Taitaja9-kilpailun voittajat palkittiin sähköpyörillä

Nikon Nuput eli 9.-luokkalaiset Markus Honkonen, Pyry Lukkari ja Sanna Kiviaho kilpailivat yläkoulujen suuren kädentaitokilpailun finaalissa, joka järjestettiin Taitaja2017-tapahtuman yhteydessä 16.5.2017 Helsingin Messukeskuksessa.
Kilpailussa tarvitaan tiimityötä, kuten myös joukkueen nimeämisessä.
– Yhdessä mietittiin joukkueelle nimeä ja lopuksi nimi muodostui meidän luokanvalvojan Niko Rossin mukaan, nuoret kertovat.
Kilpailuun joukkue osallistui koulun teknisen työn opettajan Jari Aitto-ojan kannustamana. Finaaliin pääsy edellytti selviytymistä paikallis- ja aluekarsintakilpailuista. Aluekarsintakilpailuun harjoiteltiin edellisten vuosien kilpailutehtävillä.
– Kilpailun finaalia varten valmistauduimme Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa, jossa saimme harjoitella mm. sähkö- ja painejuttuihin liittyviä asioita, joukkue kuvailee.
Koko Taitaja9-kilpailun voittajajoukkueen jäsenet saivat jokainen Velocifero mad 500 -sähköpyörät itselleen. Palkinto luovutettiin ensimmäistä kertaa osana koulun omaa kevätjuhlaa. Paikalla kevätjuhlassa olivat Taitaja2017-tapahtuman kilpailujohtaja Sari Karjalainen, Skills Finland ry:n toiminnanjohtaja Eija Alhojärvi sekä palkinnon luovuttajana Janne Suntio Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry:stä.
– Olemme toimineet Taitaja9-kilpailun pääyhteistyökumppanina kolme vuotta. Kevätjuhlaan sisällytetty palkintojenjako tuntui upealta! Tilaisuuden tähtinä olivat kaikki peruskoulun päättävät, joten kaikilla oli hieno fiilis, kuvailee Suntio.
Myös Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoulun opettajat yhtyivät tähän mielipiteeseen.
– Koulun opettajien mielestä tämä oli erityisen hieno ele, että tapahtumaorganisaatiosta oli paikalla luovuttamassa palkintoa kevätjuhlassa, kertoo Nikon Nuput -joukkueen kilpahuoltajana toiminut Aitto-oja.
Kilpailun erityispiirteinä Suomi 100 ja hallituksen kärkihankkeet
Taitaja9-kilpailussa halutaan innostavalla tavalla nostaa kädentaitoa vaativien alojen, erityisesti tekniikan, tekstiilityön ja kotitalouden, tuntemusta. Samalla pyritään kasvattamaan ammatillisen koulutuksen vetovoimaa sekä tehostamaan paikallista yhteistyötä peruskoulujen, ammattioppilaitosten ja yritysten välillä.
Tämän vuoden finaalissa nähdyt tehtävät olivatkin luovia ongelmanratkaisuun ja päättelyyn liittyviä tehtäviä. Päivän aikana kilpailijat mm. rakensivat puisia kiukaita, valmistivat Suomen lippuja ja saivat ne nousemaan lipputankoon automaation avulla. Lisäksi kilpailijoiden piti onnistua asettelemaan 3D-palapeli ja koota kuutioita robottien avulla.
– Finaalin tehtävät olivat alkujaan suunniteltu yhteistyössä kilpailun järjestäjän ja yhteistyökumppanien kanssa. Kilpailutehtävissä hyödynnettiin Festo Oy:n osaamista automaatioteknologiassa ja Step System Oy:n osaamista innovatiivisista oppimisratkaisuista. Lisäksi pääpalkinnon voittajajoukkueelle lahjoittanut Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry suunnitteli yhden kilpailutehtävistä. Kaikissa tehtävissä otettiin huomioon kilpailijoiden ikäjakauma, kertoo Taitaja9-kilpailun lajivastaava Petri Pajulahti
– Omassa tehtävässämme inspiroiduimme Suomi 100 vuotta -teemasta. Eli mikäs sen suomalaisempaa kuin saunan lämmitys. Joukkueiden oli koottava puunkantoteline ja osia saunan kiukaasta. Lisäksi kiukaaseen oli ladottava kivet ja pilkkeet. Tehtävä oli vauhdikas ja kaikki joukkueet onnistuivat siinä hienosti, kuvailee Suntio.
Taitaja9-kilpailu on nyt koko yläkoulun kädentaitokilpailu
Taitaja9-kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002. Silloin kilpailu oli suunnattu vain 9.-luokkalaisille. Tänä vuonna kilpailu järjestettiin jo 15. kerran. Aiemmista vuosista poiketen kilpailuun saivat nyt osallistua kaikki peruskoulun 7.–9.-luokkalaiset.
Taitaja2017-tapahtuman yhteydessä järjestetyssä Taitaja9-kilpailun kolme parasta joukkuetta ovat:
1. Nikon Nuput, Koulunmäen yhtenäiskoulu, Äänekoski
Markus Honkonen, Pyry Lukkari, Sanna Kiviaho
2. Ihmeysit, Puolimatkan koulu, Hyvinkää
Ruusu Ankeriasniemi, Marcus Kytölä, Joosua Rättö
3. Härmäläiset, Ylihärmön yläkoulu, Ylihärmä
Mira Mäki-Haapoja, Mikko Jaskari, Aleksi Houtsonen
Taitaja9-finaalin 36:sta joukkueesta päivän alku- ja välieristä finaalierään tiensä selvittivät myös seuraavat joukkueet:
Pipot, Pielaveden yhtenäiskoulu, Pielavesi
Ossi Katainen, Lyydia Moisa, Aapo Yrjänä
Team K, Pohjanlinnan yhtenäiskoulu, Kankaanpää
Emilia Alalammi, Jesse Hietaoja, Oskari Kenola
Työukot, Pyynikin koulu, Tampere
Viivi Kumpula, Sini Manninen, Aarni Vaahtera
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne Turtiainen
markkinointi- ja viestintävastaava
Taitaja2017 Helsinki
040 630 0510
janne.turtiainen@hel.fi
Kuvat





Linkit
Tietoja julkaisijasta

Työpajankatu 8
00580 Helsinki
09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi
Taitaja2017 Helsinki: ammattitaidon SM-kilpailut
Ammattitaidon SM-kilpailut järjestetiin 15.-18.5.2017 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtumassa vieraili yhteensä 99 180 ammattialoihin tutustujaa.
Nelipäiväinen tapahtuma koostui SM-ammattitaitokilpailuista sekä yläkoululaisten kädentaitokilpailusta ja erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailusta. Kilpailijoita oli mukana lähes kuusisataa ja mestaruuksia ratkottiin yli viidelläkymmenellä eri ammattialalla. Tapahtumaan oli yleisölle vapaa sisäänpääsy.
Taitaja2017 Helsinki –tapahtuma järjestettiin pääkaupunkiseudun oppilaitosten yhteistyön voimin ja se toteutettiin tiiviissä yhteistyössä satojen eri ammattialojen yritysten kanssa. Taitaja-tapahtuman taustaorganisaatio ja kehittäjä on Skills Finland ry.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 27.5.202523.5.2025 12:58:57 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 27. toukokuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistan ilmoitusasioissa on muun muassa englanninkielinen kansallinen lukiokoulutus ja ylioppilastutkinto. Helsinki tarjoaa elokuussa 2026 mahdollisuuden englanninkieliseen lukiokoulutukseen heti, kun lakimuutos sen mahdollistaa. Esityslistalla on myös edellisessä kokouksessa pöydätty talousarvion vuoden 2025 ensimmäinen toteutumisennuste. Lisäksi esityslistalla on yksityiseen varhaiskasvatukseen liittyen päätös yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajalle maksettavan tuen järjestämiseen liittyvän korvauksen muuttamisesta toimintavuodesta 2025-2026 alkaen päätös yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajalle maksettavan 5-vuotiskorvauksen muuttamisesta 1.1.2026 alkaen päätös yksityisen varhaiskasvatuksen sisaruskorvauksen muuttamisesta toimintavuodesta 2025-2026 alkaen Tilahankkeista käsittelys
The Helsinki Learns – Future Competences vision has guided our work for one year: Reading Wheel, language awareness, and cross-studying23.5.2025 08:58:00 EEST | Tiedote
The strategic guidelines of education can be seen through many actions in the daycare centres, schools and upper secondary schools in Helsinki, as well as the Helsinki Vocational College and Adult Institute (Stadin AO).
Visionen Helsingfors lär sig – färdigheter för framtiden har nu styrt arbetet i ett år: läsecirkeln, språkmedvetenhet och korsstudier23.5.2025 08:58:00 EEST | Pressmeddelande
De strategiska riktlinjerna för utbildningen syns på många sätt i Helsingfors daghem, skolor och gymnasier samt Stadin ammattiopisto.
Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot -visio ohjannut työtä nyt vuoden: Lukuympyrää, kielitietoisuutta ja ristiinopiskelua23.5.2025 08:58:00 EEST | Tiedote
Koulutuksen strategiset suuntaviivat näkyvät monina tekoina Helsingin päiväkodeissa, kouluissa, lukioissa ja Stadin AO:ssa.
Helsinki vahvistaa onnistumisen kulttuuria ja hyvinvointia lukioissa21.5.2025 16:30:59 EEST | Tiedote
Helsinki haluaa lisätä opiskelijoiden ja opettajien hyvinvointia toivon pedagogiikalla, joka vahvistaa hyvinvoinnin ja oppimisen toimintamalleja. Toivon pedagogiikka painottaa tunne- ja vuorovaikutustaitojen, vahvuuksien ja ihmisten välisen arvostuksen merkitystä. Se nostaa myös liikkumisen yhdeksi hyvinvoinnin ja oppimisen työkaluksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme