Avoin yliopisto on keski-ikäinen uudistuja
Avoin yliopisto ei ole koskaan ollut elitistinen instituutio, eikä se sellaiseksi halua. Senjuuret ovat 1970-luvulla virinneissä ajatuksissa koulutuksellisesta tasa-arvosta, myös aikuisille. Tavoitteena oli mahdollistaa pääsy korkeakouluopintoihin ja itsensä sivistämiseen myös niille, joiden koulutie oli silloisen koulutusjärjestelmän vuoksi jäänyt kesken. Avoimen tulevaisuus näyttäytyy valoisana myös tänä päivänä sivistyksen ja koulutuspääoman kartuttajana. Avoimessa yliopistossa voi opiskella Helsingin yliopiston tutkintovaatimusten mukaisia opintoja pohjakoulutuksesta riippumatta.
Koulutuksessa mietittävä, mitä tavoitellaan
Avoimen yliopiston johtajan Jaakko Kurhilan mielestä termi digitalisaatio on useissa tapauksissa vain sumuverho koulutuksen uudistamiselle.
– Kaikki eivät opi samalla tavalla, ja maailma muuttuu. Tekniikka ei ole mörkö, vaan se voi tuoda helpotusta monelle oppijalle, Kurhila sanoo. – Täytyy tuottaa sellaista koulutusta, joka auttaa työllistymään.Yliopiston pitäisi avautua entistä enemmän yhteiskuntaan.
Koulutustarjonnassa on mietittävä tarkkaan mitä tavoitellaan. Avoimen yliopiston koulutus ottaa tänä vuonna uusia askeleita yhdessä Helsingin yliopiston koulutusuudistusten kanssa. Myös Avoimen yliopiston opintotarjonta uudistuu ensi syksystä lähtien, ja monia pedagogisia ratkaisuja suunnitellaan paraikaa yhdessä uusien koulutusohjelmien kanssa.
Jatkuvan oppimisen yhteisö
Koulutuskentällä on paljon toimijoita, mutta yliopistot eivät ole kuolemassa - eivät edes näivettymässä. Ne eivät kilpaile, vaan tekevät itsensä tarpeellisiksi. Erityisesti Avoimella yliopistolla on leveä ovi ja avoin ikkuna kaikille niille, jotka haluavat kartuttaa tietojaan.
– Yhteiskunnasta on noussut jatkuva kouluttautumisen tarve. Moni miettii omaa alaansa tai haluaa lisää valmiuksia työelämään. Avoin yliopisto on erinomainen ratkaisu näihin tilanteisiin, Kurhila toteaa.
Kun Avoin yliopisto oli aiemmin perinteinen aikuiskouluttaja, on suurin opiskelijaryhmä tällä hetkellä alle 24-vuotiaat. Esimerkiksi Helsingin yliopiston viime syksyn fukseista 25 %:lla oli opintoja Avoimesta yliopistosta. Suosituimmat oppiaineet ovat erityispedagogiikka, psykologia ja yleinen kasvatustiede. Tietojenkäsittelytieteen suosio on myös noussut kohisten. Avoimessa yliopistossa on töissä kokeneita ammattilaisia, ja siellä on jo pitkään tehty oikeita pedagogisia ratkaisuja. Se on myös varsin kustannustehokas ja innovatiivinen.
– Avoimella yliopistolla on hyvä brändi. Opettajat ja muu henkilökunta ovat huippuja. Avoimella yliopistolla ei ole mitään hävittävää, ainoastaan saavutettavaa, sanoo Kurhila.
40-vuotias jakaa lahjoja
Avoimen yliopiston torstain 23.3. Studia Generalia-luento Sivistys-Suomi ja diginatiaiset on ensimmäinen Avoimen jakamista 40 lahjasta. Muita lahjoja annetaan eri yhteyksissä pitkin vuotta.
Kurhila puhuu luennossaan aiheesta Digiloikkia tulevaisuuteen. Mitä ne ovat?
– Paljon on kohkattu digitalisaatiosta, mutta todellisuudessa ihmisen toimintakulttuuri on muuttunut, ja se puolestaan luo illuusion digitalisaation ylivoimaisuudesta ja väistämättömyydestä. Kyse on kuitenkin vain teknologiasta ja sen roolista, Kurhila kertoo.
– Tärkeintä on tietää, mitä oppiminen on. Se on välillä jäänyt muun kohkaamisen alle. Illuusio muutoksesta on sitkeä. Opetus voi tuntua vanhanaikaiselta, vaikka se ei sitä ole. Tämänhetkiset opetusteknologiafirmat keksivät uudestaan sen mitä oli jo 1970-luvulla.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Jaakko Kurhila, puh. 050 415 1703, s-posti jaakko.kurhila@helsinki.fi
---
Ystävällisin terveisin,
Anna Maria Peltonen
tiedeviestinnän asiantuntija
Helsingin yliopisto
puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Unella ja kehon lämmöllä voi olla yllättävä vaikutus masennuslääkkeiden tehoon23.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset haastavat nykykäsityksen masennuslääkkeiden vaikutusmekanismeista ja avaavat oven uudenlaisiin hoitotapoihin.
Pingviininkakka voi vaikuttaa merkittävästi Antarktiksen ilmastoon23.5.2025 06:25:00 EEST | Tiedote
Etelämantereen rannikolla pingviinien ulosteista peräisin oleva ammoniakki on merkittävä tekijä ilmastoon vaikuttavien pienhiukkasten muodostumisessa. Tämä voi vaikuttaa pilvien muodostumiseen ja sitä kautta alueen ilmastoon.
Tehokasta ja turvallista kivunlievitystä lapsille22.5.2025 12:44:23 EEST | Tiedote
Nenänsisäisesti annosteltava deksmedetomidiini lievittää tehokkaasti kipua ja vähentää ahdistusta päivystyksessä tehtävien kivuliaiden toimenpiteiden aikana.
Monimuotoisuus on avain ekosysteemien vakauteen22.5.2025 11:11:57 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtamassa laajassa yhteistyötutkimuksessa tarkasteltiin 900 lajia 20 vuoden aikana ja osoitettiin, että eliöyhteisöjen monimuotoisuus lisää ekosysteemien vakautta ja suojelee niitä muuttuvassa ympäristössä.
Long Covidin perinnöllinen riskitekijä tunnistettu22.5.2025 08:48:16 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtama kansainvälinen long Covid -geenitutkimus yli miljoonan henkilön aineistossa tunnisti perinnöllisiä tekijöitä, jotka altistavat koronavirusinfektion jälkeisille pitkäkestoisille oireille, kuten lamaannuttavalle väsymykselle, pitkittyneelle yskälle, aivosumulle ja verenpaineen heittelylle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme