
Lihan ja viljan tuottajahinnat laskivat kolmatta vuotta peräkkäin
Teurastamot maksoivat tuottajille sonninlihasta vuonna 2016 keskimäärin 3,30 euroa kilolta ja kaikesta naudanlihasta yhteensä keskimäärin 2,85 euroa kilolta. Molemmat ovat vajaa kaksi prosenttia edellisvuotta alhaisempia. Lihasiasta maksettiin neljä prosenttia edellisvuotta vähemmän eli 1,42 euroa kilolta. Karitsanlihasta maksettiin tuottajalle 3,67 euroa kilolta eli kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän. Myös broilerinlihan tuottajahinta laski kolmella prosentilla 1,31 euroon kilolta.
- Vuoteen 2013, jolloin hinnat olivat korkeimmillaan, verrattuna sonninlihan hinta on laskenut 0,24 euroa (- 7 %), lihasian 0,36 euroa (-20 %), karitsanlihan 0,23 euroa (-6 %) ja broilerinlihan hinta 0,20 euroa kilolta (-13 %), kertoo yliaktuaari Sirpa Karppinen Luonnonvarakeskuksesta.
Myös viljojen hinnat laskivat
Viljelijälle maksettiin vuonna 2016 peruslaatuisesta vehnästä keskimäärin 139 euroa tonnilta, mikä on seitsemän prosenttia edellisvuotta vähemmän. Rukiin tuottajahinta oli keskimäärin 171 euroa tonnilta eli kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.
- Kuukausittain tarkasteltaessa sekä leipävehnän että rehuvehnän hinnat laskivat alkuvuoden ja kääntyivät syksyllä nousuun. Leipävehnästä tuottajalle maksettu perushinta saavutti joulukuussa 154 euroa tonnilta, mikä on kuitenkin yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, Karppinen kertoo.
Ohran keskimääräinen vuositason perushinta vuonna 2016 oli 132 euroa tonnilta, mikä on seitsemän prosenttia edellisvuotta vähemmän. Kauralla vastaava perushinta oli 129 euroa tonnilta, kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.
Virikehäkkikananmunien hinnat laskussa
A-luokan kananmunien keskimääräinen tuottajahinta vuonna 2016 oli 1,06 euroa kilolta. Hinta laski kahdella prosentilla. Tuotantotavoittain tarkasteltuna tuottaja sai lattia- ja ulkokanojen munista 1,08 euroa kilolta, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin virikehäkkikananmunista saatu hinta.
- Lattia- ja ulkokanaloissa tuotettujen kananmunien hinta on pysynyt samalla tasolla koko vuoden ja virikehäkkikanaloissa tuotettujen kananmunien hinta on laskenut alkuvuoden syyskuuhun asti, Karppinen kertoo.
Maidon hinnoissa pientä laskua ja ruokaperunan hinnoissa nousua
Meijerit maksoivat maidontuottajille vuonna 2016 keskimäärin 37,75 senttiä litralta. Luku ei sisällä jälkitiliä eikä maidon tuotantotukea. Keskimääräinen hinta laski edellisvuodesta yhden prosentin eli 0,39 senttiä litralta. Tuottajille maksetut jälkitilitiedot kerätään meijereiltä maalis-huhtikuussa. Kuukausitasolla maidon keskimääräinen tuottajahinta laski alkuvuoden, kääntyi elokuussa nousuun saavuttaen marraskuussa huippunsa ja laski hieman joulukuussa 38,24 senttiin litralta.
Ruokaperunan vuositason keskimääräinen tuottajahinta oli 0,20 euroa kilolta, mikä on hieman edellisvuotta enemmän.
Tilaston taustaa
Tuottajahinta on viljelijän maataloustuotteesta saama hinta ilman arvonlisäveroa. Tiedot tuottajahinnoista perustuvat ensimmäisille ostajille eli meijereille, teurastamoille, maatalouskaupalle, viljaa käyttävälle teollisuudelle sekä kananmuna- ja perunapakkaamoille tehtyihin kyselyihin. Tiedot kerätään kuukausittain.
Tiedotteeseen liittyvät tilastotaulukot löytyvät verkosta stat.luke.fi-palvelusta.
Yhteyshenkilöt
yliaktuaari Sirpa Karppinen, Luke, puh. 029 532 6789, etunimi.sukunimi@luke.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland
0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi
Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus
Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>
Luken e-vuosikirja kokoaa yhteen maatalous-, metsä- ja kalatilastot18.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luken ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja ilmestyy nyt kolmatta kertaa. Verkossa ilmestyvässä julkaisussa on koottu yhteen keskeisimmät biotalouden tilastotiedot maataloudesta, metsäsektorilta sekä kala- ja riistataloudesta.
Luonnonvarakeskuksen Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty kaloista IHN-virusta14.12.2017 17:05:15 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty IHN-virusta. Viruksen esiintyminen todettiin ensimmäisen kerran Suomessa Pohjois-Pohjanmaalla Iissä sijaitsevasta merialueen kalanviljelylaitoksesta (Eviran tiedote 30.11.2017).
Lohen poikkeuksellisen korkea hinta notkautti kalan kulutuksen kasvua14.12.2017 13:00:33 EET | Tiedote
Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Korkean hinnan vuoksi kalan kulutuksen kasvu taittui Suomessa väliaikaisesti. Kirjolohen kysynnän kasvu ulkomailla avasi toisaalta uusia vientimarkkinoita.
Suurin osa maatalousmaasta peitteisenä talvella14.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan yli 40 prosenttia käytössä olevasta maatalousmaasta oli viljelykasvin peitossa talvella 2015–2016. Vajaata viidennestä peittivät kasvinjätteet tai sänki ja kymmenesosa oli kevennetysti muokattua. Yhteensä lähes 80 prosenttia maatalousmaasta oli kasvipeitteistä tai kevennetysti muokattua. Runsas 20 prosenttia maasta oli paljaana.