Vanhemmat ja ammattilaiset kaipaavat tietoa nuuskasta: ”Nuoret aloittavat puolivahingossa”
”Nuuskan käytön aloittaminen ei ole yleensä harkittua, vaan nuoret ajautuvat käyttäjiksi puolivahingossa kaveriporukassa aloitettujen kokeilujen kautta. Nuuskan käyttöön ja myös siihen liittyvään kaupankäyntiin liittyy vahvasti sosiaalisuus siinä missä tupakointiinkin”, kertoi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n nikotiinituotteiden käytön ehkäisyn asiantuntija Minttu Tavia.
Mikäli kotona tai koulussa havaitaan nuoren nuuskan käyttö, siihen kannattaa puuttua heti. Selkeät säännöt eli se, että kaikki esimerkiksi koulussa tietävät, mikä on hyväksyttyä ja mikä ei, helpottaa yhteistä kasvatustyötä.
”Nuoret eivät aina tunne nuuskan käytön haittoja, joten niistä kannattaa kertoa. Moralisointi ei kuitenkaan toimi. Keskustele aidosti ja pyri ymmärtämään nuoren näkökulmaa, vaikka et olisikaan asioista samaa mieltä”, Tavia listaa joitakin keinoja.
Vaihtoehtoiset nikotiinituotteet ovat usein kasvattajille perinteistä tupakkaa tuntemattomampia.
”Terveydenhoitajat, suuhygienistit, opettajat ja muut kasvattajat, kuten huoltajat, kaipaavat nyt tietoa nuuskasta. Siksi järjestimme tämän seminaarinkin”, kertoo ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön seutukoordinaattori Susanna Leimio Sosiaalialan osaamiskeskus Versosta.
Nuuskan markkinointi aggressiivista
Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan 13 prosenttia ammattikoulua käyvistä pojista käyttää nuuskaa päivittäin. Peruskoululaisista pojista 8 prosenttia ja lukiolaisista pojista 9 prosenttia nuuskaa päivittäin, kertoo vuoden 2015 Kouluterveyskysely (THL). Käytössä on kuitenkin merkittäviä alueellisia eroja. Nuuskan käyttö painottuu erityisesti nuoriin: vuonna 2014 suomalaisista 15–64-vuotiaista miehistä 2,4 % käytti nuuskaa päivittäin.*
Nuuskaaminen on perinteisesti ollut enemmän poikien suosiossa, mutta nyt nuuskaa markkinoidaan aggressiivisesti myös tytöille. Hempeän värisillä, puuterirasioita muistuttavilla tuotteilla pyritään saamaan myös tyttöjä käyttäjiksi.
Nuuskaa kaupataan sosiaalisessa mediassa
Nuuska on käyttäjälleen haitallista. Se muun muassa lisää syövän riskiä, aiheuttaa muutoksia suun limakalvoissa sekä kasvattaa infarktien ja aivohalvausten vaaraa. Nuuskatuotteiden nikotiinipitoisuudet vaihtelevat noin 8 milligrammasta jopa 45 mg:aan per gramma.
”Nuuskan käyttäjällä päivittäinen nikotiiniannos nousee helposti keskimäärin korkeammaksi kuin tupakoitsijalla. Korkean nikotiinimäärän vuoksi nuuska aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja on merkittävä terveyshaitta”, sanoo EHYT ry:n aluekoordinaattori Sinikka Korpela.
Nuuskan käyttö on Suomessa kielletty alle 18-vuotiailta. Sen myynti ja välittäminen on myös kiellettyä, mutta sitä myydään tällä hetkellä avoimesti muun muassa sosiaalisen median yhteisöissä.
”Tekijöitä on jokaisessa ikäluokassa. Nuuskaa myydään varsinkin isoissa kaupungeissa, joissa on paljon ihmisiä”, kertoo tulliylitarkastaja Janne Kallio Tullin tutkinnan Helsingin yksiköstä.
Nuuskaa tuodaan Suomeen pääasiassa pohjoisen maarajan yli Ruotsista, tämä käy ilmi tullin tietoon tulleista rikoksista. Lisäksi nuuskaa tuodaan Ruotsin-risteilyiltä ja reittilennoilta.
*Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -kyselytutkimus, THL
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minttu Tavia
Nikotiinituotteiden käytön ehkäisyn asiantuntija
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
minttu.tavia@ehyt.fi
p. 050 438 4227
Susanna Leimio
Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön seutukoordinaattori, YTM
Sosiaalialan osaamiskeskus Verso
P. 044 729 7984
susanna.leimio@phsotey.fi
@SusannaLR
Janne Kallio
Tulliylitarkastaja / Tutkinnanjohtaja
Tulli
Valvontaosasto
Tutkinta
Helsingin yksikkö
p. 02 955 200
janne.kallio@tulli.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
EHYT ry: Haittaverot nousevat, mutta järjestöleikkaukset vaarantavat kansanterveystyön24.4.2025 12:34:06 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessä korottaa alkoholin ja nikotiinin haittaveroja, mikä on askel oikeaan suuntaan. Samaan aikaan kuitenkin päätettiin tehdä uusia leikkauksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen, mikä nostaa järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön kohdistuvat leikkaukset 140 miljoonaan euroon. Ehkäisevän työn tarve on Suomessa kasvussa, mutta resursseja karsitaan – tämä muodostaa uhkan kansanterveydelle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme