Suomen urbaaneimmat lehmät kirmaavat laitumelle lauantaina

Helsingin yliopiston tutkijat tuovat tänä vuonna ensimmäistä kertaa laidunkauden avajaisiin tiedettä pystyttämällä Pop up -Tiedekulma-kahvilan. Tapahtumassa tarjoillaan kaupunkilaisille tutkittua tietoa maatalouden fosforipäästöjen ehkäisemisestä, lehmien hyvinvoinnista ja siitä, miten elintarvikkeiden pakkaukset suunnitellaan niin, että ne edistävät kestävän kehityksen tavoitteita.
Eläinten hyvinvoinnin tutkija, dosentti Laura Hänninen (@LauraTHanninen) esittelee yleisölle eläinten hyvinvointitutkimusta, jossa on selvitetty eläinlajien tarpeita ja muun muassa sitä, mitkä tekijät aiheuttavat eläimille mielihyvää tai alakuloa. Hänninen tietää, mistä lehmät pitävät, miten ne ilmaisevat itseään ja miten ne tunnistavat lajikumppaninsa.
Ympäristöekonomian professori ja Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen kertoo SAVE-kipsihankkeesta (@savekipsihanke), joka tarjoaa ratkaisua maatalouden fosforipäästöihin. Menetelmän avulla fosforipäästöistä olisi mahdollista leikata jopa kolmannes.
Tekniikan tohtori ja yliopistonlehtori Hanna Koivula esittelee tutkimusta siitä, miten ruokahävikkiä on mahdollista vähentää pakkausteknologian avulla. Koivula käyttää maitotölkkiä mallina oivallisesta ja tarkoituksenmukaisesta pakkauksesta, joka palvelee kestävää kehitystä.
Tapahtuma on osa Helsingin yliopiston Kestävä planeetta -tiedeteemaa, josta keskustellaan aihetunnisteella #helsinkisustainability
Kahvila aukeaa jo kello 9.00, ja tarjolla on kahvia, pullaa sekä monenlaisia muita herkkuja.
Laitumellelasku alkaa kello 11.10.
Pop up -Tiedekulma Laidunkauden avajaisissa lauantaina 6.5.2017 klo 10-11 Kahvila Tähkän kabinetissa. Kahvila Tähkä, Oppilasrakennus, Koetilantie 7, Viikki.
Lounastarjoilu aloitetaan heti Pop up -Tiedekulman esitysten jälkeen kello 11.00.
Tiedekulma on Helsingin keskustassa sijaitseva yliopiston ja kaupunkilaisten kohtaamispaikka, joka laidunkauden avajaisten kunniaksi vierailee oppilasrakennuksen kahvila Tähkässä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu K. Korhonen, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Anu.K.Korhonen@helsinki.fi
Puh. 050 3102779
Twitter @anukorho
Katja Mäkkylä, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
katja.makkyla@helsinki.fi
Puh. 050 3114764
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta on uusiutuvien luonnonvarojen vastuullisen käytön asiantuntija Suomessa ja kansainvälisesti. Tieteenalamme ovat elintarvike-, maatalous-, metsä-, talous- ja ympäristötieteet.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Imetyksen puute, alhainen syntymäpaino ja raskausaikainen tupakointi ennustavat lapselle käyttäytymisen vaikeuksia2.6.2025 14:35:20 EEST | Tiedote
Tutkijat tunnistivat useita vahvoja ja monesti ilman huomiota jääviä emotionaalisia ja käyttäytymisvaikeuksiin kytkeytyviä riskitekijöitä, joita voidaan ennustaa olevan viisivuotiailla lapsilla.
Suomalaistutkijoiden löytö voi paljastaa, miksi rintasyöpä ei aina reagoi immunoterapiaan2.6.2025 09:05:26 EEST | Tiedote
Suomalaislöytö avaa tien yksilöllisempään syövänhoitoon. Tutkimusmalli kiinnostaa maailmalla.
Erikoislääkäreiden ja keskitettyjen vastaanottojen avulla tehokkuutta terveyskeskuksiin30.5.2025 13:08:30 EEST | Tiedote
Kahdessa erillisessä tutkimuksessa löytyi konkreettisia keinoja perusterveydenhoidon parempaan organisointiin. Kummassakin tapauksessa potilaat saivat sujuvampaa ja parempaa hoitoa. Lisäksi kustannukset laskivat.
Miksi härkäpapu ei maistu? Tutkimus auttaa parantamaan härkäpaputuotteiden makua28.5.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Härkäpapu on lupaava kasvipohjainen proteiininlähde, mutta moni kokee sen maun epämiellyttävänä. Helsingin yliopistossa tehty tutkimus selvitti, mistä makuongelmat johtuvat, ja auttaa kehittämään ratkaisuja härkäpavun maun parantamiseksi.
Keski-ikäisenä laihduttavalle pidempi ja terveempi elämä27.5.2025 18:05:24 EEST | Tiedote
Elintapojen muutoksilla saavutetulla painonpudotuksella voidaan saada merkittäviä terveyshyötyjä vuosikausiksi, eikä siihen tarvita kirurgiaa tai lihavuuslääkkeitä. Diabeteksen välttämisen ohella voidaan estää myös muita kroonisia sairauksia, kuten valtimotauteja, keuhkosairauksia ja syöpiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme