
Ortodokseille kesä on praasniekkojen aikaa

Suomessa on noin 170 ortodoksista kirkkoa tai tsasounaa. Jokainen niistä on nimetty jonkun pyhän ihmisen tai tapahtuman mukaan. Tämän pyhän muistopäivänä kirkossa vietetään temppelijuhlaa eli praasniekkaa. Kymmenet näistä juhlista osuvat kesäkuukausille.
Sana praasniekka tulee vanhasta venäjän kielen juhlaa tarkoittavasta sanasta "pradznik". Nykyään sana viittaa nimenomaan kirkolliseen juhlaan.
Praasniekan ohjelman ytimen muodostavat juhlalliset jumalanpalvelukset. Oman papiston lisäksi paikalla on usein myös hiippakunnan piispa ja muuta papistoa muista seurakunnista ja ulkomailta saakka.
Varsinaista juhlapäivää edeltävänä iltana toimitetaan vigilia tai ehtoopalvelus, jota seuraa usein teeilta kirkon pihassa. Praasniekkapäivän aamuna pyhäkössä toimitetaan liturgia eli ortodoksisen kirkon ehtoollisjumalanpalvelus.
Praasniekkapalveluksiin liitetään tyypillisesti myös ristisaatto läheiseen kalmistoon tai luonnonveden äärelle, jossa toimitetaan vedenpyhitys. Näin jumalanpalvelus ei jää vain kirkon seinien sisälle, vaan jatkuu "kaikkeen maailmaan".
Lopuksi nautitaan yhteinen ateria. Yhdessäolon lisäksi tarjolla on usein myös ohjelmaa: laulua, leikkejä, puheita ja leikkimielisiä kilpailuja.
Kirkon historiassa praasniekoilla on ollut kirkollisen merkityksensä lisäksi tärkeä sija myös sosiaalisen kanssakäymisen kannalta. Esimerkiksi Laatokan Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa praasniekoille matkustettiin pitkänkin matkan takaa ja yhteen kokoontumisen yhteydessä vierailtiin myös sukulaisissa, käytiin kauppaa ja jopa sovittiin avioliitoista.
Toisen maailmasodan jälkeen siirtokarjalaiset unohtivat oman praasniekkaperinteensä pitkäksi aikaa. Vanhoilla ortodoksisilla seuduilla eläminen kirkkojuhlien mukaan oli kuitenkin säilynyt ihmisten mielissä. Ensimmäisenä elvytettiin Petrun praasniekka Ilomantsin Hattuvaarassa apostolien Pietarin ja Paavalin muistopäivänä 29.6.1959. Hattuvaara olikin vanhastaan tärkeä praasniekkakylä, jonne aikoinaan tultiin tapaamaan sukulaisia ja tuttavia aina rajan yli Repolasta ja Porajärveltä saakka.
Nykyisin praasniekat kuuluvat jälleen jokaisen seurakunnan elämään ja niillä on tunnustettu asema osana kirkon aineetonta kulttuuriperintöä.
Praasniekkoja vietetään myös talviaikaan, mutta erityisen suosittuja ovat tietysti Suomen suvessa vietettävät praasniekat. Hattuvaaran Petrun praasniekan ohella tunnetuimpiin kuuluu niin ikään Ilomantsissa pyhän profeetta Elian päivänä (20.7.) vietettävä Iljan praasniekka.
Valamon luostarissa praasniekkapäiviä on kesän aikana useita, sillä luostarissa on useita kesällä muistopäiväänsä viettäviä pyhäkköjä. Suomen tunnetuimman ortodoksisen kirkon, Uspenskin katedraalin, praasniekkaa vietetään Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkumisen päivänä, 15. elokuuta.
Joillakin paikkakunnilla praasniekkoja vietetään myös ekumeenisesti, yhdessä luterilaisten seurakuntien kanssa.
Luettelo Suomen ortodoksisen kirkon kesäpraasniekoista löytyy kirkon www-sivuilta osoitteesta www.ort.fi sekä tästä linkistä: https://www.ort.fi/uutishuone/2017-06-02/kesan-2017-praasniekat
Kuva: Juha Riikonen, Iljan praasniekka 2011
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maria Hattunen
Vastaava tiedottaja
Suomen ortodoksinen kirkko
maria.hattunen@ort.fi
040 481 9240
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Suomen ortodoksinen kirkko, Karjalankatu 1
70110 KUOPIO
info@ort.fihttp://www.ort.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ortodoksinen kirkko
Ortodoksinen seurakuntaverkko uudistuu 1.1.202130.12.2020 12:42:00 EET | Uutinen
Kirkon sotienjälkeisen historian suurin mullistus pudottaa seurakuntien määrän 21:stä kahteentoista.
Ortodoksiset pyhäköt sulkeutuvat kirkkokansalta koko Helsingin hiippakunnassa25.11.2020 10:01:36 EET | Uutinen
Jumalanpalvelukset toimitetaan toistaiseksi suljetuin ovin koronatartuntariskien minimoimiseksi.
Ortodoksien kirkolliskokous koolla etäyhteyksin 23.–25.11.22.11.2020 14:35:34 EET | Uutinen
Kokousta voi seurata suorana lähetyksenä ort.fi -sivuilta, osa asioista (mm. apulaispiispan vaali) siirretty ylimääräiseen kirkolliskokoukseen 16.–18.4.2021.
Isä Ioannis Lampropoulos Ilomantsista on Vuoden pappi29.9.2020 17:43:08 EEST | Uutinen
Ortodoksisten pappien liitto ry myönsi tunnustuksen esimerkillisestä palvelutehtävän hoitamisesta Joensuussa järjestetyillä opintopäivillä.
Suomen luonnon päivää seuraa luomakunnan päivä28.8.2020 14:07:56 EEST | Uutinen
1.9. vietettävä teemapäivä aloittaa ortodoksien kirkkovuoden – arkkipiispa Leo kehottaa ortodoksisia seurakuntia liputtamaan tiistaina luomakunnan kunniaksi.