Kotien valvontakameroita käytetään myös perheen väliseen viestintään
Käyttäjille olennaista on laitteiden helppokäyttöisyys, käytännöllisyys ja kätevyys.
- Monille haastatelluille kamerat olivat osa arkipäiväistä elämää ja niitä käytettiin, jotta voitiin säilyttää yhteys kotiin tai kesäasuntoon sieltä poissa ollessa, kertoo VTM Liisa A. Mäkinen, joka väittelee valtiotieteellisessä tiedekunnassa 31. maaliskuuta.
Kamerat herättävät
myös huolta
Väitöstutkimuksen mukaan päätös asentaa kotiin tai kesämökille valvontajärjestelmä ei automaattisesti kerro asukkaan valvontamyönteisyydestä. Kamerat voivat herättää myös huolta esimerkiksi yksityisyyteen ja tietoturvaan liittyen. Kamerat saatetaan asentaa kodin suojaamiseksi, mutta samalla ne voivat altistaa asukkaat uusille uhkille.
- Useat haastattelemistani käyttäjistä olivat pohtineet omaa asemaansa ja rooliansa valvojina ja kertoivat esimerkiksi välttävänsä perheensä katselemista kameroiden kautta ilman syytä, Mäkinen kertoo.
Kotivalvontaa kontrolloivasta
viihteelliseen
Tutkimuksen mukaan kodeissa toteutettava valvonta on jaettavissa viiteen luokkaan: kontrolloivaan, huolta pitävään, viihteelliseen, viestinnälliseen ja vilpittömään. Kameroita analysoidaan käytännöllisinä laitteina, jotka mahdollistavat kätevän tavan monitoroida katselijalle merkityksellisiä paikkoja ja ihmisiä.
Osana väitöstutkimusta kehitettiin viisi uutta metaforaa, joilla valvontaa voi tutkia: 1) kissa ja hiiri, 2) piilosleikki, 3) labyrintti, 4) silmänkääntötemppu ja 5) pokeri.
- Metaforat kehitettiin yhteistyössä professori Hille Koskelan kanssa ja niiden avulla on mahdollista tutkia, kuinka valvonta ja valvottuna oleminen voi sisältää myös leikkisiä muotoja, Mäkinen toteaa.
Tutkimus edistää ymmärrystä yksityisistä valvontakäytännöistä ja valvonnasta kontrollin ja leikin välimaastossa. Kontrollin ja leikin lisäksi käytännöllisyys on hyödyllinen viitekehys analysoitaessa yksityisiä valvontakäytäntöjä. Tämä avaa uusia suuntia myös valvonnan kohteen tutkimukseen.
Väitöstutkimuksessa selvitettiin laadullisella haastatteluaineistolla kotien ja kesäasuntojen sekä harrastuksiin ja vapaa-aikaan liittyvien paikkojen valvontalaitteiden käyttöä ja käyttäjien kokemuksia niistä. Lisäksi tutkimuksessa on laaja teoreettinen osio.
VTM Liisa A. Mäkinen väittelee 31.3.2017 kello 12.15 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Ludic Surveillance - Examining mundane surveillance practices at the interface of control and play". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Hesingin yliopiston Päärakennus, Unioninkatu 34, Auditorium XIII.
Vastaväittäjänä on professori David J. Phillips, University of Toronto, ja kustoksena on professori Keijo Rahkonen.
Väitöskirja julkaistaan sarjassa Publications of the Faculty of Social Sciences. Väitöskirjaa myy Unigrafia Bookstore http://kirjakauppa.unigrafia.fi/ books@unigrafia.fi.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.
Väittelijän yhteystiedot:
Liisa A. Mäkinen
040 706 7894
liisa.a.makinen@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pasi Komulainen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto, Puh. 050-5398523, pasi.komulainen@helsinki.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme