Helsingin yliopisto

Fermentoinnilla kasviperäisiin elintarvikkeisiin B12-vitamiinia luonnollisesti

Jaa
B12-vitamiinia saadaan luontaisesti vain eläintuotteista, mutta käymisprosessin eli fermentoinnin avulla sitä voidaan tuottaa luonnollisin keinoin esimerkiksi leipään tai jogurttityyppisiin elintarvikkeisiin.

Hermoston ylläpitoon ja verisolujen muodostukseen välttämätöntä B12-vitamiinia on luontaisesti vain eläinkunnan tuotteissa. Kasvissyöjät ovatkin tähän saakka joutuneet syömään lisäravinteita tai pillereitä vitamiinintarpeensa tyydyttämiseksi.

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kuitenkin löytäneet keinon saada kasviperäisiin elintarvikkeisiin B12-vitamiinia tavanomaisia elintarvikeraaka-aineita käyttäen. Menetelmä perustuu fermentaatioon eli käymiseen ja B12-vitamiinia tuottavaan emmental-juuston Propionibacterium freudenreichii -bakteeriin.

– Kun valitaan oikeat mikrobikannat ja säädetään olosuhteet sopiviksi, bakteeri saadaan tuottamaan solujensa sisään runsaasti B12-vitamiinia, professori Vieno Piironen Helsingin yliopistosta kertoo.

Tutkimusryhmässä on otettu käyttöön menetelmä, jolla voidaan myös osoittaa, että kyseessä on varmasti ihmiselle tehokas B12-muoto.

– Osa mikrobeista nimittäin tekee ihmiselle tehotonta muotoa, ja monissa aiemmissa tutkimustuloksissa on voinut olla kysymys tästä, professori Piironen selventää.

Monenlaiset sovellukset mahdollisia

B12-vitamiinia tuottavia mikrobeja voidaan kasvattaa esimerkiksi vilja- tai härkäpapupohjaisella alustalla. Näitä alustoja voitaisiin hyödyntää erilaisten elintarvikkeiden ainesosina, vaikkapa leivässä tai jogurttityyppisissä sovelluksissa.

– Monia muitakin B-vitamiineja voidaan tuottaa fermentaation avulla. Meillä onkin tehty aiheesta useita maisterintutkielmia ja väitöskirjoja, ja lisää on tulossa. Monitieteisessä Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessamme olemme esimerkiksi selvittäneet perimän mittavalle joukolle Propionibacterium freudenreichii -kantoja. Tämän aineiston hyödyntäminen on oikeastaan vasta alkamassa täysimääräisesti, Vieno Piironen toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

professori Vieno Piironen
vieno.piironen@helsinki.fi
puh. 050 318 3942


dosentti Pekka Varmanen
pekka.varmanen@helsinki.fi
puh. 050 415 5229

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye