
Jyty: Maakuntien hoidettava lomituspalvelut itse – emme hyväksy yhtiöittämistä!
– Lomituksessa on kyse nimenomaan maatalousyrittäjän sosiaaliturvasta, johon maan hallituksen harjoittama sokea yhtiöittämisen ideologia soveltuu todella huonosti. Lomituspalveluja käyttää jopa noin 19 800 maatalousyrittäjää, Jytyn edunvalvontajohtaja korostaa.
– Lomituspalvelujen yhtiöittäminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että Suomessa toimivat noin 3500 lomittajaa pakotetaan yrittäjiksi tai irtisanotaan, Lounasmaa sanoo.
Jytyn edunvalvontajohtaja kysyykin, kuka perustaa nämä kilpailevat lomitusyritykset, mistä saadaan apu maatalousyrittäjän sairastuessa ja miten turvataan yrittäjien tasapuolinen kohtelu?
Suurena vaarana on, että yhtiöittämisen jälkeen yksityiset yritykset valitsevat asiakkaikseen vain parhaat tilat, jotka ovat lähellä ja joista kertyy täydet työtunnit. Syrjäseutujen pienet tilat jäisivät hoitamatta, kun sijaisapua ei kerta kaikkiaan olisi enää saatavilla.
Oikeutetusti voidaan kysyä, mitä seuraa ihmisille ja yhteiskunnalle esimerkiksi lisääntyneistä ammattitaudeista ja erilaisista terveysongelmista. Näitä ongelmia tulee maatalousyrittäjille, jos lomituspalvelut vähenevät tai jopa lakkaavat. Mitä seuraa puolestaan eläinten hoidon laiminlyönneistä?
Jos järjestelmä romutetaan, lomituksen järjestämiseen tarkoitettuja varoja tullaan vielä nykyisestä vähentämään. Samalla lisätään yrittäjien lomituksesta maksamaa osuutta.
Vaarana on myös, että lomittajat palkataan yksityisiin yrityksiin halvalla työehtosopimuksella, jossa palvelussuhteen ehdot ovat nykyistä heikommat. Maatalouslomittajat tekevät jo nykyisellään suurimmaksi osaksi osa-aikaista työtä. Tässä tilanteessa uusia lomittajia on todella vaikea löytää, ainakaan kotimaasta.
Jos työtä häviää, lomittajat siirtyvät suoraan työttömiksi, koska vastaavaa työtä lomittajan koulutuksella on todella vähän. Työpaikkoja häviää erityisesti maaseutupaikkakunnilta, joissa työtä on muutoinkin vähän.
Lisätietoja: Jytyn edunvalvontajohtaja Marja Lounasmaa, puh. 040 594 5872
* Jyty edustaa noin 55 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä naisia on noin 87 prosenttia. Jyty on STTK:n jäsenliitto.
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Jyty ry
Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn15.1.2025 15:59:24 EET | Tiedote
SPALin liittyminen Jytyyn vahvistaa pelastusalan ammattilaisten edunvalvontaa ja lujittaa Jytyn neuvotteluasemaa hyvinvointialueilla.
Jytyn mielestä laki suojelutyöstä ei ole tarpeen – kertoo 5 syytä miksi2.1.2025 11:52:10 EET | Tiedote
Ammattiliitto Jyty tyrmää hallituksen lakiesityksen suojelutyöstä. Jyty pitää esitystä jälleen yhtenä työnantajien tarpeiden pohjalta tehtynä toimena, jonka tarkoituksena on rajata työtaisteluja.
Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen20.12.2024 09:23:06 EET | Tiedote
KVTESiin tulee uusi tasopalkkajärjestelmä, joka tuo kannustavuutta kunta-alan työntekijöiden palkkaukseen.
Vientimalli romuttaa palkkatasa-arvon eteen tehdyn työn – ”Eduskunnan päätös vie tätä maata taaksepäin”17.12.2024 15:10:52 EET | Tiedote
Eduskunta hyväksyi tiistaina vientimallilain. Ammattiliitto Jyty on päätökseen erittäin pettynyt. Vientimalli vaikeuttaa Jytyn näkemyksen mukaan huomattavasti palkkatasa-arvon saavuttamista.
Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?3.12.2024 14:12:56 EET | Tiedote
Hallituksen esitys ns. vientimallista on tänään ja huomenna 3.–4. joulukuuta eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Työntekijäjärjestöt, erityisesti naisvaltaisten alojen liitot, vastustavat mallia kiivaasti. Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima perustelee, mihin liittojen kriittinen näkemys perustuu.