
Maahanmuutto, aurinkoenergia ja turvallisuus puhuttavat Maailma kylässä -festivaalilla

Maailma kylässä -festivaalin ohjelmassa kuullaan monia tunnettuja päättäjiä, asiantuntijoita sekä kulttuuri- ja mielipidevaikuttajia. Tapahtumaan osallistuvat muun muassa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.), kansanedustajat Juho Eerola (ps.) ja Eva Biaudet (r.), toimittaja Marja Hintikka, valokuvaaja Meeri Koutaniemi, kirjailija Katja Kettu sekä kansalaisaktivisteja ympäri maailmaa.
"Upeaa, että festivaalille saapuu jälleen niin laaja joukko erilaisia toimijoita keskustelemaan ratkaisuista paremman maailman rakentamiseksi", sanoo festivaalin ohjelmapäällikkö Niko Wilkinson.
Festivaali pureutuu maahanmuuton ongelmiin ja ratkaisuihin näkökulmista, jotka ovat aiemmin jääneet julkisessa keskustelussa sivuun. Luvassa on keskustelua esimerkiksi kulttuurin vaikutuksista kotoutumiseen sekä pakolaisiin kohdistuvista odotuksista. Maahanmuuttajatoimittajien paneeli kysyy, miksi heidän asiantuntemustaan ei hyödynnetä julkisessa keskustelussa.
"Suomessa media kertoo hyvin vähän siitä, mitä esimerkiksi Somaliassa ja Itä-Afrikassa on oikeasti meneillään. Suomeen turvapaikanhakijoina tulleet toimittajat voisivat auttaa muokkaamaan sitä kuvaa, mikä heidän maistaan piirretään. Niin suomalaisetkin ymmärtäisivät Somaliaa nykyistä paremmin", sanoo paneeliin osallistuva, The New York Timesin entinen Mogadishun-kirjeenvaihtaja Mohamed Ibrahim.
Presidentti Donald Trumpin kaavaileman Meksikon muurin vaikutukset Yhdysvalloille itselleen ja esimerkiksi Meksikon huume- ja ihmiskauppatilanteelle ovat puolestaan keskiössä Kepan järjestämässä asiantuntijapaneelissa festivaalilauantaina.
Europarlamentaarikot punnitsevat yritysten vastuuta niin ihmisoikeuksien kuin ympäristön kannalta. Suoraa puhetta syntyy myös, kun sekä Reilun kaupan toimijoilta että suomalaiselta selluteollisuudelta kysytään, mitä yritysten pitäisi tehdä paremman maailman eteen. Kotimaan turvallisuus nostetaan pöydälle, kun kansanedustajat ja sisäministeriön johto arvioivat, miten Suomi säilyy turvallisena jatkossakin.
”Lisäksi osana festivaalin ohjelmaa nähtävien dokumenttien ja niiden ympärille rakennettujen keskusteluiden kautta pääsee perehtymään entistä syvemmin ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin”, Wilkinson toteaa.
Maailma kylässä -festivaali on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Festarilla on nähtävillä suomalaisten kansalaisjärjestöjen keksintöjä ja saavutuksia esittelevä Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely, joka nostaa esille järjestöjen työn tuloksia Suomen itsenäisyyden ajalta.
Festivaalilla tutustutaan myös aurinkoenergiaan, jolla tuotetaan yhden festivaaliteltan sähköt. Festivaalikävijät saavat vinkkejä, miten aurinkosähkön voi asentaa omalle mökille tai kotiin.
Lisäksi festivaalilla kuullaan Reilun matkailun majoitusvinkkejä, talviurheilijoiden ajatuksia talvien pelastamiseksi sekä runsaasti asiaa Latinalaisesta Amerikasta. Esillä on myös menestystarinoita kehitysmaista. Kirjallisuusohjelmassa pureudutaan esimerkiksi Botswanaan, joka on siitä harvinainen Saharan eteläpuolisen Afrikan maa, ettei siellä ei ole slummeja tai tarvita kehitysapua.
Keskusteluohjelmien lisäksi festivaalilla on runsaasti konsertteja, elokuvia ja lastenohjelmaa. Tutustu koko ohjelmaan osoitteessa www.maailmakylassa.fi/ohjelma.
TEEMANA KANSALAISYHTEISKUNTA
Maailma kylässä -festivaali järjestetään 27.–28. toukokuuta Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina kello 11–21 ja sunnuntaina kello 11–19. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy. Festivaali tuo Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi esiin kansalaisyhteiskunnan roolia oikeudenmukaisen maailman rakentamisessa.
Festivaalin toteuttaa kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa ry, joka on yli 300 suomalaisen kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten asiantuntija. Festivaalin pääyhteistyökumppaneita ovat ulkoasiainministeriö, Euroopan unioni, Ben & Jerry’s ja Maailman Kuvalehti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot
Viestintä- ja varainhankintapäällikkö
Johanna Eurakoski
johanna.eurakoski@kepa.fi
+358 50 317 6698
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten asiantuntijajärjestö. Kepa innostaa suomalaisia toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kepa ry
Tiedote: Kehys ja Kepa yhdistyvät Fingoksi21.11.2018 07:48:27 EET | Tiedote
Suomeen syntyy ensi viikon alussa uusi kansalaisjärjestöjen suurjärjestö, kun kaksi tuttua kehitysjärjestöä, Kepa ja Kehys, yhdistää voimansa ja lanseeraa yhteisen organisaation nimeltä Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry. Puheenjohtaja Ann Selin näkee Fingon merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana, jonka tavoitteena on reilumpi ja kestävämpi maailma.
Lehdistökutsu: #NytOnPakko toimia – järjestöjen viesti Puolan ilmastokokouksen alla20.11.2018 13:02:52 EET | Tiedote
Suomalaiset ympäristö- ja kehitysjärjestöt kertovat odotuksensa Katowicen ilmastokokoukselle ja kansainväliselle ilmastopolitiikalle toimittaja-aamukahveilla Ravintola Lasipalatsin kabinetissa tiistaina 27.11. klo 9.00.
EMBARGO 1.11. klo 9.00. Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista, erityiskiitosta saa työ hauraissa maissa1.11.2018 09:00:00 EET | Tiedote
Tänään julkaistu Kehityspolitiikan tulosraportti osoittaa, kuinka Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan tuloksia köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Yhä useampi kehittyvissä maissa asuva saa puhdasta vettä, yhä useampi nainen saa mahdollisuuden ehkäisyyn ja yhä useampi lapsi pääsee yläkouluun. Järjestöjen työ tavoittaa erityisesti vaikeimmissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.
Kehitysyhteistyön vähentyessä Eurooppa kääntää katseensa muuttoliikkeen hallintaan17.10.2018 11:21:29 EEST | Tiedote
EU:n kehitysyhteistyömäärärahat vähenivät vuonna 2017 ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Nykyisellä tahdilla EU saavuttaisi 0,7 kehitysyhteistyötavoitteensa vasta 40 vuoden kuluttua, paljastaa tänään julkaistu AidWatch 2018 -raportti.
Kepa: Ilmaston lämpeneminen on rajoitettava 1,5 asteeseen – Suomen tuettava köyhien maiden ilmastotoimia8.10.2018 08:59:09 EEST | Tiedote
Lämpötilannousun rajoittaminen 1,5 asteeseen on välttämätöntä erityisesti maailman köyhimpien näkökulmasta. Suomen tulee nostaa kehittyvien maiden ilmastorahoitus riittävälle tasolle.