Wolfcom

Suomen ensimmäinen kestävän kalastuksen MSC-arviointi on alkanut

Jaa
Suomi Ammattikalastajaliitto on aloittanut silakan ja kilohailin trooli- ja rysäkalastuksen MSC-sertifiointiprosessin. Marine Stewardship Council MSC on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio, joka hallinnoi maailman johtavaa kestävän kalastuksen sertifiointi- ja ympäristömerkintäohjelmaa. Silakka on Suomen merkittävin saalislaji ja sen osuus on yli 90 % mereltä pyydettävästä vuosittaisesta kokonaissaaliista.
Troolari Huovari, kuva: Markku Saiha
Troolari Huovari, kuva: Markku Saiha

MSC tekee yhteistyötä kalastajien, tutkijoiden, ympäristöjärjestöjen sekä kaupan ja ravintola-alan toimijoiden kanssa edistääkseen vastuullista kalastusta ja kestävästi pyydetyn kalan käyttöä. Silakan ja kilohailin kalastuksen MSC-täysarviointi on ensimmäinen Suomessa ja työn arvioidaan kestävän noin vuoden.

Vastuullisesti tuotetun kalanrehun kysyntä on kasvussa

Kalajauho ja -öljy ovat kalankasvatuksessa käytettävän rehun tärkeimpiä raaka-aineita. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) mukaan kalajauhon valmistukseen käytetään noin 20 % globaalista kokonaissaaliista. Kalajauhoa valmistetaan usein kalalajeista, jotka ovat liian pieniä ihmisravinnoksi, mutta joiden merkitys merten ekosysteemeille on äärimmäisen tärkeä. Usein nämä pienet pelagiset lajit kärsivät ylikalastuksesta.

”Esimerkiksi kalajauhoteollisuuden tärkein laji on ollut Perun anjovis, jonka kanta pienentynyt huimasti johtuen liian tehokkaasta kalastuksesta ja El Niño -ilmiöstä. Siksi onkin tärkeää, että kalankasvatuksessa siirryttäisiin käyttämään kestävistä kalakannoista peräisin olevia lajeja. Mahdollinen MSC-sertifikaatti voi tuoda monia hyötyjä Suomen kalataloussektorille, sillä on nähtävissä, että vastuullisen kalankasvatuksen rehutuotannossa aletaan suosia erityisesti sertifioituja lajeja, toteaa MSC:n projektipäällikkö Janne Posti.

Silakan ja kilohailin MSC-sertifiointi on myös linjassa maa- ja metsätalousministeriön Sininen biotalous -strategian kanssa. Viime vuonna Kasnäsiin valmistui myös kalajauhotehdas, joka pystyy käsittelemään vuodessa noin 30-40 miljoonaa kiloa silakkaa. Näin ollen kalajauhon valtameriltä pyydetty raaka-aine voidaan korvata kotimaisella silakalla.

"Silakka ja kilohaili ovat erittäin tärkeitä lajeja kotimaiselle kalastussektorille ja olemme erittäin tyytyväisiä, että ensimmäinen MSC-sertifiointiprosessi on saatu Suomessa käyntiin. Vastuullisesti pyydettyjen MSC-sertifioitujen raaka-aineiden kysyntä on yleisessä kasvussa niin elintarvikkeiksi, kuin myös kalajauhon raaka-aineeksi”, kommentoi Suomen Ammattikalastajaliiton (SAKL) toimitusjohtaja Kim Jordas.

Perusteellinen arviointi

MSC-arviointi on tieteellinen prosessi, joka toteutetaan riippumattomien sertifiointilaitosten toimesta. Tällä varmistetaan, että se on luotettava ja täyttää kansainväliset ympäristömerkintöjä koskevat ohjeistukset. Suomen arvioinnin suorittaa Acoura Marine -sertifiointilaitos, jonka tutkijaryhmä koostuu kansainvälisistä meri- ja kalabiologian asiantuntijoista. Arvioinnissa tutkitaan silakka-ja kilohailikantojen tilaa, kalastuksen ympäristövaikutuksia ja hallinnointia. Myös sidosryhmillä on mahdollista kommentoida alustavia sertifiointiraportteja ja esittää perusteltu vastalause, mikäli prosessissa on huomattu epäkohtia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Janne Posti
Projektipäällikkö, MSC Suomi
+358 44 980 5916, janne.posti@msc.org

Kuvat

Troolari Huovari, kuva: Markku Saiha
Troolari Huovari, kuva: Markku Saiha
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Wolfcom
Korkeavuorenkatu 1 B 11
00140 Helsinki

+358400579653http://www.wolfcom.fi/

Marine Stewardship Council (MSC)

MSC on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio. MSC:n visio on elämää täynnä olevat valtameret ja turvattu merenelävien tuotanto nykyiselle ja tuleville sukupolville. Ympäristömerkintä- ja sertifiointiohjelmamme tunnistaa ja palkitsee kestävän kalastuksen käytännöt, ja on mukana luomassa kestävämpää kalataloutta.

Sininen MSC-merkki kala- tai äyriäistuotteen pakkauksessa tarkoittaa, että:

Tuote on peräisin luonnonvaraista kalaa pyytävästä kalastusyrityksestä, jonka puolueeton taho on sertifioinut MSC:n kestävän kalastuksen ympäristöstandardia vasten, joka perustuu tieteelliseen neuvonantoon. Tuote on täysin jäljitettävissä kestävään lähteeseen.

Yli 280 kalastusyritystä 35 maassa on saanut MSC-sertifikaatin. Näiden toimijoiden yhteenlaskettu vuosittain saalis on lähes 9 miljoona tonnia, vastaten miltei 10 % koko maailman vuotuisesta pyyntimäärästä. Yli 20 000 kala- ja äyriäistuotteella on sininen MSC-ympäristömerkki. Lisätietoa: www.msc.org

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Wolfcom

Suomen paras hampurilaisravintola on Grill Room Hankasalmi – jo toistamiseen!10.6.2025 10:00:44 EEST | Tiedote

Burger Lovers -yhteisön ja McCainin järjestämässä äänestyksessä valittiin vuoden 2025 Suomen parhaaksi hampurilaisravintolaksi Hankasalmen Niemisjärvellä sijaitseva Grill Room. Grill Room sai yli kymmenen prosenttia kaikista avoimessa yleisöäänestyksessä annetuista 20 581 äänestä. Toiseksi sijoittui viime vuoden kolmonen Bursalad Hyvinkäältä ja kolmanneksi äänestettiin toissavuoden ykkönen The Van Kotkasta.

Suomen paras hampurilaisravintola -äänestys alkoi2.6.2025 12:35:55 EEST | Tiedote

Burger Lovers Finland -ruokayhteisö ja McCain etsivät Suomen parasta hampurilaisravintolaa. Yleisöäänestyksen pohjaksi on listattu yli kolmesataa laadukkaita burgereita tarjoavaa ravintolaa ympäri Suomen. Yleisöäänestys alkoi tänään maanantaina 2. kesäkuuta osoitteessa burgerlovers.fi. Äänestysaikaa on sunnuntain loppuun 8.6. saakka. Suomen paras hampurilaisravintola 2025 julkistetaan Burger Lovers -festivaalin aattona 10.6.

Burgerifestivaali täyttää taas Rautatientorin 11.-14. kesäkuuta23.5.2025 13:50:04 EEST | Tiedote

Jo perinteeksi muodostunut vuotuinen Burger Lovers -festivaali valtaa Rautatientorin keskiviikosta lauantaihin 11.–14. kesäkuuta. Pohjoismaiden suurin hampurilaisfestivaali järjestetään nyt viidennen kerran. Tänä vuonna festivaalilla esittäytyy ennätysmäärä ravintoloita pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ja mukana on myös useita maakuntien pienempiä helmiä. Festivaalilla palkitaan jälleen Suomen paras burgeriravintola, jonka yleisöäänestys alkaa 2. kesäkuuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye