Baby in the box-näyttelyyn etsitään kuvia ja muistoja äitiyspakkauksista
Äitiyspakkaus on merkittävä suomalainen innovaatio ja oivallinen esimerkki hyvinvointiyhteiskunnan kehityksestä 1900-luvulla. Äitiyspakkaus, neuvolatoiminta ja monet muut viime vuosisadalla aloitetut lapsiin ja perheisiin kohdistuneet toimet ovat kohentaneet kansanterveyttä ja saaneet lapsikuolleisuuden radikaaliin laskuun.
Helsingin yliopistomuseo järjestää 1.2.–1.3.2017 keruun, jonka tavoitteena on löytää aineistoa 9.11.2017 avattavaan Baby in the Box -näyttelyyn. Näyttely kertoo äitiyspakkauksen tarinan, joka alkoi jo 1920-luvun alussa köyhiin koteihin lainattavien kiertokorien muodossa. Kiertokoritoimintaa koordinoi Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Varsinainen äitiyspakkaus sai alkunsa, kun vuonna 1937 säädettiin laki äitiysavustuksesta. Vuodesta 1949 lähtien äitiysavustus on ollut kaikkien äitien saatavilla.
”Helsingin yliopistomuseolla on merkittävä kokoelma eri ikäisiä äitiyspakkauksia sekä kaksi kiertokoria”, Helsingin yliopistomuseon näyttelypäällikkö Pia Vuorikoski kertoo. ”Valokuvia on kuitenkin niukasti, joten tulimme ajatelleeksi, että voisimme pyytää ihmisiä raottamaan kotialbumeitaan.” Myös muistot pakkausten esineisiin liittyen kiinnostavat! ”Äitiyspakkauksen lämpömittari on meillä mökillä. Mittaamme sillä meriveden lämpötilaa”, kertoo espoolainen Minna, joka vastaanotti pakkaukset vuosina 1998 ja 2001.
Näyttelyyn haetaan ensisijaisesti valokuvia äitiyspakkausten sisältämistä vaatteista ja tarvikkeista arkisessa käytössä. Museon kiinnostuksen kohteena on kaikenikäinen aineisto vuosikymmenten takaa aina näihin päiviin saakka.
”Puutetta on esimerkiksi vuotta 1962 vanhemmista pakkauksista sekä 2000-luvun äitiyspakkauksista.” Vuorikoski mainitsee.
Lisätietoja:
Pia Vuorikoski, näyttelypäällikkö
Helsingin yliopistomuseo
puh. 050 4156760, pia.vuorikoski@helsinki.fi
Äitiyspakkauskeruu Facebookissa:https://www.facebook.com/events/1453020578096817/
Yhteyshenkilöt
Anna Maria Peltonentiedeviestinnän asiantuntija
Puh:050 406 2047maria.peltonen@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme