Tavoitteena saada Espooseen monta pientä lumensijoituspaikkaa
Tekninen lautakunta on hyväksynyt selvityksen aurauslumien sijoittamisesta Espoossa ja ehdottaa selvityksen hyväksymistä myös kaupunginhallitukselle. Samoin se ehdottaa, että vuosittain varataan miljoonan euron lisämääräraha, jotta aurauslumien käsittelyä voidaan kehittää.
Selvityksessä pyrittiin ratkaisemaan, kuinka lumien sijoittaminen Espoossa hoidetaan tulevaisuudessa. Aiemmassa, vuonna 2013 valmistuneessa selvityksessä uutta lumenvastaanottopaikkaa ei löytynyt Etelä-Espoon alueelta, ja väliaikainen lumensijoituspaikka päädyttiin perustamaan Vanttilaan.
Sekä Vanttilaan että jo aiemmin olemassa olleelle Turvesuon lumensijoituspaikalle on kuitenkin paineita toteuttaa muita toimintoja, kuten asuinrakentamista, joten kaupungin lumihuolto kaipaa uusia ratkaisuja.
”Nykyisten Vanttilan ja Turvesuon lumensijoituspaikkojen poistuminen käytöstä tarkoittaa sitä, että lunta joudutaan kuljettamaan pidemmälle kuin ennen. Tavoitteena olisikin, että asemakaava-alueilla olisi useampia pienempiä lähisijoituspaikkoja, jottei lunta tarvitsisi erikseen kuljettaa pitkiä matkoja”, sanoo infrapalvelupäällikkö Toni Korjus kaupunkitekniikan keskuksesta.
Tuoreessa selvityksessä edellytetään selvittämään uuden pysyvän lumenvastaanottopaikan perustamista Ämmässuon-Kulmakorven alueelle. Samoin pysyvää lumenvastaanottopaikkaa kaavaillaan Blominmäen alueelle sen jälkeen, kun puhdistamon louhintatyöt on saatu valmiiksi, sekä Sammalvuoreen Tyskaksenkaaren alueelle.
Tekninen lautakunta edellyttää myös, että kaupunkitekniikan keskus kehittää aurauslumien käsittelyyn tarkoitettujen teknisten laitteiden, kuten lumensulatuskoneen, käyttöönottoa. Samalla tulee kuitenkin huomioida ilmastotavoitteet sekä Espoossa ja muualla saadut kokemukset ja kehitystyö.
Selvityksessä todetaan myös, että lumitila pitäisi ottaa huomioon jo suunnittelu- ja asemakaavoitusvaiheessa sekä kiinteistöjen suunnittelussa ja rakentamisessa.
Metron ympäristön ja uusien asuinalueiden katusuunnitelmia hyväksyttiin
Tekninen lautakunta hyväksyi kokouksessaan myös useita katusuunnitelmia, kuten Niittykummuntien suunnitelman, joka mahdollistaa Niittykummun metrokeskuksen alueen kehittymisen. Kaksikaistainen Niittykummuntie liittyy itäpäästään Niittykatuun, ja Niittykummuntien eteläreunaan on suunniteltu 4,5 metriä leveä jalankulku- ja pyörätie.
Tapiolassa hyväksyttiin Piilopolun katusuunnitelma. Tonttikatu Piilopolku palvelee kadun asukkaita, kadun päähän rakennettavaa uutta Pohjois-Tapiolan päiväkotia sekä vanhusten asuntolaa. Piilopolun katurakenteet olivat saapuneet saneerausikään, ja uusi katusuunnitelma parantaa edelleen kadun kevyen liikenteen turvallisuutta, pysäköintimahdollisuuksia sekä liikenteen sujuvuutta.
Piilopolkua suunniteltiin yhdessä asukkaiden kanssa: he saivat vaikuttaa suunnittelun kulkuun kahdessa asukastyöpajassa, jotka järjestettiin huhti- ja kesäkuussa 2016.
Lisäksi kokouksessa hyväksyttiin Kurttilantien katusuunnitelma välillä Pilkkumitie - Lambronpolku sekä Pilkkumitien, Lambronpolun, Pestuutien, Pestuukujan, Pestuuportin, Komutintien ja Taltrikinmäen katusuunnitelmat. Kurttilantie on pientaloalueella jo olemassa oleva kokoojakatu, joka palvelee myös joukkoliikennettä.
Kaskimäenpää, jonka katusuunnitelma myös hyväksyttiin, taas on alueelle rakennettava uusi tonttikatu, jonka liikenne on pitkälti asukasliikennettä. Kaupunkikuva alueella muuttuu kadun rakentamisen myötä, koska nykyisin kadun kohdalla kulkee metsäkaistale. Kadun rakentaminen mahdollistaa uuden asuinrakentamisen alueelle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teknisen lautakunnan pj. Simo Grönroos, p. 050 3211755
Kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska, p. 050 3833209
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Tee oma taidereitti: EMMA – Espoon modernin taiteen museon julkiset taideteokset löytyvät nyt Espoon kaupungin karttapalvelusta18.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
EMMAn taide ulottuu ympäri Espoon kaupunkia. Yhteensä 70 julkista taideteosta on kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa eri puolilla Espoota ja määrä tulee täydentymään. Kesäkuun alussa teokset on lisätty Espoon kaupungin avoimeen karttapalveluun yhteistyössä Espoon kaupunkitekniikan keskuksen kanssa. Taide kaupungilla -karttapalvelun tavoitteena on parantaa tiedon jakamista ja teosten löydettävyyttä.
Kaupunginhallitus: Espoontorin asemakaavan muutos mahdollistaa asemanseudun kehittämisen16.6.2025 19:55:34 EEST | Tiedote
Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa Espoontorin kauppakeskuksen laajentaminen hypermarketilla, lisätä asuntorakentamista sekä kehittää asemanseutua joukkoliikenteen solmukohtana.
Konserni- ja tilajaosto kokoontui ensimmäistä kertaa16.6.2025 14:06:20 EEST | Tiedote
Konserni- ja tilajaosto tukee kaupunginhallitusta kaupungin tytäryhteisöjen johtamisessa sekä muiden yhteisöjen ohjauksessa ja seurannassa.
Stadsträdgårdens trädbank hjälper Esbo att anpassa sig till klimatförändringen12.6.2025 11:19:59 EEST | Pressmeddelande
Den globala uppvärmningen kommer inom en snar framtid att leda till liknande väderförhållanden i Esbo som i Centraleuropa. Därför bereder sig staden på och anpassar sig till klimatförändringen genom ett nytt försök, där trädslag importeras från sydliga länder och odlas som framtida gatuträd.
Kaupunginpuutarhan puupankki auttaa Espoota sopeutumaan ilmastonmuutokseen12.6.2025 11:19:59 EEST | Tiedote
Ilmaston lämpeneminen tuo lähitulevaisuudessa Espooseen Keski-Euroopan olosuhteet. Siksi kaupunki varautuu ja sopeutuu ilmastonmuutokseen uudella kokeilulla, jossa etelästä tuotuja puulajeja kasvatetaan tulevaisuuden katupuiksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme