Kilpailukyky kohenee: Suomi kirii IMD:n vertailussa
HUOM! EMBARGO: TIEDOTE JULKIVAPAA 31.5. klo 21
IMD:n (Insitute for Management Development) kansainvälisen kilpailukykyvertailun kärjessä ovat tuttuun tapaan Hong Kong ja Sveitsi. Listan kolmonen ja nelonen ovat vaihtaneet paikkaa, kun Singapore ohitti Yhdysvallat.
Suomen nousu viisi sijaa ylöspäin sijalle 15. selittyy Etlatiedon toimitusjohtajan Petri Rouvisen mukaan sillä, että erityisesti helmi-maaliskuussa IMD:n kyselyyn vastanneiden suomalaisten näkemykset olivat muuttuneet myönteisemmiksi. Myös vertailussa hyödynnetty tilastoaineisto kertoo samansuuntaisesta muutoksesta Suomessa.
- Aseman paraneminen tällaisessa vertailussa on aina hyvä asia. Se lisää maata vähemmän tuntevien luottamusta siihen, että talous on kääntymässä parempaan suuntaan. Vahvempi luottamus on omiaan lisäämään myös kiinnostusta investoida Suomeen, toteaa Rouvinen.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla toimii Suomessa IMD:n yhteistyökumppanina. Petri Rouvinen iloitsee Suomen kiristä, mutta muistuttaa samalla, etteivät kilpailukykyindeksit ole kyenneet ennustamaan talouden kasvua.
- Vaikka IMD:n indeksi nyt parani, ei pidä ajatella, että Suomen taloudelliset vaikeudet olisivat ohi. Tuotanto ja työllisyys ovat edelleen selvästi vuoden 2008 tasoa heikompia ja julkisessa taloudessa on iso aukko. Muutos on kuitenkin rohkaiseva merkki siitä, että tilanteemme on paranemassa.
Islanti peri Suomen vuoden takaisen 20. sijan, mutta muut Pohjoismaat löytyvät IMD:n vertailussa yhä Suomen edeltä (Tanska sijalta 7, Ruotsi 9 ja Norja 11).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri RouvinenToimitusjohtaja, Etlatieto
Puh:050-367 3474petri.rouvinen@etla.fiLiitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ETLA on IMD:n Partner Institute, kansallinen partneri, joka avustaa internet-kyselyn toteuttamisessa mutta ei muutoin osallistu ao. raportin tai sen taustaselvitysten laadintaan, levittämiseen tai rahoittamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Palveluiden globalisaatio tuomassa jopa vihreää siirtymää suuremmat muutokset Suomen tuotantorakenteeseen14.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Tavaroiden ja pääoman globalisaatio on jo pitkällä, mutta palveluiden ja ihmisten maailmanlaajuinen keskinäinen riippuvuus on ollut vähäisempää, arvioi Aki Kangasharju tuoreessa kirjassa. Hänen mukaansa teknologian kehitys mahdollistaa nyt palveluiden globalisaation ilman ihmisten muuttoa ja se voi mullistaa Suomen tuotantorakenteen. Vaikutus voi olla jopa suurempi kuin arvoketjujen pilkkoutumisen vaikutus kehittyneissä maissa, koska palvelujen osuus euroalueen työllisyydestä ja bkt:stä on suurempi.
Etla kävi läpi nelipäiväistä työviikkoa koskevaa tutkimuskirjallisuutta - Antti Kauhasen kolumni nyt julki11.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Mitä odottaisi näkevänsä, kun avaa tutkimuksen, jonka tarkoituksena on selvittää nelipäiväisen työviikon vaikutuksia tuottavuuteen ja työhyvinvointiin? Edes alkeellisimpia vaikuttavuustutkimuksen perusvaatimuksia. Suomessakin laajaa julkisuutta saaneet tutkimusraportit ovat kuitenkin menetelmällisesti erittäin heikkoja, eikä aihetta koskevia tutkimuksia ole juuri julkaistu vertaisarvioiduissa sarjoissa. Yhteistä näille raporteille on, että ne ovat peräisin nelipäiväistä työviikkoa ajavista organisaatioista, kirjoittaa Etla-kolumnissaan Antti Kauhanen.
Etla: Kiertotalous voi vähentää Suomen riippuvuutta kriittisistä raaka-aineista, tarvitaan kuitenkin taloudellista ohjausta ja tukitoimia7.7.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kiertotalouden edistyminen voi tutkimuksen mukaan vähentää myös Suomen riippuvuutta kriittisistä raaka-aineista. Lisäksi materiaalien entistä parempi kierrättäminen voi synnyttää uusia työpaikkoja, etenkin palvelualoille. Kiertotalouden vauhdittamiseksi tarvitaan kuitenkin yhdistelmä erilaisia taloudellisia ohjaus- ja tukikeinoja. Tiedot ilmenevät aiemmin tänä vuonna julkaistusta Etla-tutkimuksesta.
Suomen kansainvälinen kilpailukyky junnaa, emme yllä kymmenen kärkeen – IMD:n listalla kärjessä Sveitsi, Singapore, Hongkong ja Tanska30.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Suomen kilpailukyky on palannut taaksepäin koronapandemiaa edeltävälle tasolleen. IMD:n kansainvälisessä kilpailukykymittauksessa Suomen sijoitus on tänä vuonna 14. Parannusta viime vuoteen on tullut yhden pykälän verran, mutta monissa muuttujissa näkyy Suomen viime vuosien heikko talouskehitys. Osa muuttujista on suhdanneluonteisia, mutta joukossa on myös huolestuttavaa rakenteellista heikkenemistä muun muassa koulutuksessa, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos.
Lyhyet sairauspoissaolot maksavat kunnille yli 130 miljoonaa euroa – Etlan tutkimus nostaa esiin maanantaipoissaolot ja kuntatyönantajien erot23.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman tutkimuksen mukaan lyhyet sairauspoissaolot aiheuttavat kunnallisille työnantajille merkittäviä kustannuksia. Enintään kymmenen päivän poissaolot muodostavat vuosittain yli puolet kokonaiskustannuksista. Vuonna 2021 työnantajakustannukset lyhyistä poissaoloista olivat 135 miljoonaa euroa. Lyhyet poissaolot painottuvat erityisesti alkuviikkoon, mutta sairauspoissaolojen yleisyydessä havaittiin suuria eroja kuntien ja organisaatioiden välillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme