Espoon kotihoito testaa uusia liikkumistapoja
Espoon kaupunki kokeilee uusia liikkumistapoja kotihoidon asiakaskäynneillä. Kokeilun aikana kotihoidon työntekijät kulkevat asiakkaan luo henkilökohtaisessa käytössä olevan auton sijasta pyöräillen, kävellen, kimppakyydillä tai tila-autolla, johon on rakennettu liikkuva toimisto.
Ensi vaiheen kokeilut alkoivat Matinkylässä kesäkuun alussa. Kokeilussa mukana olleiden toimittajien tekninen ratkaisu toimi käytännössä ja asiakaspalvelu sujui ongelmitta. Kokeiluun osallistuneista hoitajista yli puolet haluaa jatkaa kokeilun toiseen vaiheeseen.
Jos testaamista jatketaan syksyllä, kokeillaan eri liikkumismuotojen toimivuutta useana vuodenaikana ja eri säätiloissa. Jos tulokset ovat hyviä, kaupunki arvioi mahdollista pilottia aloitettavaksi vuodelle 2018, jossa eri liikkumistapoja yhdistetään laajemmin ja pysyvämmin sekä kotihoidossa että mahdollisesti muissa kaupungin kuljetuksissa.
Teknologia testissä – yksi Espoon digikokeilujen sarjassa
Kokeilu perustuu teknologian hyödyntämiseen kotihoidon palvelujen ja toiminnan kehittämisessä. Espoo on jo osittain automatisoinut työvuorojen ja kulkureittien suunnittelun. Nyt testataan kehitysvaiheessa olevia, logistiikan optimointiin ja ajoneuvojen paikantamiseen suunniteltuja ohjelmistoja ja sovelluksia.
Kotihoidon uusien liikkumistapojen kokeilu sisältyy kaupungin digiohjelmaan.
Väestö ikääntyy – palvelut tuotettava ammattitaidolla
Kotihoidon palveluntarve kasvaa nopeasti väestön ikääntyessä: vuonna 2016 Espoon kaupunki teki 650 000 kotihoidon käyntiä, tänä vuonna luvun arvioidaan nousevan 800 000:een.
– Tärkein syy kokeilla uutta liikkumisratkaisua kotihoidossa on halu tuottaa asiakkaalle oikeaa palvelua, oikeaan aikaan ja ammattitaidolla. Samaan aikaan meidän on pystyttävä järjestämään palvelut aiempaa tehokkaammin, painottaa Espoon vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen.
Lisäksi kaupunki haluaa sujuvoittaa työntekijöiden arkea etsimällä ratkaisua kotihoidon autojen parkkiongelmaan.
– Tavoitteena on, ettei hoitajien tarvitse käyttää aikaa parkkipaikan etsimiseen, toteaa Espoon kotihoidon päällikkö Raija Kasanen.
Samat kulkuvälineet yli palvelurajojen?
Kokeilun ensisijainen tavoite on löytää toimiva, erilaisia liikkumistapoja yhdistävä malli Espoon kotihoidolle. Samalla arvioidaan, voisiko mallia laajentaa kaupungin muihin palveluihin.
Tehokkuutta ja ekologisuutta edistäviä jatkokehityskohteita voisivat olla samojen kulkuvälineiden hyödyntäminen yli palvelurajojen: esimerkiksi aamulla ja iltapäivällä koulukuljetuksiin, kotihoidon asiakaskäynteihin, ruokapalveluun ja vanhusten ja vammaisten päivätoimintaan.
– Kaikessa on lähtökohtana etsiä fiksuja liikkumistapoja siten, että palvelut pystytään järjestämään joustavammin liikenneolosuhteista tai säästä riippumatta, toteaa Espoon digiagendan kehittämispäällikkö Valia Wistuba.
Palveluita kehitetään yhdessä yritysten kanssa
Espoossa palvelujen kehittäminen perustuu yhteiskehittämiseen: yrityksillä on mahdollisuus kokeilla omia tuotteittaan osana kuntapalveluja. Idulla olevia ideoita jalostetaan yhdessä, minkä jälkeen yritysten on helpompi myydä niitä maailmalle. Uusista liiketoimintamahdollisuuksista syntyy työpaikkoja, mistä hyötyy myös kunta.
– Tässä kokeilussa näkyy, että Espoo on edelläkävijä. Olemme tehneet tätä kokeilua sydämellä, kaupunkitasoisesti, yli toimialarajojen – yhdessä Espoon kaupungin eri osaajien kanssa kotihoidon henkilökunnasta aina esimiehiin ja isoihin johtajiin, toteaa projektipäällikkö Raija Välimäki.
Espoon kotihoidon kokeilu on osa Tekesin ja liikenne- ja viestintäministeriön Liikkuminen palveluna -yhteishanketta (MaaS, Mobility as a service), jonka toisena osatoteuttajana on Etelä-Karjalan liitto. Hankkeessa halutaan tuottaa kaupunkien rinnakkaiskokeilujen turvin yhteistä markkinavuoropuhelua ja lopulta rinnakkaisia hankintoja.
Espoon toteutti ensi vaiheen kokeilunsa yhteiskehittämismallilla NFleet Oy:n, Tuup Oy:n, toimittajaryhmittymän EKT Oy:n & Lähitaksi Oy:n, Helkama Velox Oy:n ja Silver Planet Oy:n kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
projektipäällikkö Raija Välimäki, vanhusten palvelut, puh. 043 825 1947, raija.valimaki@espoo.fi
kehittämispäällikkö Valia Wistuba, Espoon digiagenda, puh. 043 825 2905, valia.wistuba@espoo.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Tee oma taidereitti: EMMA – Espoon modernin taiteen museon julkiset taideteokset löytyvät nyt Espoon kaupungin karttapalvelusta18.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
EMMAn taide ulottuu ympäri Espoon kaupunkia. Yhteensä 70 julkista taideteosta on kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa eri puolilla Espoota ja määrä tulee täydentymään. Kesäkuun alussa teokset on lisätty Espoon kaupungin avoimeen karttapalveluun yhteistyössä Espoon kaupunkitekniikan keskuksen kanssa. Taide kaupungilla -karttapalvelun tavoitteena on parantaa tiedon jakamista ja teosten löydettävyyttä.
Kaupunginhallitus: Espoontorin asemakaavan muutos mahdollistaa asemanseudun kehittämisen16.6.2025 19:55:34 EEST | Tiedote
Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa Espoontorin kauppakeskuksen laajentaminen hypermarketilla, lisätä asuntorakentamista sekä kehittää asemanseutua joukkoliikenteen solmukohtana.
Konserni- ja tilajaosto kokoontui ensimmäistä kertaa16.6.2025 14:06:20 EEST | Tiedote
Konserni- ja tilajaosto tukee kaupunginhallitusta kaupungin tytäryhteisöjen johtamisessa sekä muiden yhteisöjen ohjauksessa ja seurannassa.
Stadsträdgårdens trädbank hjälper Esbo att anpassa sig till klimatförändringen12.6.2025 11:19:59 EEST | Pressmeddelande
Den globala uppvärmningen kommer inom en snar framtid att leda till liknande väderförhållanden i Esbo som i Centraleuropa. Därför bereder sig staden på och anpassar sig till klimatförändringen genom ett nytt försök, där trädslag importeras från sydliga länder och odlas som framtida gatuträd.
Kaupunginpuutarhan puupankki auttaa Espoota sopeutumaan ilmastonmuutokseen12.6.2025 11:19:59 EEST | Tiedote
Ilmaston lämpeneminen tuo lähitulevaisuudessa Espooseen Keski-Euroopan olosuhteet. Siksi kaupunki varautuu ja sopeutuu ilmastonmuutokseen uudella kokeilulla, jossa etelästä tuotuja puulajeja kasvatetaan tulevaisuuden katupuiksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme