
Maatalouden päästöt pysyivät ennallaan – maankäytön ja metsätalouden nielu kattaa 47 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä
Vuonna 2015 maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous (LULUCF) -sektorin nettonielu oli 26 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia (CO2-ekv.). Se on noin kahdeksan prosenttia pienempi kuin edellisvuonna. Metsämaa on toiminut koko laskentajakson 1990–2015 hiilinieluna, kun taas muut maankäyttöluokat ovat tuottaneet päästöjä (kuva 1). Puutuotteet ovat olleet hiilinielu lukuun ottamatta vuosia 1991 ja 2009. Päästöjä ja poistumia raportoidaan kuudessa maankäyttöluokassa (metsämaa, viljelysmaa, ruohikkomaa, kosteikot, rakennettu maa ja muu maankäyttö) sekä puutuotteissa.
Metsämaan nettonielu määrittää LULUCF-sektorin nielun. Vuositasolla merkittävin nielun kokoon vaikuttava tekijä on puuston hakkuut, mikä näkyy suurinakin nielun kokoeroina vuosien välillä. Viime vuosien suuret runkopuun hakkuumäärät ovat pienentäneet puuston hiilivarastoa, mutta samanaikaisesti vähentynyt hakkuutähteiden ja kantojen korjuu energiaksi on lisännyt orgaanisen aineen syötettä maaperän hiilivarastoon.
Kioton pöytäkirjan velvoittamana raportoidaan erikseen metsityksestä, metsäkadosta ja metsänhoidosta aiheutuvat päästöt ja poistumat. Vuonna 2015 metsityksen ja metsän hävityksen yhteenlasketut nettopäästöt olivat 2,9 miljoonaa tonnia CO2-ekv. ja metsänhoidon nettonielu 49,3 miljoonaa tonnia CO2-ekv.
Maatalouden päästöissä vaihtelu vähäistä
Vuonna 2015 maataloussektorin kasvihuonekaasupäästöt olivat 6,5 miljoonaa tonnia CO2-ekv. Maatalouden päästöjen osuus kokonaispäästöistä on 12 prosenttia. Merkittävimmät päästöt aiheutuivat maaperään lannoitteena lisätystä typestä (3,4 miljoonaa tonnia CO2-ekv.) ja tuotantoeläinten ruuansulatuksesta (2,1 miljoonaa tonnia CO2-ekv.).
Päästöt ovat pysyneet nykyisellä tasolla jo yli kymmenen vuoden ajan. Sen sijaan verrattuna vuoteen 1990 päästöt vuonna 2015 ovat 14 prosenttia pienemmät (kuva 2). Pääosin tämä johtuu väkilannoitteiden käytön vähenemisestä. Väkilannoitteiden myynti on vuosien 1990 ja 2015 välillä vähentynyt 37 prosenttia. Toisaalta eloperäisten peltomaiden ala on jonkin verran kasvanut, mikä puolestaan on lisännyt maaperän dityppioksidipäästöjä. Vuosittaista vaihtelua päästöihin aiheuttaa myös eläinmäärien ja satojen vaihtelu. Maataloudesta peräsin olevia päästöjä raportoidaan myös energia- ja maankäyttösektoreilla.
Eloperäisen eli orgaanisen maaperän päästöt
Eloperäisen eli orgaanisen maaperän (turve, multa) ojituksesta ja maanmuokkauksesta aiheutui noin 19 miljoonan tonnin CO2-ekv. päästö. Päästöistä oli peräisin 43 prosenttia metsämaan ojitetuilta turvemailta, 45 prosenttia maatalousmailta ja 12 prosenttia kosteikoista (kuva 3). Kosteikko-luokan päästöt muodostuivat pääasiassa turvetuotantoalueiden päästöistä.
Luke tuottaa maataloussektorin ja LULUCF-sektorin päästö- ja poistuma-arviot Suomen kasvihuonekaasujen inventaarioon. Tilastokeskus julkistaa uusimman YK:n ilmastosopimuksen sihteeristölle toimitettavan inventaarion raportin ja päästötaulukot 6.4.2017. Linkki Tilastokeskuksen julkistukseen.
Uusimmassa inventaariossa LULUCF-sektorin vuosien 1990–2014 tiedot ovat muuttuneet edelliseen inventaarioon verrattuna. Merkittävin syy muuttuneisiin arvioihin on metsämaan puustobiomassan laskennan muutos. Tutkija Tarja Tuomainen kertoo muutoksen taustoista Luken blogissa: Kasvihuonekaasuinventaario – jatkuvaa kehittämistä.
Tiedotteessa käytettyjä termejä:
- Kasvihuonekaasut, jotka sisältyvät maatalous- ja LULUCF-sektoreiden päästöihin ovat hiilidioksidi (CO2), metaani (CH4) ja dityppioksidi (N2O). Päästötietoihin eivät sisälly hiilimonoksidi (CO) ja typen oksidit (NOx), jotka kuitenkin raportoidaan ilmastosopimukselle.
- Lähde tarkoittaa prosessia, toimintaa tai mekanismia, joka vapauttaa kasvihuonekaasun, aerosolin tai niiden esiasteen ilmakehään.
- Nielu on prosessi, toiminta tai mekanismi, joka sitoo kasvihuonekaasun, aerosolin tai niiden esiasteen ilmakehästä.
- Poistuma tarkoittaa nielujen aikaansaamia kasvihuonekaasujen poistumia ilmakehästä.
- Päästö tarkoittaa kasvihuonekaasujen lähteistä ilmakehään syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä.
- Hiilidioksidiekvivalentti on eri kasvihuonekaasujen ilmastoa lämmittävä yhteismitallistettu vaikutus.
- Ilmastosopimus on YK:n ilmastonmuutosta koskeva puitesopimus.
- Kioton pöytäkirja on YK:n ilmastosopimusta täydentävä, osapuolia sitova päästöjen vähentämistä koskeva sopimus.
- IPCC on hallitusten välinen ilmastonmuutos paneeli, Intergovermental Panel on Climate Change.
Yhteyshenkilöt
Tutkija Tarja Tuomainen (LULUCF-sektori), puh. 0295322190, tarja.tuomainen@luke.fi
Tutkija Paula Ollila (Maatalous), puh. 0295322003, paula.ollila@luke.fi
Tutkija Katri Joensuu, puh. 0295326691, katri.joensuu@luke.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland
0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi
Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus
Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>
Luken e-vuosikirja kokoaa yhteen maatalous-, metsä- ja kalatilastot18.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luken ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja ilmestyy nyt kolmatta kertaa. Verkossa ilmestyvässä julkaisussa on koottu yhteen keskeisimmät biotalouden tilastotiedot maataloudesta, metsäsektorilta sekä kala- ja riistataloudesta.
Luonnonvarakeskuksen Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty kaloista IHN-virusta14.12.2017 17:05:15 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty IHN-virusta. Viruksen esiintyminen todettiin ensimmäisen kerran Suomessa Pohjois-Pohjanmaalla Iissä sijaitsevasta merialueen kalanviljelylaitoksesta (Eviran tiedote 30.11.2017).
Lohen poikkeuksellisen korkea hinta notkautti kalan kulutuksen kasvua14.12.2017 13:00:33 EET | Tiedote
Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Korkean hinnan vuoksi kalan kulutuksen kasvu taittui Suomessa väliaikaisesti. Kirjolohen kysynnän kasvu ulkomailla avasi toisaalta uusia vientimarkkinoita.
Suurin osa maatalousmaasta peitteisenä talvella14.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan yli 40 prosenttia käytössä olevasta maatalousmaasta oli viljelykasvin peitossa talvella 2015–2016. Vajaata viidennestä peittivät kasvinjätteet tai sänki ja kymmenesosa oli kevennetysti muokattua. Yhteensä lähes 80 prosenttia maatalousmaasta oli kasvipeitteistä tai kevennetysti muokattua. Runsas 20 prosenttia maasta oli paljaana.