HiLIFE houkuttelee kansainvälisiä huippututkijoita Suomeen
– On hienoa, että onnistuimme kääntämään aivoviennin aivotuonniksi. Erityisesti nuorilla huippututkijoilla on tilaisuus liikkua rahoituksineen sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa heille kiinnostavimpiin tutkimusympäristöihin, toteaa Helsinki Institute of Life Science HiLIFEn johtaja Tomi Mäkelä.
HiLIFE on rekrytoimassa yli kymmentä huippututkijaa lähes 350 kovatasoisen hakijan joukosta yhdessä Helsingin yliopiston tiedekuntien kanssa. Tenure track -vakinaistamispolulle valittavien apulaisprofessoreiden hakuprosessi alkoi viime syksynä ja rehtori Jukka Kola teki juuri ensimmäiset nimitykset.
– Helsingin yliopisto pitää tärkeänä jo ennestään kansainvälisesti kilpailukykyisen life science -alan vahvistamista ja sitä kautta koko yliopiston tutkimusmenestyksen varmistamista. Monitieteinen ja monialainen Helsingin yliopisto panostaa monipuolisesti vahvuusalueisiinsa strategisten ja profiloitujen kärkialojensa kautta, sanoo rehtori Kola.
Rose Thorogood Cambridgen yliopistosta ja Sara Wickström Max Planck Biology of Ageing -instituutista ovat ensimmäisten rekrytoitujen joukossa.
Käyttäytymisekologian apulaisprofessoriksi nimitetty Thorogood selvittää, miten eläinlajit sopeutuvat ympäristönsä muutoksiin. Thorogoodin tutkimuskohteina ovat olleet Uudessa-Seelannissa tavatut hihi-linnut, mutta nyt kiinnostus epäilemättä laajenee myös pohjoiseen luontoon yhteistyössä Viikin kampuksen bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan kanssa.
– Olen erittäin innoissani Helsingin yliopiston ja HiLIFEn tarjoamista mahdollisuuksista – huipputason tutkimusympäristö ja heti oven takana aukeava inspiroiva luonto edistävät tutkimustani, jossa yhdistyvät evoluutiobiologia, eläinten käyttäytymistutkimus ja suojelutoiminta, Thorogood sanoo.
Lääkäriksi Helsingin yliopistosta valmistunut Wickström on sittemmin rakentanut menestyksekkään tutkijanuran Saksan parhaassa tutkimuslaitoksessa. Tutkimuksessaan hän selvittää, miten solut liikkuvat ja keskustelevat kudoksissa ja sairauksissa. Wickström nimitettiin kudosarkkitehtuurin apulaisprofessoriksi ja hänen ryhmänsä tulee toimimaan HiLIFE'ssa Meilahden kampuksella yhteistyössä lääketieteellisen tiedekunnan kanssa.
– HiLIFE on erinomainen ympäristö jatkaa tutkimustani, joka suuntautuu kantasolututkimuksen ja mekanobiologian rajapinnalle. Lisäksi oli tietenkin hienoa löytää Suomesta kansainvälisesti kilpailukykyinen tehtävä, joka tarjosi mahdollisuuden palata monen vuoden jälkeen, Wickström toteaa.
Uusilla rekrytoinneilla HiLIFE pääsee erinomaiseen alkuun houkuttelevana ja kansainvälisenä huippututkimusympäristönä. Innovatiivisella asenteella elämäntieteisiin, molekyyleista ja soluista yksilöihin ja ekosysteemeihin, HiLIFE muodostaa kulmakiven johtavalle pohjoismaiselle life science -keskittymälle Helsingissä ja vastaa terveyttä, ruokaa ja ympäristä koskeviin suuriin haasteisiin.
Lisätiedot: HiLIFEn johtaja Tomi Mäkelä, hilife-director@helsinki.fi, puh. +358 50 5286128, @HiLIFE_Helsinki
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elisa LautalaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 318 5682elisa.lautala@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme