Helsingin yliopisto

Mikä Suomi ja miten niin sata vuotta? – Studia Generaliassa pohditaan Suomea ja suomalaisuutta

Jaa
Kun Suomessa on merkkivuosi, jumiudutaan usein vanhoihin ja jo tuttuihin oletuksiin Suomesta ja suomalaisuudesta. Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston Studia Generalian keväässä tuodaan esiin uusia näkökulmia, kyseenalaistetaan sata vuotta ja puretaan myyttejä. Studia Generalia-yleisöluennot Suomi – myytit ja todellisuus Porthanian salissa PI (Yliopistonkatu 3) torstaisin 9.2.–23.3. (ei 23.2.) klo 17–19. Tervetuloa!
Kuva: Heikki Jantunen
Kuva: Heikki Jantunen

Yleisöluennot aloittaa professori emeritus Matti Klinge torstaina 9.helmikuuta. Hänen aiheensa on Suomi – sata vai tuhat vuotta?

– Klinge on erinomainen kyseenalaistaja ja tarttuu varmasti aiheeseensa Suomen historiaan tuorein näkökulmin, kertovat kevään ohjelmasta vastaavat professori Pirjo Hiidenmaa ja dosentti Ilona Herlin. – 100-vuotias ja Suomi ovat tiukassa käsittelyssä luennolla.

Luentosarja jatkuu Suomen ja suomalaisuuden myyttien purkamisella. Kuka on suomalainen ja mitä on suomalaisuus? Miten usein suomalaisuus kytketään alkuperäisyyteen, onko vain kantasuomalainen suomalainen?

– Helsingin peruskouluissa puhutaan yli 40 eri kieltä ja kaikkien näiden kielten puhujia tuetaan heidän omalla kielellään. Suomalaisuutta olisikin lähestyttävä monipuolisemmin, laajentaa näkemyksiä, Hiidenmaa toteaa.

Vaikka Suomi on nyt täynnä 100-vuotisjuhlaohjelmaa, 1970-luvulta lähtien järjestetyt Studia Generalia-luennot vetävät aina Porthanian luentosali I:n täyteen. Kevään luennoilla ei tyydytä vain hehkuttamaan Suomea eikä jumiuduta vanhoihin myytteihin vaan halutaan ravistella topeliaanista kuvaa suomalaisista.

– Miten niin hämäläiset olisivat hitaita ja savolaiset piällysmiehiä? Hiidenmaa kysyy. – Herttaista folklorea löytyy paljon.

Luentosarjan päättää ”paluu tulevaisuuteen” 23.3., jolloin keskustelun aiheena on Sivistys-Suomi ja digi-natiaiset.

Luentoja voi seurata myös verkossa suorina lähetyksinä ja jälkikäteen.

Luentosarjan ohjelma ja linkit verkkoluentoihin

Lisätietoja:

koulutussuunnittelija Sanna Saari-Salomeri, puh. 050 415 4892, s-posti sanna.saari-salomeri@helsinki.fi

Twitter: #studiageneralia, #suomi, #myytitjatodellisuus

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Heikki Jantunen
Kuva: Heikki Jantunen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye