja Anssi Okkonen Elisalta toteaa.

Älypuhelimet otetaan aktiiviseen käyttöön Helsingin normaalilyseossa ja Viikin normaalikoulussa, joissa niitä hyödynnetään peruskoulun ja lukion eri oppiaineissa tästä päivästä alkaen.
Alkuvuoden ensimmäisistä älypuhelinkokeiluista on mahdollista kuulla lisää perjantaina 27.4 klo 12.30-13.00 Tiedekulmassa osoitteessa Aleksanterinkatu 7. Tilaisuudessa kokemuksista kertovat oppilaat, opettajat sekä oppilaiden vanhemmat.

Opetustilanteesta on tehty myös video, joka on nähtävillä osoitteessa:

http://www.youtube.com/watch?v=vwNhd4q--RQ&list=PLEE385BC5A0125995&index=5&feature=plpp_video.?

Lisätiedot:
Opettajankoulutuslaitos, Kirsi Tirri, Professori, Opi Opettajaksi -hankkeen johtaja, puh. 040 743 7269, etunimi.sukunimi@helsinki.fi
Helsingin normaalilyseo, Markku Pyysiäinen, Johtava rehtori, puh. 09-1912 8161, 050-3501361 etunimi.sukunimi@helsinki.fi
Viikin normaalikoulu, Jyrki Loima, Johtava rehtori, puh. 09-191 57501, 050-516 9922, etunimi.sukunimi@helsinki.fi
Elisa, Anssi Okkonen, johtaja, Connectivity-palvelut, puh 050 506 5510, etunimi.sukunimi@elisa.fi

Opi Opettajaksi -hanke
Helsingin yliopisto muotoilee yhteiskuntaa opetuksen ja tutkimuksen kautta. Opi Opettajaksi -hanke antaa kasvot suomalaiselle opettajankoulutukselle, joka on kansainvälisestikin tunnustettua Suomen jatkuvan PISA-menestyksen myötä. Hankkeessa on tehty viisi Youtube-videota, jotka vastaavat kysymykseen: Mikä suomalaisessa opettajankoulutuksessa on erityistä? Hanke on osa Helsingin yliopiston World Design Capital Helsinki 2012 -vuotta. Videot löytyvät Helsingin yliopiston Youtube-kanavalta: www.youtube.com/universityofhelsinki

Lisätietoa hankkeesta:

http://blogs.helsinki.fi/wdc-2012/opi-opettajaksi/
http://blogs.helsinki.fi/didaktiikka/world-design-capital-helsinki-2012/

Elisa on tietoliikenne- ja ICT-palveluyritys. Tuomme elämyksiä suomalaisten elämään ja tuottavuutta liiketoimintaan online- ja ICT-palveluillamme. Palvelemme noin 2,2 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota. Mobiililiittymien markkinajohtajana tarjoamme asiakkaillemme Suomen kattavimman ja nopean 3G-verkon sekä 4G-nopeudet. Liikevaihtomme vuonna 2011 oli 1,53 miljardia euroa ja henkilöstömäärämme 3 750. Tarjoamme palvelut kansainvälisesti

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye