
Puupohjaiset bioyhdisteet mahdollistavat luonnollisten lääkeaineiden tuotannon

Kuusen uutteesta terveyttä edistäviä tuotteita
Turussa toimiva vuonna 2012 perustettu lääkekehitysyhtiö Montisera on patentoinut metsäteollisuuden sivuvirrasta, kuusen sahanpurusta, terveyttä edistävän bioaktiivisen uutteen, jota voidaan käyttää terveyttä edistävänä ainesosana esimerkiksi elintarvikkeissa ja ravintolisissä.
Uusi puu 2017 -kilpailussa Väestörakenteen muutokset -kategorian voittaneella, alavirtsatievaivoja ehkäisevällä ja hoitavalla kuusiuutteella on selkeä kysyntä ja taloudellinen potentiaali, sillä jopa 90 prosentilla yli 80-vuotiaista miehistä on eturauhasvaivoja.
- Ikääntyvän väestön sairauksien yleistymisen seurauksena uusille luonnollisille lääkeaineille on kasvava kysyntä. Tämä on voitto sille pitkäjänteiselle työlle mitä Suomessa biotalouden ja kiertotalouden, ennen kaikkea terveyttä edistävien tuotteiden äärellä tehdään, muistuttaa yrityksen perustaja ja liiketoiminnan kehittämisjohtaja Heikki Vuorikoski.
Kuumavesiuutolla saatavan kuusen hemiselluloosan on jo osoitettu eläinkokeissa helpottavan alavirtsatieoireita. Turvallisuustutkimusten seuraavassa vaiheessa aloitetaan tuotteen testaaminen todellisessa ihmiskäytössä vuoden 2018 aikana.
Tavoitteena bioaktiivisten yhdisteiden kaupallistaminen
Innovaatiorahoituskeskus Tekes on myöntänyt hallituksen kärkihankerahasta Montiseralle tuotekehitystuen yrityksen kuusen hemiselluloosan pilottituotannon aloittamiseksi.
- Elintarviketeollisuus hakee jatkuvasti uusia raaka-aineita, joilla saada nostettua lopputuotteen arvoa. Kun lopputuotteen arvo nousee, tuotteen kannattavuus paranee ja se mahdollistaa kasvua koko elintarvikeketjuun, muistuttaa Vuorikoski.
Vuorikosken mukaan elintarvike- tai ravintolisävalmistajat saavat puusta tuoteaihion, jonka funktionaalisuus on todettu ja todistettu. -Terveysvaikutteiset tuotteet tuovat elintarvike- ja ravintolisävalmistajille mahdollisuuden erilaistua sekä merkittävää ekologista ja eettistä kilpailuetua elintarvike- ja ravintolisämarkkinoille, joissa kuluttajan kiinnostus ruuan alkuperään korostuu yhä enemmän.
Montisera kehittää myös kahta muuta eri vaiheessa olevaa bioaktiivista yhdistettä alkoholismin ja Parkinsonin taudin oireiden hoitoon. Kehitysyrityksellä on maailmanlaajuinen kumppaniverkosto, johon kuuluu muun muassa yliopistoja, tiedeyhtiöitä, laboratorioita ja sopimuspohjaisia tutkimuslaitoksia, joiden tavoitteena on bioaktiivisten yhdisteiden kehittäminen ja kaupallistaminen.
Taustaksi:
Montisera on suomalainen, yksityinen bioaktiivisia molekyylejä kehittävä yritys. Montisera ei itse tee keksintöjä, vaan ostaa tutkimustyön ja innovaatioita kaupallistettaviksi. Sen tavoitteena ei myöskään ole itse valmistaa tuotteita, vaan kehitystyön tietyssä vaiheessa tuote lisensoidaan tai myydään edelleen.
Pihkasalva korvaamaan antibiootteja
Repolar Pharmaceuticals Oy:n toimitusjohtajan Miika Jokisen mukaan tarve luontoon perustuvien lääkeaineiden kehittämisen on todellinen, kun antibiooteille vastustuskykyiset bakteerikannat yleistyvät ja levivät huolestuttavan nopeasti.
- Resistentit bakteerit aiheuttavat jo nyt kuolemia ja tämän trendin on ennustettu räjähtävän. Kuluttajatkin ovat havahtuneet kysymään varmuuden vuoksi annettavien antibioottikuurien mielekkyyttä.
Jokisen mukaan lääketieteessä etsitään jatkuvasti uusia vaihtoehtoja eri lääkkeille niiden haittojen takia. Repolar on tutkinut pihkan vaikuttavia aineita ja niiden tehoa vuodesta 2000 lähtien.
- Tuotteemme ovat luonnollisia ja olemme pystyneet siirtämään puiden oman suojautumis- ja parantumismekanismin modernin lääketieteen hoitomenetelmiin. Kuusen pihka on antimikrobinen ja sillä on ainutlaatuinen kolmivaiheinen vaikutusmekanismi. Se toimii bakteereita, sieniä ja hiivoja vastaan, sillä on tulehdusta rauhoittava vaikutus ja sen on todettu tutkimuksissa edistävän ihon uudelleenkasvua.
Pihkasalva päässyt lääkekorvattavuuden piiriin
Uusi puu 2017 -kilpailussa hyvin menestynyt Abilar pihkasalva on yhtiön ensimmäinen tuote ja se on laajasti käytössä haavanhoidossa. Tuotteella on tehty neljä kliinistä tutkimusta, joissa kaikissa on osoitettu sen tehokkuus haavojen parantumisessa. Repolar Pharmaceuticals kehittää ja markkinoi tuotteitaan haavanhoitoon, ihon, kynsien ja eläinten hoitoon.
- Tuotteen valmistusteknologia pohjautuu pihkan puhdistamiseen turvallisesti säilyttäen luonnon alkuperäiset aktiiviset komponentit. Yhtiön kehitystyö keskittyy uuteen patentoituun Resol -teknologiaan, jonka avulla pihkan aktiivisista komponenteista saadaan stabiileja vesipohjaisia pihkaliuoksia, kuvailee Jokinen.
Abilarin tehosta ja kustannustehokkuudesta yhtenä todisteena on lääkekorvattavuus. Maailman suurin yksittäinen sairaanhoitojärjestelmä Iso-Britannian NHS on hyväksynyt sen korvattavuuden piiriin, kun Repolar pystyi täyttämään tuotteen tehoon, turvallisuuteen ja kustannustehokkuuteen liittyneet vaatimukset.
Taustaksi:
Suomalainen perheyritys, Repolar Pharmaceuticals Oy, tutkii, kehittää ja markkinoi haavojen, ihon ja kynsien bakteeri-, sieni- ja hiivatulehdusten hoitoon tarkoitettuja valmisteita ihmisille ja eläimille. Tuotteiden tutkittu teho perustuu suomalaisen metsäkuusen (Picea abies) pihkan sisältämiin biologisesti aktiivisiin komponentteihin.
Yhtiö myy tuotteitaan Suomessa kuluttajille apteekkien kautta ja ammattikäyttöön suoraan sairaaloihin sekä eläinlääkäreille. Pihkatuotteita on myynnissä myös mm. Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Itävallassa, Belgiassa, Kreikassa ja Kyproksella. Lokakuusta 2015 alkaen Abilar® 10% Pihkavoide on Iso-Britannian lääkekorvattavuuden piirissä ja se on lääkekorvattava myös Kreikassa vuodesta 2016 alkaen.
Lisätietoja:
Heikki Vuorikoski, Montisera Oy, 040 756 2427, heikki.vuorikoski@montisera.com
Miika Jokinen, Repolar Pharmaceuticals Oy, 0400 515 618, miika.jokinen@repolar.com
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Monet puupohjaiset kuluttajatuotteet vastaavat väestörakenteen muutosten aikaansaamiin haasteisiin. Katso, miten.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eveliina Pokelaprojektipäällikkö
Puh:044 560 0006eveliina.pokela@uusipuu.fiKuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Uusi puu
Wound care dressing made from nanocellulose to win Uusi Puu – New Wood 2021 Competition29.4.2021 15:45:00 EEST | Press release
The winners of the Uusi Puu – New Wood 2021 Competition were announced on April 29, 2021 at the pre-PulPaper online event. Both the competition and the public vote were won by the UPM Biomedicals FibDex wound care dressing made from nanocellulose. FibDex wound dressing speeds up wound healing and reduces pains experienced by the patients.
Nanosellusta kehitetty haavasidos Uusi puu 2021 -kilpailun voittoon29.4.2021 15:45:00 EEST | Tiedote
Uusi puu -kilpailun voittajat julkistettiin 29.4.2021 pre-PulPaper -verkkotapahtumassa. Sekä kilpailun että yleisöäänestyksen voitti UPM Biomedicalsin nanosellusta valmistettu FibDex-haavasidos, joka nopeuttaa haavan paranemista ja vähentää potilaan kokemaa kipua.
Mediakutsu: Uusi puu 2021 -kilpailun palkintojenjako ja tuomariston paneeli 29.4.23.4.2021 07:00:00 EEST | Kutsu
Uudet puupohjaiset tuotteet ja ratkaisut ottivat toisistaan mittaa Uusi puu 2021 -kilpailussa. Voittajat ja yleisön suosikki ratkeavat pre-PulPaper -verkkotapahtumassa torstaina 29.4.2021 klo 14:45. Ilmoittaudu mukaan!
Kuusi puupohjaista tuotetta ja ratkaisua eteni Uusi puu -kilpailun finaaliin4.2.2021 16:00:00 EET | Tiedote
Jo neljättä kertaa järjestettävän kilpailun finalistit julkistettiin 4.2. valtakunnallisilla Metsäpäivillä. Voittaja selviää 29.4. PulPaper -verkkotapahtumassa.
Mediakutsu: Uusi puu -kilpailun finalistien julkistus 4.2.2021 Metsäpäivillä2.2.2021 07:00:00 EET | Kutsu
Puupohjaisen biotalouden tuotteille ja ratkaisuille suunnattu Uusi puu -kilpailu järjestettiin jo neljättä kertaa. Kilpailun finalistit julkistetaan Metsäpäivät -verkkotapahtumassa 4.2.2021 klo 15:40.