Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab

Kött ersatte tillsatsämnen: Snellman tog bort fosfaten ur sina grillkorvar och knackkorvar

Dela
Snellmans populära grillkorvar och knackkorvar innehåller nu, enligt konsumenternas önskemål, ännu färre tillsatsämnen än tidigare och smakar dessutom mera äkta än tidigare. Redan tidigare slutade Snellman använda natriumglutamat och svål i sina matkorvar och från början av maj är även den tillsatta fosfaten borttagen. Fosfaten ersattes med mera kött: kötthalten steg med tom. 10 procent. På så sätt är produkterna nu ännu hälsosammare, innehåller färre tillsatsämnen, och är lika smakliga som matkorvarna förr i tiden.

Snellmans produkter är tillverkade av högklassiga råvaror. Vid tillverkningen av grillkorvar och knackkorvar används kött som inte är maskinellt urbenat. Den tillsatta fosfaten togs bort och ersattes med kött, ty konsumenterna önskar få smakfulla produkter med allt färre tillsatsämnen och högre kötthalt. Finländarnas fosforintag överskrider kostrekommendationerna (600mg/dygn¹) i medeltal 2-3-faldigt.

- Vi vill göra våra produkter så naturliga som möjligt. Vi har redan tagit bort natriumglutamat och svål från våra matkorvar, så nu är det naturligt att ta bort även den tillsatta fosforn. På så sätt får vi hälsosammare produkter. I det nya fosfatfria sortimentet finns bl.a. följande kända produkter Eetvartti och Iivari grillkorvar, Riktig knackkorv, Bratwurst samt alternativen med ostsmak, berättar Snellmans marknadsförings- och kommunikationsplanerare Elisabeth Enström .

Tack vare den höga kötthalten smakar Snellmans korvar äkta, är fylliga och passar utmärkt att grillas samt i olika korvrätter och grytor. Av knackkorvarna kan man exempelvis tillsammans med ostar och frukt göra delikata cocktailbitar till brunchen eller använda dem i en smaklig potatissallad. Knackkorvarna är också barnens favorit och när man lagar mat till familjens minsta är de en utmärkt ingrediens - oberoende av om det är vardag eller fest.

Högre kvalitet på köttet tar bort behovet av tillsatt fosfat

Genom reformen kunde E-koderna E450 och E451 avlägsnas från Snellmans matkorvar. Fosfaterna är inte giftiga, men enligt undersökningar² är deras ursprung av vikt: tillsatt fosfor i livsmedlen är enligt resultaten skadligare än naturlig fosfor.

- Polyfosfater har i finländsk livsmedelsindutri använts redan i några decennier. Korvarna framställs oftast genom att finfördela kött och andra tillverkningsämnen i en maskin till en tunn emulsion, som sedan sprutas i en tarm. Fosfat används i emulsionen som vattenbindande medel. Fosfat i samarbete med djurprotein binder vatten effektivt, och man behöver inte använda lika högklassigt kött. Kostmässigt är det inte något fel på dessa korvar, men den sämre köttkvaliteten orsakar att köttet inte binder vatten lika bra utan tillsatta kemikalier, berättar Snellmans hygienchef Nina Tiittanen .


Källor:
¹ Officiell rekommendation 600mg/dygn
² Virpi Kemi 2010, Helsingfors Universitet


Produktinformation: (pdf)

Snellman Eetvartti är en köttig A-klass grillkorv i naturtarm. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Den slutliga touchen på produkten ger smaken av äkta rök. Hundraprocentigt finländskt kött. Kötthalt 86 %.

Snellman OstEetvartti är en delikat A-klass korv för alla ostvänner. Hundraprocenttigt finländskt kött utan svål, natriumglutamat och tillsatt fosfat. Kötthalt 78 %. En grillkorv i naturtarm. Den slutliga touchen på produkten ger smaken av äkta rök. Hundraprocentigt finländskt kött. Kötthalt 78 %.

Snellman Iivari är en mjuk A-klass matkorv med slät sammansättning. Hundraprocenttigt finländskt kött utan svål, natriumglutamat och tillsatt fosfat. Kötthalt 86 %.

Snellman Riktig knackkorv har tillverkats sedan 1950-talet och har många trogna fans. Förstklassig knackkorv som smakar som en riktig knackkorv skall smaka. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Kötthalt 89 %.

Snellman Ostknackorv är utvecklad för alla ostvänner och innehåller tre olika emmentalostar som mognat länge samt lagom mycket edam för att avrunda smaken. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Kötthalt 81 %.

Snellman knackkorv av kyckling är tillverkad av inhemskt kycklingkött. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Kötthalt 72 %.

Snellman Bratwurst är ursprungligen en tysk korv, som smakar bäst stekt eller grillad. Korven är framställd av finhackat kött: av saltat gris- och nötkött. Kryddad att smeka de finländska smaklökarna. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Kötthalt 69 %.

Tilläggsuppgifter ger:

Peter Fagerholm
Försäljnings- och marknadsföringschef
Snellmans Köttförädling
tel. 050 5533665

peter.fagerholm@snellman.fi

Henrik Snellman
verkställande direktör
Ab Snellmans Köttförädling Ab
tel. 044 7966235

henrik.snellman@snellman.fi

Oy Snellman Ab är ett familjeföretag i Jakobstad som har tillverkat högklassiga kött- och charkprodukter i 60 år. Verksamheten omfattar anskaffning, slakteri, nedskärning, köttförädling och charkproduktion. Leverprodukter, skivad smörgåsmat och finländskt konsumentförpackat kött är Herr Snellmans mest omtyckta produktkategorier. Herr Snellman har sett konsumtionstrender komma och gå under sin sextioåriga verksamhetsperiod men kvalitetstänkandet tänker åtminstone han hålla fast vid. www.snellman.fi

Dokument

Om

Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Kuusisaarentie 1
68600 PIETARSAARI

06 786 6111http://www.snellman.fi

Följ Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye