TRAL: Nuorten työsuhdeturvaan ei tule kajota
- Tuntuu siltä, että nuorista osaajista on tulossa työelämässä lainsuojattomia, sanoo yksikön päällikkö Ville-Veikko Rantamaula. – Viime aikoina nimenomaan nuorille on esitetty pidennettyä koeaikaa, matalampaa palkkaa ja nyt heidät pitäisi tiukassa tilanteessa irtisanoa ensimmäisenä. Tämä, jos mikä on ikärasismia, jatkaa Rantamaula.
Jo vuosia on työmarkkinoille povattu työvoimapulaa ja suurten ikäluokkien eläköityessä myös kilpailu nuorista osaajista kiihtyy organisaatioiden kesken. Työelämän uudistuksia tehtäessä on nähtävä nykyistä pidemmälle ja huomioitava myös työelämään tulevat ikäluokat, joita on vuosi vuodelta vähemmän. Tradenomiliitto TRAL ry pitää käsittämättömänä, ettei työelämän vaikuttajia tunnu nuorten ikäluokkien etujen ajaminen kiinnostavan ollenkaan.
– Työsuhdeturvan heikentäminen alle 40-vuotiailta, ruuhkavuosia eläviltä työntekijöiltä on todella lyhytnäköistä. Tulee muistaa, että näiden ikäluokkien pitäisi pitää Suomi pystyssä verotulojen ja eläkkeiden osalta, Rantamaula huomauttaa. – On myös pakko miettiä, millaisen kuvan työelämästä tällaiset ehdotukset antavat nuorille ikäluokille, jossa heitä kohdellaan heittopusseina, Rantamaula kysyy.
Tradenomiliitto TRAL:n tuoreesta kyselytutkimuksesta ilmenee, että yli puolet finanssi- ja kaupan alalla sekä tietotekniikan palvelualoilla työskentelevistä tradenomeista on joutunut yt-neuvottelujen piiriin viimeisen vuoden aikana. Valtaosa henkilöstövähennyksiin tai lomautuksiin tähtäävistä yt-neuvotteluista käytiin voitollisissa yrityksissä. Eniten henkilöstövähennyksiin tähtääviä yt-neuvotteluja käytiin viimeisen vuoden aikana tradenomien osalta finanssialalla.
- Tuntuu järjenvastaiselta, että hyvää tulosta tekevät yritykset käyvät irtisanomisiin tähtääviä neuvotteluja, jotka käytännössä lamauttavat koko yrityksen toiminnan hetkellisesti, sanoo Rantamaula. – Tulosta tulisi tehdä yhä vähenevillä resursseilla, eikä hyvä tuloskaan ole tae työpaikan pysyvyydestä. Jatkuva työpaikan menettämisen pelko vaikuttaa varmasti myös tuottavuuteen, Rantamaua jatkaa.
Yt-neuvottelut vaikuttavat paitsi työpaikan ilmapiiriin, myös työssäjaksamiseen merkittävästi. Yt-neuvotteluja käyneissä yrityksissä ilmapiiri heikkeni puolessa työpaikoista, työmäärä irtisanomisten jälkeen kasvoi noin 35 prosentilla vastaajista. Eniten työmäärä kasvoi kaupan alalla irtisanomisten jälkeen.
- Tulokset ovat ravistelevia, on hyvin huolestuttavaa, jos yli 40 prosenttia vastaajista arvioi työssäjaksamisensa heikentyneen yt-neuvottelujen seurauksena, Rantamaula huomauttaa. – Voitollisten yritysten yt-neuvottelut ovat selvästi uusi trendi työelämässä, jonka hillitsemiseksi työsuhdeturvaa on parannettava, sanoo Rantamaula.
Lisätietoja:
Ville-Veikko Rantamaula, yksikön päällikkö
p. 040-832 6682
Tradenomiliitto TRAL ry on akavalainen tradenomi-, BBA- ja tradenomi (ylempi AMK) -tutkinnon suorittaneiden ammattijärjestö. TRAL edustaa ja palvelee jäseniään työelämään ja työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä. TRAL toimii tradenomikoulutuksen ja tradenomien urakehityksen edistäjänä. TRAL on lähes 30 000 jäsenellään Akavan viidenneksi suurin liitto. www.tral.fi
Tietoja julkaisijasta

Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
00520 HELSINKI
020 155 8800 (vaihde)http://www.tradenomi.fi
Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin.
Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on yli 33 000 yhteisössämme. tradenomi.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tradenomit
Osa-aikainen opintovapaa tukemaan osaamisen kehittämistä26.4.2025 11:55:00 EEST | Tiedote
Työikäisten osaamisen kehittämiseen tarvitaan lisää työkaluja muun muassa lakkautetun aikuiskoulutustuen tilalle. Monella asiantuntijalla olisi halua ja tarvetta kehittää omaa osaamistaan, mutta nykyisellään opintovapaa ei mahdollista opiskelua työn ohessa. Tradenomit esittää ratkaisuksi osa-aikaista opintovapaata sekä kouluttautumista henkilöstöeduksi.
Tradenomien palkat nousivat maltillisesti7.3.2025 11:29:21 EET | Tiedote
Työttömyyden kasvu heijastui tradenomien luottamukseen työelämää kohtaan, mutta ansiot kuitenkin nousivat hienoisesti. Vuotuisen jäsentutkimuksemme mukaan tradenomien keskipalkka nousi viime vuonna 1,5 prosenttia verrattuna aiempaan vuoteen. Keskipalkka on nyt 4412 euroa kuukaudessa. Maltillisesta ansiokehityksestä huolimatta tradenomien ostovoima pysyi ennallaan, kun edellisvuonna se laski rajun inflaation vuoksi.
Kunnat eivät kehity ilman osaavaa henkilöstöä18.2.2025 13:36:53 EET | Tiedote
Kunnat ja hyvinvointialueet tarvitsevat osaavaa henkilöstöä tuottaakseen laadukkaita palveluja kuntalaisille. Ne ovat myös kasvavia tradenomien ja muiden amk-tutkinnon suorittaneiden työllistäjiä. Valitettavan usein rekrytointitilanteissa vanhentuneet kelpoisuusvaatimukset rajoittavat osaavan väen hakeutumista avoinna oleviin tehtäviin. Kunnat ja hyvinvointialueet voivat varsin itsenäisesti päättää virkojen ja työsuhteiden kelpoisuusehdoista, poislukien lailla säädettävät tehtävät, kuten lääkärit ja opettajat.
Ammattikorkeakouluja pääomitettava25.11.2024 14:56:13 EET | Tiedote
Akava esitti tänään korkeakoulujen pääomittamista kahdella miljardilla eurolla osana kasvutoimia. Tradenomit tukee esitystä ja edellyttää, että pääomittamisen on tapahduttava tasavertaisesti korkeakoulusektorin sisällä. Pääomittaminen ei myöskään saa korvata korkeakoulujen perusrahoitusta.
YAMK-tutkinto koetaan laadukkaaksi, mutta tunnettuus vaatii yhä työtä8.11.2024 09:01:48 EET | Tiedote
Suurin osa Tradenomi YAMK-tutkinnon suorittaneista tai sitä opiskelevista uskoo tutkinnon edistävän oman osaamisen lisäksi myös työuralla etenemistä. Tutkinnon laatu koetaan hyväksi, mutta sen tunnettuus kaipaa edelleen parantamista. Tutkintonimikkeen vaihtamiseen muotoon Maisteri (AMK) suhtautuu myönteisesti valtaosa Tradenomien jäsenistöstä ja ennemmistö muusta väestöstä. Tiedot selviävät Tradenomien teettämästä kyselystä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme