Suomi ja Viro järjestävät Kansainvälisen rikostuomioistuimen 10-vuotisjuhlaseminaarin Tallinnassa
ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi
Tiedote 210/2012
7.9.2012
Suomi ja Viro järjestävät Kansainvälisen rikostuomioistuimen 10-vuotisjuhlaseminaarin Tallinnassa
Suomi ja Viro järjestävät Tallinnassa 10.-11. syyskuuta Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) 10-vuotista taivalta juhlistavan seminaarin, jonka aiheena on rikosten uhrien asema ja oikeudet ICC:ssä vireillä olevissa oikeudenkäynneissä. ICC:n toimivaltaan kuuluvat joukkotuhonta, rikokset ihmisyyttä vastaan ja sotarikokset. Tilaisuuden avaavat Suomen ja Viron ulkoministerit Erkki Tuomioja ja Urmas Paet. Rikostuomioistuimen uhrirahaston johtokunnan puheenjohtaja, ministeri Elisabeth Rehn on kutsuttu tilaisuuden pääpuhujaksi. Seminaarin käytännön järjestelyistä vastaa Viron ihmisoikeusinstituutti.
Kansainvälisen rikostuomioistuimen perustanut Rooman perussääntö tuli voimaan 1.7.2002. Kansainvälisen rikosoikeuden ja erityisesti kaikkein vakavimpien kansainvälisten rikosten uhrien näkökulmasta yksi merkittävimmistä Rooman perussäännön mukanaan tuomista uudistuksista oli perussäännön sisältämät määräykset uhrien asemasta tuomioistuimessa vireillä olevissa oikeudenkäynneissä sekä määräykset uhrien oikeuksista hyvityksiin.
Tallinnassa järjestettävän seminaarin aihe on erityisen ajankohtainen, sillä ICC antoi historiansa ensimmäinen tuomion aiemmin tänä vuonna Kongon demokraattista tasavaltaa koskevassa Lubanga-tapauksessa. ICC tuomitsi kapinallisjohtaja Lubangan 14 vuoden vankeuteen syyllisenä lapsisotilaiden värväämiseen ja käyttämiseen taisteluissa syyskuun 2002 ja kesäkuun 2003 välillä Iturin alueella Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa. Viime kuussa tuomioistuin antoi uhreille maksettavia hyvityksiä koskevan päätöksensä, jossa tuomioistuin muotoili yleiset periaatteet hyvityksiä koskien ja antoi ICC:n uhrirahastolle (Trust Fund for Victims of the ICC) tehtäväksi panna tässä tapauksessa uhreille maksettavat hyvitykset täytäntöön.
Uhrirahasto on Kansainvälisen rikostuomioistuimen alainen rahasto, jonka tehtävä on kaksitahoinen. Toisaalta se on linkitetty ICC:n oikeudenkäynteihin ja tuomioistuimen uhreille määräämien korvausten täytäntöönpanoon. Uhrirahasto voi myös ICC:n oikeudenkäynneistä riippumatta ja jo ennen tuomion antamista yksittäisessä tapauksessa auttaa uhreja yleisellä hanketuella. Tuomioistuimen päätöksellä ensimmäistä kertaa aktivoitiin uhrirahaston hyvityksiä koskeva mandaatti.
Suomi on kuulunut alusta lähtien ICC:n aktiivisten tukijoiden joukkoon. Suomi on yksi ICC:n uhrirahaston suurimmista avunantajamaista ja on sitoutunut tukemaan rahaston toimintaa myös tulevaisuudessa.
Tallinnan-vierailunsa aikana ulkoministeri Tuomioja käy myös kahdenväliset keskustelut Viron ulkoministerin Paetin kanssa. Keskustelujen aiheina ovat muun muassa kahdenväliset suhteet, Itämeren alueen yhteistyö, EU:n Itäinen kumppanuus, mukaan lukien Valko-Venäjän tilanne ja ajankohtaiset YK-asiat. Ulkoministerit allekirjoittavat tapaamisessa yhteistyöpöytäkirjan suomalaisen diplomaatin sijoittamisesta kuudeksi kuukaudeksi Viron suurlähetystöön Tbilisiin Georgiaan.
Lisätietoja: kansainvälisen oikeuden yksikön päällikkö Satu Suikkari-Kleven, puh. 09 1605 5726 tai 040 760 3578, ja lainsäädäntösihteeri Virpi Laukkanen, puh. 09 1605 5588 tai 040 753 6134, ulkoasiainsihteeri Ann-Mari Fröberg, Pohjoisen Euroopan yksikkö 040 352 3537
Lisätietoja kansainvälisestä rikostuomioistuimesta: http://www.icc-cpi.int/Menus/ICC
Lisätietoja ICC:n uhrirahaston toiminnasta: http://www.trustfundforvictims.org/
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme