Svensklärare växlar språk enligt undervisningens innehåll

Ämnet svenska syns ofta i den offentliga samhällsdiskussionen i Finland, men man vet ganska lite om vad som egentligen händer på svensklektioner. FM Johanna Hyytiäinens doktorsavhandling ”Anvisningar och uppmaningar i klassrumsinteraktion. Lärarens direktiv i svenskundervisningen i finska skolor” bidrar till att fylla denna kunskapslucka om interaktionen på svensklektioner på högstadiet och gymnasiet.
Hyytiäinen undersöker hur lärarna ger direktiv och hon har använt samtalsanalys som metod och forskat i direktiv i ett relativt stort material, 32 lektioner.
– Syftet är att komma underfund med hur läraren använder direktiv i sin undervisning för att upprätthålla arbetsro i klassrummet samt för att instruera övningar, säger Hyytiäinen.
Strategiska språkval
En viktig aspekt i Hyytiäinens analys är lärarens språkval. Eftersom läraren och eleverna har finska som förstaspråk behöver läraren välja om hon använder målspråket svenska eller sitt och elevernas förstaspråk finska i sina direktiv. Studien visar att lärarna utnyttjar två olika strategier i sitt språkval. Matrisspråket, alltså det huvudsakliga undervisningsspråket, kan vara antingen svenska eller finska, men alla lärarna talar båda språken på lektionerna, dock i olika proportioner. Språkvalet beror varken på lärarens eller på elevernas språkkunskaper utan på undervisningsinnehållet.
– I synnerhet grammatik undervisas på finska och ju mera rutinmässigt direktivet är desto mera sannolikt är att direktivet ges på svenska, berättar Hyytiäinen.
Även tvåspråkiga direktiv är vanliga i materialet. Läraren kan kodväxla från svenska till finska när till exempel något ord är nytt för eleverna och från finska till svenska när en längre direktivsekvens innehåller en mera rutinmässig del.
Anvisningsdirektiv är mera frekventa i undervisningssamtal än arbetsrodirektiv, och de är således synnerligen viktiga för elevernas möjligheter att höra svenska och lära sig pragmatiska kunskaper om direktiven ges på svenska. Finska kan användas som resurs i undervisningen.
– Eleverna har möjlighet att ställa frågor även på finska och läraren kan ta upp också ny vokabulär och ange översättningen efter ordet på svenska. Elevernas frågor ger läraren värdefull information om vilka ord och begrepp som är svåra för eleverna.
I och med att avhandlingen belyser hur svenskundervisningen i dagens Finland görs kan dess rön användas för att utveckla undervisningen i skolorna och utbildningen av blivande lärare.
-
FM Johanna Hyytiäinen disputerar den 31.3.2017 kl. 12.15 vid Humanistiska fakultetens vid Helsingfors universitet med avhandlingen ”Anvisningar och uppmaningar i klassrumsinteraktion – Lärarens direktiv i svenskundervisningen i finska skolor”. Disputationen äger rum i Helsingfors universitets huvudbyggnad, lilla festsalen, Fabiansgatan 33.
Doktorsavhandlingen publiceras i serien Nordica Helsingiensia. Doktorsavhandlingen publiceras också elektroniskt på E-thesis.
Disputandens kontaktuppgifter:
Johanna Hyytiäinen, e-post: johanna.hyytiainen@helsinki.fi, tfn 02941 24881
Nyckelord
Kontakter
Christa Liukas
Kommunikatör
christa.liukas@helsinki.fi
Tfn 02941 22653, 050 317 5791
Bilder

Länkar
Om

PB 3
00014 Helsingfors universitet
+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
4 700 nya studenter antogs till Helsingfors universitet – ungefär var sjunde sökande fick studieplats3.7.2025 09:42:00 EEST | Pressmeddelande
Både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande var Helsingfors universitet Finlands populäraste universitet.
Alkohol förändrar genernas funktion i embryots första celler19.6.2025 09:30:21 EEST | Pressmeddelande
Exponering för alkohol under de första veckorna av embryonalutvecklingen förändrar genfunktionen och cellmetabolismen. Odlingar på agarplatta visar att de första cellerna i nervsystemet är mest känsliga för alkohol. Forskningsresultatet stöder den nuvarande rekommendationen att sluta konsumera alkohol redan när man planerar en graviditet.
Lärarnas välbefinnande på arbetsplatsen har förbättrats17.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors universitets uppföljningsundersökning visar att lärarnas arbetshälsa har förbättrats för första gången på flera år. Enkätundersökningen som två gånger årligen riktas till medlemmarna i Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ inleddes för fem år sedan, under coronavåren 2020. En tydlig vändning till det bättre inträffade i fjol.
Helsingfors universitets resultat för 2024 var positivt16.4.2025 12:00:27 EEST | Pressmeddelande
Det operativa resultatet var 1,1 miljoner euro. Tack vare placeringsverksamhetens överskott var totalresultatet 99 miljoner euro.
Helsingfors universitet var återigen de sökandes förstahandsval i den gemensamma ansökan26.3.2025 11:22:29 EET | Pressmeddelande
Fler än 35 000 personer sökte till kandidat- och magisterprogrammen. Helsingfors universitet var Finlands populäraste universitet både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande. Juridik, medicin och psykologi var återigen de populäraste ansökningsmålen vid Helsingfors universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum