Kött ersatte tillsatsämnen: Snellman tog bort fosfaten ur sina grillkorvar och knackkorvar
Snellmans produkter är tillverkade av högklassiga råvaror. Vid tillverkningen av grillkorvar och knackkorvar används kött som inte är maskinellt urbenat. Den tillsatta fosfaten togs bort och ersattes med kött, ty konsumenterna önskar få smakfulla produkter med allt färre tillsatsämnen och högre kötthalt. Finländarnas fosforintag överskrider kostrekommendationerna (600mg/dygn¹) i medeltal 2-3-faldigt.
- Vi vill göra våra produkter så naturliga som möjligt. Vi har redan tagit bort natriumglutamat och svål från våra matkorvar, så nu är det naturligt att ta bort även den tillsatta fosforn. På så sätt får vi hälsosammare produkter. I det nya fosfatfria sortimentet finns bl.a. följande kända produkter Eetvartti och Iivari grillkorvar, Riktig knackkorv, Bratwurst samt alternativen med ostsmak, berättar Snellmans marknadsförings- och kommunikationsplanerare Elisabeth Enström .
Tack vare den höga kötthalten smakar Snellmans korvar äkta, är fylliga och passar utmärkt att grillas samt i olika korvrätter och grytor. Av knackkorvarna kan man exempelvis tillsammans med ostar och frukt göra delikata cocktailbitar till brunchen eller använda dem i en smaklig potatissallad. Knackkorvarna är också barnens favorit och när man lagar mat till familjens minsta är de en utmärkt ingrediens - oberoende av om det är vardag eller fest.
Högre kvalitet på köttet tar bort behovet av tillsatt fosfat
Genom reformen kunde E-koderna E450 och E451 avlägsnas från Snellmans matkorvar. Fosfaterna är inte giftiga, men enligt undersökningar² är deras ursprung av vikt: tillsatt fosfor i livsmedlen är enligt resultaten skadligare än naturlig fosfor.
- Polyfosfater har i finländsk livsmedelsindutri använts redan i några decennier. Korvarna framställs oftast genom att finfördela kött och andra tillverkningsämnen i en maskin till en tunn emulsion, som sedan sprutas i en tarm. Fosfat används i emulsionen som vattenbindande medel. Fosfat i samarbete med djurprotein binder vatten effektivt, och man behöver inte använda lika högklassigt kött. Kostmässigt är det inte något fel på dessa korvar, men den sämre köttkvaliteten orsakar att köttet inte binder vatten lika bra utan tillsatta kemikalier, berättar Snellmans hygienchef Nina Tiittanen .
Källor:
¹ Officiell rekommendation 600mg/dygn
² Virpi Kemi 2010, Helsingfors Universitet
Produktinformation: (pdf)
Snellman Eetvartti är en köttig A-klass grillkorv i naturtarm. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Den slutliga touchen på produkten ger smaken av äkta rök. Hundraprocentigt finländskt kött. Kötthalt 86 %.
Snellman OstEetvartti är en delikat A-klass korv för alla ostvänner. Hundraprocenttigt finländskt kött utan svål, natriumglutamat och tillsatt fosfat. Kötthalt 78 %. En grillkorv i naturtarm. Den slutliga touchen på produkten ger smaken av äkta rök. Hundraprocentigt finländskt kött. Kötthalt 78 %.
Snellman Iivari är en mjuk A-klass matkorv med slät sammansättning. Hundraprocenttigt finländskt kött utan svål, natriumglutamat och tillsatt fosfat. Kötthalt 86 %.
Snellman Riktig knackkorv har tillverkats sedan 1950-talet och har många trogna fans. Förstklassig knackkorv som smakar som en riktig knackkorv skall smaka. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Kötthalt 89 %.
Snellman Ostknackorv är utvecklad för alla ostvänner och innehåller tre olika emmentalostar som mognat länge samt lagom mycket edam för att avrunda smaken. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Kötthalt 81 %.
Snellman knackkorv av kyckling är tillverkad av inhemskt kycklingkött. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Kötthalt 72 %.
Snellman Bratwurst är ursprungligen en tysk korv, som smakar bäst stekt eller grillad. Korven är framställd av finhackat kött: av saltat gris- och nötkött. Kryddad att smeka de finländska smaklökarna. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Kötthalt 69 %.
Tilläggsuppgifter ger:
Peter Fagerholm
Försäljnings- och marknadsföringschef
Snellmans Köttförädling
tel. 050 5533665
Henrik Snellman
verkställande direktör
Ab Snellmans Köttförädling Ab
tel. 044 7966235
Oy Snellman Ab är ett familjeföretag i Jakobstad som har tillverkat högklassiga kött- och charkprodukter i 60 år. Verksamheten omfattar anskaffning, slakteri, nedskärning, köttförädling och charkproduktion. Leverprodukter, skivad smörgåsmat och finländskt konsumentförpackat kött är Herr Snellmans mest omtyckta produktkategorier. Herr Snellman har sett konsumtionstrender komma och gå under sin sextioåriga verksamhetsperiod men kvalitetstänkandet tänker åtminstone han hålla fast vid. www.snellman.fi
Dokument
Om
Följ Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Drömmen blev verklighet – Snellman lanserar finsk lufttorkad skinka27.8.2024 09:34:14 EEST | Nyheter
Finländarna har länge kunnat njuta av lufttorkade skinkor, men utbudet i butiken har främst utgjorts av importerade produkter. Fast vem har sagt att lufttorkad skinka måste komma från Parma? Nu kommer den från Jakobstad.
Unelmasta totta – Snellman lanseeraa suomalaisen ilmakuivatun kinkun27.8.2024 09:34:14 EEST | Uutinen
Suomessa ilmakuivattuja kinkkuja on löytynyt kaupan hyllystä jo pitkään, mutta laadukkaimman tarjonnan ovat muodostaneet tuontituotteet. Vaan kuka sanoi, että ilmakuivattujen kinkkujen pitää tulla Parmasta? Nyt ne tulevat Pietarsaaresta.
Utfodringen av Snellmans Lantgris fri från soja4.7.2024 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Utfodringskonceptet för gödsvinen i Snellmans lantgriskedja blir sojafritt inkommande höst. Arbetet för att minska användningen av soja har pågått i närmare tio år. Målet är allt bättre köttkvalitet och ett minskat behov av importerad soja. Den sojafria utfodringen av gödsvin är följande steg på vägen mot en fullständigt sojafri griskedja.
Snellmanin Maatiaispossun ruokinta soijattomaksi4.7.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Snellmanin Maatiaispossu-ketjussa lihasikojen ruokintamalli muuttuu soijattomaksi syksystä lähtien. Soijan käytön vähentämiseksi on työskennelty jo kymmenisen vuotta. Tavoitteena on parempi lihan laatu ja ulkomailta tuodusta soijasta luopuminen kokonaan. Soijaton lihasian kasvatus on seuraava askel kohti Snellmanin tavoitetta, soijasta riippumatonta sianlihan tuotantoa.
Undersökning bekräftar: Snellmans medvurst är ren11.4.2024 12:00:00 EEST | Pressmeddelande
På grund av hepatit E-virusdebatten som har dykt upp de senaste veckorna har Snellmans Köttförädling Ab ännu på eget initiativ låtit undersöka köttet som används som råvara för produktionen av medvurst. Prover som undersökts vid det oberoende Eurofins Scientific Finland Oy-laboratoriet har visat sig vara fullständigt rena.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum