Lidlin tavoitteena vastuullisuussertifioitu kalavalikoima vuoteen 2020 mennessä

Vastuullisuussitoumuksellaan Lidl haluaa rohkaista koko tuotantoketjua kehittämään kalastus- ja kalankasvatusmenetelmiä siten, että kalatalouden ei-toivottuja vaikutuksia luontoon, kalakantoihin ja ihmisiin voidaan ennaltaehkäistä.
”Vastuullisuussertifikaatit ovat keino varmistua kestävistä kalastus- ja kalankasvatusmenetelmistä. Ne ovat sekä toimitusketjun että kuluttajan etu. Vastuullisilla toimintatavoilla turvataan kalakannat tuleville sukupolville ja parannetaan pitkällä tähtäimellä myös kannattavuutta”, sanoo Lidl Suomen vastuullisuusasiantuntija Riikka Pöllänen.
Marine Stewardship Council (MSC) hallinnoi maailman johtavaa kestävän kalastuksen sertifiointiohjelmaa ja arvioinnissa olevien kalastusyritysten täytyy läpäistä tiukat vastuullisuuskriteerit. Arvioinnissa tutkitaan kalakannan tilaa, kalastuksen ympäristövaikutuksia sekä kalastuksen vastuullista hallinnointia. Aquaculture Stewardship Council (ASC) taas asettaa tarkat kestävyyskriteerit kasvatetulle kalalle. MSC- ja ASC-sertifiointiohjelmat on yleisesti arvioitu maailman luotettavimmiksi, tutkittuun tietoon perustuviksi kala- ja äyriäistuotannon vastuullisuusstandardeiksi.
”LIDL Suomen sitoutuminen ympäristömerkittyihin kaloihin ja äyriäisiin on esimerkillistä toimintaa. Tarjoamalla MSC- ja ASC-sertifioituja tuotteita Lidl auttaa suojelemaan kalakantoja ja vesiekosysteemejä maailmanlaajuisesti”, toteaa MSC Suomen projektipäällikkö Janne Posti.
Kala kerrallaan kohti vastuullista valikoimaa
Tällä hetkellä kaikki Lidlin luonnonkalasta valmistetut kalapakasteet ovat jo MSC-sertifioituja. Kuluttajat voivat tunnistaa tuotteet helposti sinisestä ympäristömerkistä. Kasvatetun kalan ASC-sertifikaatti tekee vielä tuloaan ja sertifioidun valikoiman laajentaminen vaatii vielä ponnisteluja kasvatetun kalan osalta.
”Erityisesti lohen osalta tavoitteemme on kunnianhimoinen, sillä ASC-sertifioitua lohta ei ole vielä riittävästi saatavilla. Asettamalla näin korkean tavoitteen haluamme kannustaa koko kansainvälistä kalankasvatusalaa muutokseen”, kommentoi Pöllänen.
Tuorekalan, pakasteiden ja kalajalosteiden lisäksi Lidl pyrkii lisäämään sertifioitujen tuotteiden osuutta myös säilykkeissä.
”Suomessa vastuullisen kalakaupan haasteina ovat erityisesti tuontikalat, kuten kasvatettu lohi ja tonnikala. WWF:n suositus on, että tuontikalojen kohdalla kauppojen ja ravintoloiden tulisi siirtyä MSC- ja ASC-sertifioituihin vaihtoehtoihin. Lidlin sitoutuminen MSC- ja ASC-sertifioituihin kalatuotteisiin on tärkeä ja ilahduttava avaus”, sanoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Matti Ovaska.
MSC- ja ASC-tuotteiden lisäksi Lidl panostaa kotimaisten kalojen valikoimaan, vaikka sertifikaatti kyseisiltä kaloilta puuttuisikin.
”Suomalaista luonnonkalaa ei juurikaan ole saatavilla sertifioituna. Sertifikaatin puutteesta huolimatta kotimainen luonnonkala on yleensä terveellinen ja vastuullinen valinta ja panostamme niihin myös tulevaisuudessa”, kertoo Lidl Suomen Riikka Pöllänen.
Lisätietoa MSC ja ASC
Marine Stewardship Council (MSC) on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio, joka hallinnoi maailman johtavaa vastuullisen kalastuksen ympäristömerkintäohjelmaa. Kalastusyritysten MSC-sertifioinnissa arvioidaan kalakannan tila, kalastuksen ympäristövaikutukset sekä kalastuksen vastuullinen hallinnointi. Arvioinnit toteutetaan ulkopuolisten sertifiointilaitosten toimesta, jolla varmistetaan, että MSC-ohjelma on luotettava ja täyttää FAOn (UN Food and Agriculture Oranization) ja ISEALin (International Social and Environmental Accreditation and Labelling) ympäristömerkintöjä koskevat ohjeistukset. www.msc.org
Aquaculture Stewardship Council (ASC) on vuonna 2010 perustettu MSC:n tavoin kansainvälinen, voittoa tavoittelematon järjestö, joka asettaa luotettavat standardit kalanviljelyn ympäristö- ja sosiaaliselle vastuullisuudelle. ASC-merkki takaa, että kalat ja äyriäiset eri puolilla maailmaa on kasvatettu kestävän kalanviljelyn periaatteiden mukaisesti. ASC:n kriteerit kattavat ympäristöstä huolehtimisen lisäksi sosiaaliset näkökulmat. Vastuullisessa kalankasvatuksessa huolehditaan mm. rehevöittävien ja muiden ympäristövaikutusten minimoinnista ja ehkäistään kasvatettujen kalakantojen negatiivisia vaikutuksia paikallisiin luontaisiin kalakantoihin. http://www.asc-aqua.org/
Sininen MSC-merkki kala- tai äyriäistuotteen pakkauksessa tarkoittaa, että:
Tuote on peräisin luonnonvaraista kalaa pyytävästä kalastusyrityksestä, jonka puolueeton taho on sertifioinut MSC:n kestävän kalastuksen ympäristöstandardia vasten, joka perustuu tieteelliseen neuvonantoon. Tuote on täysin jäljitettävissä kestävään lähteeseen.
Yli 280 kalastusyritystä 35 maassa on saanut MSC-sertifikaatin. Näiden toimijoiden yhteenlaskettu vuosittain saalis on lähes 9 miljoona tonnia, vastaten miltei 10 % koko maailman vuotuisesta pyyntimäärästä. Yli 20 000 kala- ja äyriäistuotteella on sininen MSC-ympäristömerkki. Lisätietoa: www.msc.org
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne Posti
Projektipäällikkö, MSC Suomi
+358 44 980 5916, janne.posti@msc.org
Anna Rissanen
Tiedottaja, Lidl Suomi Ky
+358 9 2345 6400, media@lidl.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Viron Michelin-oppaaseen kahdeksan uutta ravintolaa19.6.2025 11:49:09 EEST | Tiedote
Michelin Guide on julkaissut Viron vuoden 2025 ravintolasuositukset. Neljänteen Estonia-oppaaseen on valittu yhteensä 43 ravintolaa eri puolilta maata. Mukana on kaksi tähtiravintolaa, seitsemän Bib Gourmand -tunnustuksen saanutta sekä kolme kestävän gastronomian edistämisestä palkittua Green Star -ravintolaa.
Myös Viro juhlistaa saunan päivää 14.6.12.6.2025 11:01:28 EEST | Tiedote
Suomalaista saunaa on juhlistettu kesäkuun toisena lauantaina jo vuosikymmenten ajan. Perinteisen löylysaunan suosio on kasvussa myös kansainvälisesti, mutta Suomen rinnalla aito saunaperinne on säilynyt keskeisenä osana ihmisten arkea ja elämää myös Virossa. Saunan päivän odotetaan vakiintuvan myös etelänaapurissa osaksi joukkoa juhlapäivistä, joilla kunnioitetaan kansallista kulttuuriperintöä.
Suomen paras hampurilaisravintola on Grill Room Hankasalmi – jo toistamiseen!10.6.2025 10:00:44 EEST | Tiedote
Burger Lovers -yhteisön ja McCainin järjestämässä äänestyksessä valittiin vuoden 2025 Suomen parhaaksi hampurilaisravintolaksi Hankasalmen Niemisjärvellä sijaitseva Grill Room. Grill Room sai yli kymmenen prosenttia kaikista avoimessa yleisöäänestyksessä annetuista 20 581 äänestä. Toiseksi sijoittui viime vuoden kolmonen Bursalad Hyvinkäältä ja kolmanneksi äänestettiin toissavuoden ykkönen The Van Kotkasta.
Suomen paras hampurilaisravintola -äänestys alkoi2.6.2025 12:35:55 EEST | Tiedote
Burger Lovers Finland -ruokayhteisö ja McCain etsivät Suomen parasta hampurilaisravintolaa. Yleisöäänestyksen pohjaksi on listattu yli kolmesataa laadukkaita burgereita tarjoavaa ravintolaa ympäri Suomen. Yleisöäänestys alkoi tänään maanantaina 2. kesäkuuta osoitteessa burgerlovers.fi. Äänestysaikaa on sunnuntain loppuun 8.6. saakka. Suomen paras hampurilaisravintola 2025 julkistetaan Burger Lovers -festivaalin aattona 10.6.
Pala Espanjaa keskellä Helsinkiä2.6.2025 10:40:56 EEST | Tiedote
Espanjalainen tapaskulttuuri elää vahvasti hetkessä – kyse on yksinkertaisista, maukkaista suupaloista, rennosta yhdessäolosta ja jakamisen ilosta. Näitä elementtejä juhlistetaan myös Helsingissä, kun kansainvälistä tapaspäivää vietetään NH Collection Helsinki Grand Hansa -hotellin katuterassilla 6.–7. kesäkuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme