Kuusijärvellä käynnistyy luontoaiheinen käyttäjätutkimus
Kuusijärvi on osa Vantaan kaupungin virkistysaluetta ja yksi kaupungin harvoista yleisistä uimarannoista. Alueella ei ole aiemmin tehty käyttäjätutkimusta, mutta tänä kesänä moni kävijä saattaa saada eteensä kyselylomakkeen.
Valtakunnalliseen tutkimushankkeeseen liittyvät haastattelut tekee Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksen tutkija Kati Vierikko. Vierikko haluaa selvittää, miten eri tavoin Kuusijärven virkistysaluetta käytetään, kuinka kaukaa paikalle saavutaan ja mitä alueen käyttäjät arvostavat.
– Valitsimme Kuusijärven sen suurten käyttäjämäärien vuoksi. Alueella arvioidaan käyvän vuosittain noin 350 000 vierailijaa, ja määrät ovat kasvussa, itsekin lapsuutensa Vantaalla viettänyt Vierikko sanoo.
Kati Vierikko aloittaa kyselytutkimuksensa kesäkuun toisena viikonloppuna ja päivystää siitä eteenpäin Kuusijärvellä muutaman kerran kuukaudessa. Haastatteluja jatketaan myös syksyllä.
– Toivon mukaan tutkimuksesta saadaan hyödyllistä tietoa alueen tulevaisuuden hoito- ja käyttösuunnitelmaa sekä kaavoitusta varten. Ja tämähän ei ole tietovisa, joten vastata voi ihan hyvällä mielellä ja fiilispohjalla, biologi Vierikko hymyilee.
Lisätietoja:
tutkija, FT Kati Vierikko, Helsingin yliopisto, ympäristötieteiden laitos, puh. 050 318 5073
_____________________________________
Taustat ja rahoitus
Valtakunnallisessa ENJUSTESS-hankkeessa selvitetään Helsingin, Espoon ja Vantaan vesialueiden käyttöä ja saavutettavuutta.
Tavoitteena on tutkia metropolialueen merialueiden ja muiden vesistöjen tuottamia kulttuurisia ekosysteemipalveluita ja tarkastella ympäristöoikeudenmukaisuuden, ekosysteemipalveluiden saavutettavuuden ja vesiekosysteemien tuottamien kulttuuristen palveluiden kytköksiä ja vuorovaikutussuhteita. Lisäksi halutaan on tuottaa suosituksia maankäytön ja vesistöjen hallinnan suunnitteluun.
Tutkimushanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus, ja mukana ovat myös Aalto-yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto. Kolmivuotista hanketta rahoittaa Suomen akatemia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme