
Ihmisoikeuksien puolustajien oikeuksia loukataan enemmän kuin koskaan
Asianajajat, toimittajat ja muut ihmisoikeuksien puolustajat joutuvat kohtaamaan kaikkialla maailmassa ennennäkemätöntä vainoa, pelottelua ja väkivaltaa. Viime vuonna ainakin 22 maassa tapettiin ihmisoikeuksia puolustaneita ihmisiä, ja 68 maassa heitä vangittiin tai pidätettiin. Ihmisoikeuspuolustajia uhkailtiin tai heitä vastaan hyökättiin ainakin 94 maassa.
Amnestyn mukaan hallitukset, aseelliset ryhmät, yritykset ja muut vallankäyttäjät hyökkäävät yhä voimakkaammin ihmisoikeuksien puolustamista vastaan.
”Hallitukset vievät ihmisoikeuspuolustajilta kaikki toimintamahdollisuudet, kun heiltä viedään oikeus osoittaa mieltä, heidät asetetaan valvonnan alaisiksi tai heitä häiritään ja uhataan”, toteaa Amnesty Internationalin pääsihteeri Salil Shetty.
Tappamisen ja tahdonvastaisten katoamisten lisäksi massavalvonnan, uuden teknologian, lainsäädännön väärinkäytön ja rauhanomaisiin protesteihin kohdistuvien iskujen yhdistelmä asettaa ihmisoikeusaktivistit vaaraan.
Ihmisoikeuksien puolustajia kohtaan pyritään herättämään avointa vihamielisyyttä kuvaamalla aktivisteja terroristeiksi tai ulkomaisiksi agenteiksi.
”Ihmisoikeuspuolustajien tila kapenee myös Suomessa. Avoimesti meidän kaikkien oikeuksia puolustavia ihmisiä yritetään vaientaa muun muassa vihapuheen ja uhkailun avulla. Vaatii rohkeutta puolustaa ihmisoikeuksia aikana, jolloin niitä yritetään kaventaa”, sanoo Anu Tuukkanen, Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeuspuolustajatyön asiantuntija.
Tänään tiistaina käynnistyy Amnesty Internationalin maailmanlaajuinen Rohkeus-kampanja. Amnesty vetoaa valtioihin ihmisoikeuksien puolustajien työn ja aseman tunnustamiseksi. Valtioiden on turvattava ihmisoikeuspuolustajien toimintamahdollisuudet, turvallisuus ja vapaus.
”Historia on täynnä tarinoita tavallisista ihmisistä, jotka eivät halunneet hyväksyä vallitsevaa tilannetta ja puolustivat sitä, mikä on oikein. Olipa kyse sitten Malala Yousafzaista tai huomenna vapautuvasta Chelsea Manningista, joukossamme on ihmisiä, jotka ovat valmiita ottamaan valtavia riskejä puolestamme”, Salil Shetty sanoo.
”Ilman heidän rohkeuttaan maailmassa olisi vähemmän oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Tämän takia vetoammekin nyt maailman johtajien ohella kaikkiin ihmisiin: olkaa ihmisoikeuksien puolustajien puolella ja suojelkaa rohkeutta.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaisa Väkiparta
Tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
040 833 1532
kaisa.vakiparta@amnesty.fi
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.