Helsingin yliopisto

Kuusijärvellä käynnistyy luontoaiheinen käyttäjätutkimus

Jaa
Vantaan Kuusijärvellä alkaa kesäkuussa haastattelututkimus, jossa tiedustellaan kävijöiden luontokokemuksista alueella. Tutkimus on osa valtakunnallista hanketta, ja sitä voidaan käyttää apuna alueen suunnittelussa ja kaavoituksessa.

Kuusijärvi on osa Vantaan kaupungin virkistysaluetta ja yksi kaupungin harvoista yleisistä uimarannoista. Alueella ei ole aiemmin tehty käyttäjätutkimusta, mutta tänä kesänä moni kävijä saattaa saada eteensä kyselylomakkeen.

Valtakunnalliseen tutkimushankkeeseen liittyvät haastattelut tekee Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksen tutkija Kati Vierikko. Vierikko haluaa selvittää, miten eri tavoin Kuusijärven virkistysaluetta käytetään, kuinka kaukaa paikalle saavutaan ja mitä alueen käyttäjät arvostavat.

– Valitsimme Kuusijärven sen suurten käyttäjämäärien vuoksi. Alueella arvioidaan käyvän vuosittain noin 350 000 vierailijaa, ja määrät ovat kasvussa, itsekin lapsuutensa Vantaalla viettänyt Vierikko sanoo.

Kati Vierikko aloittaa kyselytutkimuksensa kesäkuun toisena viikonloppuna ja päivystää siitä eteenpäin Kuusijärvellä muutaman kerran kuukaudessa. Haastatteluja jatketaan myös syksyllä.

– Toivon mukaan tutkimuksesta saadaan hyödyllistä tietoa alueen tulevaisuuden hoito- ja käyttösuunnitelmaa sekä kaavoitusta varten. Ja tämähän ei ole tietovisa, joten vastata voi ihan hyvällä mielellä ja fiilispohjalla, biologi Vierikko hymyilee.

Lisätietoja:

tutkija, FT Kati Vierikko, Helsingin yliopisto, ympäristötieteiden laitos, puh. 050 318 5073

_____________________________________

Taustat ja rahoitus

Valtakunnallisessa ENJUSTESS-hankkeessa selvitetään Helsingin, Espoon ja Vantaan vesialueiden käyttöä ja saavutettavuutta.

Tavoitteena on tutkia metropolialueen merialueiden ja muiden vesistöjen tuottamia kulttuurisia ekosysteemipalveluita ja tarkastella ympäristöoikeudenmukaisuuden, ekosysteemipalveluiden saavutettavuuden ja vesiekosysteemien tuottamien kulttuuristen palveluiden kytköksiä ja vuorovaikutussuhteita. Lisäksi halutaan on tuottaa suosituksia maankäytön ja vesistöjen hallinnan suunnitteluun.

Tutkimushanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus, ja mukana ovat myös Aalto-yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto. Kolmivuotista hanketta rahoittaa Suomen akatemia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302

Tietoja julkaisijasta

Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tutkitaan ja opiskellaan akvaattisia tieteitä, biokemiaa, biotekniikkaa, ekologiaa, evoluutiobiologiaa, fysiologiaa, kasvibiologiaa, neurotiedettä, perinnöllisyystiedettä, yleistä mikrobiologiaa, ympäristöekologiaa, ympäristömuutosta ja ympäristöpolitiikkaa. Näitä voidaan hyödyntää niin terveydenhuollossa, lääketieteessä kuin luonnonvarojen kestävässä käytössä sekä ympäristöongelmien ratkomisessakin. Tiedekunnassa on kaksi laitosta. Biotieteiden laitos sekä osa ympäristötieteiden laitoksesta sijaitsevat Viikin vihreällä kampuksella Helsingissä. Ympäristöekologian tutkimus ja opetus löytyvät Lahden ympäristökampukselta. Tiedekuntaan kuuluu myös kolme tutkimusasemaa: Lammi, Tvärminne ja Kilpisjärvi. Biotieteellisessä tiedekunnassa on noin 470 tutkijaa, opettajaa ja muuhun henkilökuntaan kuuluvaa. Perustutkinto-opiskelijoita on noin 1 300 ja jatkotutkinto-opiskelijoita 450. Vuosittain tiedekunnasta valmistuu yli sata maisteria ja yli 40 filosofian tohtoria.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye