Helsingin yliopisto

Suomi osana muinaisesineiden ja taideteosten laitonta kauppaa?

Jaa
Kriisialueiden, kuten Syyrian ja Irakin, museoista, arkistoista ja arkeologisista kohteista ryöstetään ja salakuljetetaan kulttuuriesineistöä kansainvälisille markkinoille. Koskeeko tämä ongelma lainkaan suomalaisia? Helsingin yliopisto järjestää aiheesta symposiumin Kansallismuseossa 5.–6.6.2017.

Humanitaarinen tilanne Syyriassa ja Irakissa on synkkä, mutta myös maailman kulttuuriperintö kärsii. ISIS tuhosi Palmyran muinaiskaupunkia vuonna 2015. Kesäkuussa 2015 Suomen tulli otti lähempään tutkimukseen 1400-luvun keraamisen laatan, joka oletettiin olevan ISIS:n Palmyrasta ryöväämä. Tieto takavarikosta pääsi kansainvälisiin otsikoihin.

Uutinen osoittautui lopulta vääräksi hälytykseksi. Tapaus herätti silti kysymyksen, onko Suomi osa kulttuuriperinnön laittoman kaupan verkostoja. Kriisialueiden museoista, arkistoista ja arkeologisista kohteista ryöstetään ja salakuljetetaan kulttuuriesineistöä kansainvälisille markkinoille. Koskeeko tämä ongelma lainkaan suomalaisia? Kuinka tutkijoiden pitäisi suhtautua sellaisiin muinaisesineisiin ja taideteoksiin, joiden alkuperä on epäselvä?

Helsingin yliopisto järjestää aiheesta kansainvälisen symposiumin. Suomalaiset ja ulkomaiset huippuasiantuntijat keskustelevat kulttuuriperinnöllä käydystä laittomasta kaupasta. Kansallismuseossa 5.–6.6. järjestettävä Working with Cultural Objects and Manuscripts: Provenance, Legality, and Responsible Stewardship -symposium on avoin kaikille. Tilaisuutta tukevat Kansainvälisen museoneuvoston Suomen komitea (ICOM-Finland), Kansallismuseo, Suomen UNESCO-toimikunta ja Suomen Lähi-idän instituutti (FIME).

Symposium käynnistää meillä keskustelun kulttuuriperinnön globaaleista ongelmista. Se myös aloittaa hankkeen, jossa laaditaan suositus kulttuuriperinnön alkuperästä sekä eettiset periaatteet suomalaiselle tutkijoille. Hanke myös kokoaa avoimen tietopaketin, jonka pohjalta alan eri toimijat pystyvät tekemään perusteltuja päätöksiä kulttuuriperinnön omistajuuteen liittyvissä asioissa.

Lisätietoja myös hankkeen internet-sivuilta: blogs.helsinki.fi/culturalobjects (Twitter: http://www.twitter.com/WCOM_Helsinki/).

Seminaarin ohjelma: http://blogs.helsinki.fi/culturalobjects/symposium-programme/.

Ilmaisesta symposiumista kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan osoitteessa: http://blogs.helsinki.fi/culturalobjects/registration/.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat:
suomeksi apulaisprofessori Visa Immonen (visa.immonen@helsinki.fi, 040 361 2044) ja
englanniksi yliopistonlehtori Suzie Thomas (suzie.thomas@helsinki.fi; +358 (0)50 448 7450).

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye