Työstressi lisää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen
Euroopan Unionin tietojen mukaan noin viidennes työntekijöistä kärsii työstressistä, mutta arviot yleisyydestä vaihtelevat määritelmästä ja tutkimuksesta riippuen 5 ja 80 prosentin välillä. Tutkituimman määritelmän mukaan työstressiä ilmenee tilanteessa, jossa työn vaatimukset ovat suuret ja työn hallinta vähäistä. Työstressillä on arveltu olevan haitallisia terveysvaikutuksia, mutta tutkimustietoa aiheesta on niukasti, ja tulokset ovat ristiriitaisia.
FM Solja Nyberg tutki väitöstyössään työstressin yhteyttä diabetekseen ja sen riskitekijöihin, erityisesti lihavuuteen sekä fyysiseen passiivisuuteen. Tutkimuksessa käytettiin IPD-Work-konsortion tutkimusaineistoa ja analysoitiin 19 tutkimuskohorttia. Tulokset perustuvat enimmillään 170 000 työntekijän tietoihin.
Työstressin havaittiin olevan yhteydessä sekä diabetekseen sairastumiseen että sen riskitekijöihin, erityisesti elintapoihin. Voimakkaimmat yhteydet havaittiin lihavuuden, fyysisen passiivisuuden ja diabeteksen suhteen. Sen sijaan työstressin ei havaittu olevan yhteydessä verenpaineeseen tai kolesteroliarvoihin.
– Havaitut yhteydet työstressin ja diabeteksen, lihavuuden sekä fyysisen passiivisuuden välillä olivat tilastollisesti merkitseviä, mutta kuitenkin heikkoja. Näiden tulosten perusteella työstressiä vähentävien interventioiden vaikutus diabeteksen ilmaantuvuuteen jäisi väestötasolla vähäiseksi, Nyberg arvioi.
FM Solja Nyberg väittelee 11.3.2017 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Job Strain as a Risk Factor for Obesity, Physical Inactivity and Type 2 Diabetes – a Multi-cohort Study ". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Päärakennus, Auditorio XII, Fabianinkatu 33. Vastaväittäjänä on professori Seppo Koskinen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ja kustoksena on professori Mika Kivimäki. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/175214
Väittelijän yhteystiedot:
solja.nyberg@helsinki.fi
*******************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 4062043
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme