Opiskelu kerryttänyt eläketurvaa jo puolelle miljoonalle
Muutos tuli voimaan vuoden 2005 alusta lähtien, ja eläketurvaa suoritetusta tutkinnosta on saanut jo 530 000 henkilöä.
Yhtäaikaista etua ansiotyöstä ja opiskelusta
Aiemmin eritoten pitkä koulutus on saattanut jättää aukkoja työeläkkeeseen. Tutkinnosta saatavalla eläkekertymällä on osaltaan haluttu kannustaa viemään opiskelut päätökseen ja osoittaa, että koulutukseen panostaminen kuuluu suomalaiseen hyvinvointiin.
On huomattava, että työeläkettä voi kertyä 18 vuotta täyttäneelle samanaikaisesti niin työansioista - esimerkiksi kesätyöstä - kuin opiskelusta. Kaikki ansiotyö kerryttää eläkettä. Selvitysten mukaan opiskeluajan eläkepotti lähentelee samaa tasoa kuin se olisi valitsemalla opiskelujen asemesta työ. Valmistuneet saavat todennäköisesti paremmin palkattuja töitä, jotka tuottavat heille jatkossa parempaa työeläkettä.
Pelkkä opiskelu ei kerrytä eläkettä, vaan opiskelijan on huolehdittava myös valmistumisestaan. Kun tutkinto on kirjattu rekisteriin, eläkekertymä säilyy tallessa. Myös ulkomaisesta tutkinnosta voi saada eläkettä, mutta silloin opiskelua varten on saatava opintotukea Suomesta.
Opiskelun tuottaman eläkkeen määrä riippuu tutkinnon laajuudesta. Keskiasteen tutkinto tuottaa eläketurvaa kolmelta vuodelta, ammattikorkeakoulututkinto tai vastaava neljältä vuodelta ja yliopistotasoinen tutkinto viideltä vuodelta. Tutkintoon käytetty aika ei ole ratkaiseva. Jos valmistuu etuajassa, opiskelusta kertyvä turva liitetään henkilön eläketietoihin tutkinnon laajuisena.
Yleissivistävä opiskelu, ammatillinen pätevöityminen tai jatkotutkinnot eivät kerrytä työeläkettä. Vuodesta 2009 alkaen Suomesta apurahaa saavat tutkijat ovat kuuluneet tietyin edellytyksin MYEL- työeläketurvan piiriin.
Aivan pelkästä opiskelusta ei eläkettä aikanaan makseta. Tutkinnon suorittamisen lisäksi on tehtävä työeläkevakuutettua työtä ennen eläkkeen alkamista yhteensä 16 224 euron verran.
Vauhtia opintoihin - myös keskeytyneisiin
Eläkekertymä antaa pienen porkkanan vauhdittaa valmistumistaan myös niin sanotuille ikuisille opiskelijoille. Jokaisen, joka ei ole vielä eläkkeellä, kannattaa viedä keskeytyneet opintonsa päätökseen. Työeläkettä kertyy silloin tutkinnon laajuuden mukaan enimmillään viideltä vuodelta.
Vuoden 2011 loppuun mennessä eläkettä kerryttävän tutkinnon suorittaneista valtaosa oli alle 40-vuotiaita, mutta yli nelikymppisiäkin oli 10 prosenttia ja yli tuhat henkilöä oli täyttänyt jo 60 vuotta. Miehillä olisi kirittävää, sillä naiset olivat enemmistönä kaikissa ikäryhmissä.
FAKTA
Eläketurvaa kertyy 18-vuotiaalle ja vanhemmalle tutkinnon suorittajalle 1.1.2005 jälkeen suoritetusta tutkinnosta.
Turvaa kertyy ammatti-, ammattikorkeakoulu- ja yliopistotasoisesta tutkinnosta ja myös ulkomaisesta tutkinnosta, jos opiskelu on Kelan opintotuen piirissä.
Yleissivistävät opinnot, ammatillinen pätevöityminen ja tieteelliset jatkotutkinnot eivät ole edun piirissä.
Eläkettä kertyy tutkinnon laskennallisen opiskeluajan perusteella kolmesta viiteen vuoteen
Ylempi korkeakoulututkinto 5 vuotta
Ammattikorkeakoulututkinto 4 vuotta
Alempi korkeakoulututkinto 3 vuotta
Ammatillinen perustutkinto 3 vuotta
Kertymää saa enimmillään 5 vuotta; ei esimerkiksi kahdesta ylemmästä yliopistotutkinnosta kaksinkertaisesti.
Eläkekertymän suuruus vastaa 676 euron kuukausipalkasta saatavaa kertymää.
Opiskelusta kertynyt työeläke lisätään vakuutetun työeläkerekisteriin myös muiden samanaikaisten eläkekertymien päälle, minkä 2005 jälkeen valmistuneet voivat todeta työeläkeotteeltaan.
Ennen eläkkeelle siirtymistä työeläkevakuutettua työtä on tehtävä vähintään 16 224 euron verran.
Lisätietoja:
Kehityspäällikkö Jari Kannisto, ETK, puh. 029 411 2232
Palvelupäällikkö Pirjo Koponen, ETK, puh. 029 411 2275
sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@etk.fi
Kansalaisia neuvovat myös kaikki eläkelaitokset.
Tietoja julkaisijasta
Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)
Mer än hälften av finländarna i arbetsför ålder sparar för pensionstiden – sparandet har ökat speciellt bland yngre28.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Privat sparande för pensionstiden har blivit klart vanligare under de senaste tio åren. Över hälften av 25–67-åringarna sparade eller hade sparat för pensionärstiden år 2024, framgår av Pensionsskyddscentralens (PSC) omfattande enkätundersökning.
Yli puolet työikäisistä säästää eläkeaikaa varten – etenkin nuorten säästäminen lisääntynyt28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yksityinen säästäminen eläkeaikaa varten on yleistynyt selvästi kymmenen viime vuoden aikana. Yli puolet 25–67-vuotiaista säästi tai oli säästänyt eläkeikää varten vuonna 2024, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) laajassa kyselytutkimuksessa.
Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Finländarna i spetsen23.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 var överraskande bra för pensionsfondernas placeringar på olika håll i världen. I en internationell avkastningsjämförelse gjord av Pensionsskyddscentralen (PSC) översteg den genomsnittliga realavkastningen långtidssiffrorna. De finländska pensionsfonderna placerade sig bland de bästa i sin serie.
Eläkerahastojen kansainvälinen tuottovertailu: Suomalaiset kipusivat kärkipaikoille23.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Eläkerahastojen sijoitusvuosi 2024 oli yllättävän hyvä eri puolilla maailmaa. Eläketurvakeskuksen (ETK) tekemässä kansainvälisessä tuottovertailussa keskimääräinen reaalituotto nousi yli pitkän aikavälin lukemien. Suomalaiset eläkerahastot sijoittuivat omassa sarjassaan parhaimpien joukkoon.
Upp till 40 procent av årskullen tar ut partiell ålderspension före pensionsåldern3.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Partiell förtida ålderspension har ökat avsevärt i popularitet de senaste åren. Cirka 20 procent av dem som är födda 1956 tog ut pension före pensionsåldern, medan motsvarande andel av dem som är födda 1959 redan var 40 procent, visar Pensionsskyddscentralens nya undersökning.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme