DNA Oyj

5G-kysymysten luonne muuttui vuodessa selvästi – DNA:n asiakaspalvelu paljastaa mitä asioita suomalaiset nyt haluavat tietää

Jaa

5G-teknologia on ollut nyt parin vuoden ajan keskuudessamme ja tullut suomalaisille yhä tutummaksi. Tämä on huomattu myös DNA:n asiakaspalvelussa, jonka käsittelemien 5G:tä koskevien kysymysten luonne ja laatu on selvästi vuoden mittaan muuttunut.

Vuoden aikana erilaisten harhaanjohtavien tarinoiden määrä on vähentynyt merkittävästi ja aidosti kiinnostuneet kysymykset ovat selvästi lisääntyneet. Kuva: DNA
Vuoden aikana erilaisten harhaanjohtavien tarinoiden määrä on vähentynyt merkittävästi ja aidosti kiinnostuneet kysymykset ovat selvästi lisääntyneet. Kuva: DNA

DNA:n sosiaalisen median asiakaspalvelutiimin päällikkö Jukka Sinda on erityisen iloinen, että etenkin 5G:n lanseerauksessa pienen, mutta aktiivisen vähemmistön harjoittama 5G-verkon aktiivinen vastustus on tyrehtynyt lähes tyystin.

”Erilaisten harhaanjohtavien tarinoiden määrä on vähentynyt merkittävästi ja aidosti kiinnostuneet kysymykset ovat selvästi lisääntyneet. On tietenkin luonnollista, että uusi asia herättää aluksi kysymyksiä ja tietynlaista tuntemattoman pelkoa. Myös aivan asiallisia huolia esimerkiksi säteilystä esitettiin alkuvaiheessa, mutta niihinkin kysymyksiin on selvästi saatu jo vastaukseksi luotettavaa tietoa turvallisuudesta.”

Esimerkkinä erikoisimmista ilmiöistä asiakaspalvelun ammattilainen nostaa pienen porukan ajatuksen siitä, että 5G levittää koronaa tai koronarokotuksissa asennetaan ihmiseen 5G-siru.

”Olen kuitenkin iloisesti yllättynyt, kuinka nopeasti tällainen järjetön kysely loppui. Ihmiset ovat ymmärtäneet 5G:n olevan turvallinen ja selvästi yhä enemmän ja enemmän ovat kiinnostuneet sen mukana tuomista mahdollisuuksista. Se tekee kysymyksiin vastaamisestakin hedelmällisempää”, Sinda toteaa.

Tämä 4G-väärinkäsitys herättää kysymyksiä

Sinda kertoo, että tällä hetkellä suomalaisia kiinnostaa 5G:ssä eniten yleinen saatavuustilanne ja huolettaa 4G-verkon kohtalo. Jälkimmäisestä hän törmää usein yleiseen harhaluuloon siitä, että 4G-verkko olisi jotenkin unohdettu 5G:n tulon myötä.

”5G:tä osataan nyt jo selvästi toivoa. Paljon tulee kysymyksiä siitä, että milloin se toimii juuri sillä omalla alueella. Toinen aika suuri kysymysmäärä koskettaa sitä, että mitä tapahtuu nyt 4G-verkolle ja ei kai sen kehittämistä lopeteta. Usein myös virheellisesti luullaan, että emme kehitä 4G-verkkoa nyt kun meillä on 5G. Vastaus tähän huoleen on se, että emme suinkaan lopeta 4G-verkon kehittämistä, vaan tämä verkko paranee samanaikaisesti, kun 5G-verkon rakentaminen etenee.”

DNA ilmoitti elokuussa sulkevansa 3G-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä. Sinda huomauttaa, että tämä vapauttaa kaistoja 4G:n ja 5G:n käyttöön parantaen niiden nopeuksia.

Yleisimmät 5G-kysymykset vastauksineen

Kokosimme alle muutamia tavalisimpia kysymyksiä, joita ihmiset ovat lähettäneet DNA:n asiakaspalveluun 5G:hen liittyen. Vastaajana toimii asiakaspalvelutiimin päällikkö Jukka Sinda.

Hyödyttääkö 5G-verkko mitään, jos minulla on ainoastaan 4G-liittymä?

5G-verkon rakentaminen on kokonaisvaltaista verkon päivitystä, joka hyödyttää myös 4G-verkon nopeuksia. Liikenteen siirtyessä hyödyntämään 5G-verkkoa, vapauttaa tämä tilaa 4G-verkkoon ja pelkästään tällä liikennemäärän muutoksella saadaan selkeää hyötyä myös 4G-käyttäjille. Lisäksi 5G-verkon rakentamisen yhteydessä myös 4G-laitteistoja päivitetään ja tämä parantaa 4G-verkon yhteyksiä.

Tarkoittaako 5G:n tulo 4G-verkon katoamista?

4G-verkkoa ei lopeteta, vaikka 5G kehittyykin jatkuvasti. 4G:n kehittämistä ja parantamista jatketaan samanaikaisesti 5G:n kanssa.

Tarvitseeko uuteen 5G-puhelimeen vaihtaa uusi SIM-kortti?

Liittymätyypin vaihtaminen ei edellytä sim-kortin vaihtamista. Jo jonkin aikaa uudet älylaitteet ovat käyttäneet pitkälti samaa nano-sim-korttia.

Pitääkö 5G-puhelimeen hankkia erillinen 5G-liittymä?

Mikäli puhelin tukee 5G-yhteyksiä, kannattaa liittymätyypin päivittäminen, vaikka alueellasi ei vielä pääosin 5G-verkkoa olisikaan. 5G-verkko laajenee jatkuvasti ja esimerkiksi DNA:n uusista liittymistä suurin osa tukee joka tapauksessa 5G:tä.  

Mitä eroa on Koti 5G:llä ja puhelimeen tarkoitetulla 5G:llä?

Koti 5G on erityisesti pientaloja varten rakennettu tuote, jolla pyritään tarjoamaan nopeaa kiinteää internetyhteyttä vastaava yhteys koteihin, joihin tällaista ei ole saatavilla. Koti 5G -palvelu koostuu ulkoseinään kiinteästi asennetusta vastaanottimesta ja tästä johdetusta sisäverkosta. Yhteys on siis tavallaan oman kodin kattava ”hotspot”, johon laitteet liittyvät wifi-verkkoa käyttäen. 

Auttaako 5G:hen vaihtaminen, jos kodin netti pätkii?

Mikäli kodin nettiyhteydessä on haasteita, kannattaa olla yhteydessä oman operaattorin asiakaspalveluun. Jos pätkiminen johtuu erityisesti liittymän ruuhkautumisesta, Koti 5G voi olla hyvä ratkaisu.

Onko 5G-verkko tietoturvallinen?

Tietoturva on yhdistelmä operaattorin toimintaa, laitevalintoja ja tietysti yksilön omaa verkkokäyttäytymistä. Esimerkiksi DNA:lla kaikki ylläpitämämme verkkoratkaisut ovat erittäin tietoturvallisia ja asiaan on panostettu niin laitevalinnoissa kuin muissakin verkkoratkaisuissa. Pyrimme myös auttamaan asiakkaita monilla tavoin oman henkilökohtaisen tietoturvansa kanssa.

Asunko DNA:n 5G-alueella?

Asian voi tarkistaa helposti 5G-peittokartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Koti 5G -yhteyden osalta saatavuuden voi helposti tarkistaa myös suoralla osoitehaulla osoitteessa www.dna.fi/netti.

Lisätietoja medialle:

Jukka Sinda, sosiaalisen median asiakaspalvelutiimin päällikkö, puh. 044 044 1013, jukka.sinda@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Kuvat

Vuoden aikana erilaisten harhaanjohtavien tarinoiden määrä on vähentynyt merkittävästi ja aidosti kiinnostuneet kysymykset ovat selvästi lisääntyneet. Kuva: DNA
Vuoden aikana erilaisten harhaanjohtavien tarinoiden määrä on vähentynyt merkittävästi ja aidosti kiinnostuneet kysymykset ovat selvästi lisääntyneet. Kuva: DNA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2020 liikevaihtomme oli 934 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

What is work like in the digital world? DNA will start cooperation with Plan to promote digital inclusion for immigrant youth29.11.2021 09:00:00 EET | Press release

DNA and the children's rights organisation Plan International Finland will start promoting digital inclusion and diversity in their new joint project. DNA’s main objectives for the cooperation include increasing diversity in its own operations and providing young people with an immigrant background the opportunity to explore the ICT sector as a workplace.

Millaista on työ digimaailmassa? DNA aloittaa yhteistyön Planin kanssa maahanmuuttajanuorten digitaalisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi29.11.2021 09:00:00 EET | Tiedote

DNA ja lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi lähtevät edistämään digitaalista yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta uudessa yhteisessä hankkeessaan. DNA:n päätavoitteina alkavassa yhteistyössä on lisätä monimuotoisuutta omassa toiminnassaan sekä tarjota maahanmuuttajataustaisille nuorille mahdollisuutta tutustua ICT-alaan työpaikkana.

Do you keep your Wi-Fi modem inside your switchboard? DNA’s specialist evaluates 10 common internet myths23.11.2021 10:00:00 EET | Press release

Over the years, we have all surely dealt with a slow or malfunctioning internet connection and tried various tricks to improve the coverage and speed of our internet connection. DNA has compiled some general claims about the functioning of your internet connection and how to improve it. The company’s Director of Radio Networks Jarkko Laari will now assess whether or not they are true.

Ethän säilytä WiFi-modeemiasi sähkökaapissa? DNA:n asiantuntija arvioi 10 yleistä nettimyyttiä23.11.2021 10:00:00 EET | Tiedote

Jokainen meistä on vuosien varrella ollut tekemisissä pätkivän tai huonosti toimivan nettiyhteyden kanssa, ja monet ovat kokeilleet useita erilaisia kikkoja kuuluvuuden ja hitaan nettiyhteyden parantamiseksi. DNA kokosi yhteen yleisiä väittämiä netin toiminnasta sekä yhteyden parantamisesta ja yhtiön radioverkkojohtaja Jarkko Laari arvioi nyt, pitävätkö ne paikkansa.

All DNA 5G base stations are now connected to a standalone 5G core network — the new technology increases speed and reduces latency18.11.2021 09:45:00 EET | Press release

All of the 5G base stations in DNA’s own network are now connected to a core network that supports standalone 5G architecture. Customers will be able to start using services of the standalone network gradually during 2022, once all quality assurance has been completed in the production network. Until now, 5G technology has relied on the 4G core network.

Kaikki DNA:n 5G-tukiasemat on nyt liitetty itsenäiseen 5G-ydinverkkoon – uusi teknologia lisää nopeutta ja vähentää viivettä18.11.2021 09:45:00 EET | Tiedote

Kaikki DNA:n oman verkon 5G-tukiasemat on nyt liitetty itsenäistä 5G-arkkitehtuuria tukevaan ydinverkkoon. Asiakkaille itsenäisen verkon palveluiden käyttöönotto tulee mahdolliseksi vaiheittain vuoden 2022 aikana, kunhan kaikki laadunvarmistukset on tuotantoverkossa saatu tehdyksi. Tähän asti 5G-tekniikka on tukeutunut 4G-ydinverkkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme