Suomalainen Puolustuslaitos-juomaperhe nousi maailman parhaimmistoon IWCS-kisassa

Alun perin jatkosodan aikana rintamamiesten rajoitettuun juhlallisuuskäyttöön luotu Leikattu konjakki näki keväällä uuden tulemisen kotimaisen Puolustuslaitos Leikattua -juoman muodossa. Puolustuslaitos Leikattua valmistetaan viime vuoden IWSC-kisassa kahdella hopeamitalilla palkitusta kotimaisesta Puolustuslaitos Viinasta ja aidosta, tammitynnyreissä kypsyneestä ranskalaisesta konjakista. Puolustuslaitos Leikattua on reseptiltään lähimpänä alkuperäistä Leikattua Konjakkia kuin mikään muu markkinoilla olevista tuotteista. Myös alkuperäistä, rintamalta tuttua ilmettä mukailevaan 0,5 litran lasipulloon pakattu 38 % vahvuinen Puolustuslaitos Leikattua on saatavilla Alkoista ja valikoiduista ravintoloista kautta maan.
Menestystään IWSC-kisassa jatkava Puolustuslaitos Viinaa on tislattu kolmeen kertaan 40 %:n vahvuiseksi vodkaksi. Sen valmistamiseen käytetään kolmivaiheisesti suodatettua ja pehmennettyä Järvi-Suomen vettä. Alkuperäisen ilmeen mukaiseen 0,5 litran pulloon pakattu Puolustuslaitos Viinaa on saatavilla Alkoista ja valikoiduista ravintoloista kautta maan.
Historia
Puolustuslaitoksen omilla etiketeillä varustetut Leikattu Konjakki sekä Viinaa esiteltiin alun perin vuonna 1942 juhlistamaan ylipäällikkö C.G.E Mannerheimin tulevia 75-vuotissyntymäpäiviä. Mannerheim oli asettanut merkkipäivänsä juhlinnan yhdeksi ehdoksi, että jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle oli tarjottava arkipäivän ruokailua parempi ateria ja virallisen annoksen kokoinen syntymäpäiväryyppy. Mannerheimin merkkipäivänä tarjottu Puolustuslaitos Leikattu Konjakki oli luonnollisesti yksi näistä pitkin rintamalinjaa tarjotuista alkoholijuomista, mutta puutteellisissa oloissa tuo ryyppy saattoi olla myös mitä tahansa muuta käsille saatua alkoholia, kuten Pöytäviinaa, Rommiviinaa, Jaloviinaa, konjakkia, rommia tai Puolustuslaitos Viinaa.
Puolustuslaitos Leikattua palasi vuonna 2016 noin 70-vuoden tauon jälkeen takaisin markkinoille nykypäivän vaatimuksiin päivitettynä juhlistamaan Mannerheimin 150-vuotisjuhlia. Tuote kunnioittaa alkuperäistä ulkoasua, mutta juoman tuoksu, maku ja puhtaus ovat huomattavasti kehittyneet sodanaikana totutusta. Puolustuslaitos Viinaa lanseerattiin marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä 4.6.2015.
Historiallinen annos
Kuten Tuntemattomassa sotilaassakin kerrottiin, tarjosi marsalkka Mannerheim 75-vuotissyntymäpäivänään pullon alkoholia jaettavaksi viiteen mieheen, eli virallinen annos oli 10 cl jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle. Sotapäiväkirjat todistavat tapahtunutta:
5./JR 2 (Jalkaväkirykmentti 2:n 5. komppania)
”Aloitti tykistömme kaikilla pattereilla kiivaan tulen ryssän puolella. Sotamarsalkkamme 75v. päivän johdosta. Päivä kuluikin rauhallisesti juhlapäivän merkeissä, vaikka saimmekin 100 gr. konjakkia mieheen.”
35.Tal.K (35. Talouskomppania)
”Klo 17-20 oli juhlapäivällinen Mannerheimin 75-vuotispäivän kunniaksi. Päivällisellä tarjoiltiin riisipuuroa, hedelmäkeittoa, 10 senttilitraa konjakkia, korviketta keksien kera ja savukkeita. Juhlatunnelma oli korkealla. Komppanianpäällikön kehotuksesta noustiin ruokailun välillä ylös ja otimme ”napsut” Mannerheimin kunniaksi ja jatkuvalle menestykselle.”
3./VP 35 (Viestipataljoona 36:n 3. komppania)
”Käskynjako ja lähtö sotamarsalkan 75-vuotisjuhla jumalanpalvelukseen, satoi – ja paistoi, lämmintä. Ups. ”Metsälässä” juhlapäivän johdosta saatiin ylimääräinen juhla-annos konjakkia.”
Ylimääräisen juhla-annoksen koostumus kokonaisuudessaan:
- 60 grammaa voileipäkeksejä
- 870 grammaa riisiryynejä
- 20 grammaa maitojauhetta
- 40 grammaa rusinoita
- 15 grammaa puurokastikejauhetta
- 15 grammaa kahvinkorviketta
- 20 grammaa palasokeria
- 5 savuketta
- 10 senttiä väkijuomia.
Annoksia jaettiin yhteensä 476 486 kappaletta ja ne maksoivat yli 6,5 miljoonaa markkaa.
Suomalainen tuote
Puolustuslaitos Viinan tavoin Puolustuslaitos Leikattua -tuotteelle on myönnetty Avainlippu-tunnus. Avainlippu voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle. Lisäksi tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia.
Puolustuslaitos-tavaramerkin omistaa suomalainen Mother’s Milk Beverages Oy:n ja sen tytäryhtiö Puolustuslaitos Beverages. Beverage Partners Finland Oy toimii Puolustuslaitos Leikattua valmistuttajana, jakelijana ja markkinoijana.
Yhteyshenkilöt
Michael Grönfors, Beverage Partners Finland Oy
michael.gronfors@bpf-finland.fi, +358 40 5104994
Juuso Syrjä, Puolustuslaitos Beverages Ltd
juuso@mothersmilkbeverages.com, +358 40 518 8155
Kuvat






Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Viron Michelin-oppaaseen kahdeksan uutta ravintolaa19.6.2025 11:49:09 EEST | Tiedote
Michelin Guide on julkaissut Viron vuoden 2025 ravintolasuositukset. Neljänteen Estonia-oppaaseen on valittu yhteensä 43 ravintolaa eri puolilta maata. Mukana on kaksi tähtiravintolaa, seitsemän Bib Gourmand -tunnustuksen saanutta sekä kolme kestävän gastronomian edistämisestä palkittua Green Star -ravintolaa.
Myös Viro juhlistaa saunan päivää 14.6.12.6.2025 11:01:28 EEST | Tiedote
Suomalaista saunaa on juhlistettu kesäkuun toisena lauantaina jo vuosikymmenten ajan. Perinteisen löylysaunan suosio on kasvussa myös kansainvälisesti, mutta Suomen rinnalla aito saunaperinne on säilynyt keskeisenä osana ihmisten arkea ja elämää myös Virossa. Saunan päivän odotetaan vakiintuvan myös etelänaapurissa osaksi joukkoa juhlapäivistä, joilla kunnioitetaan kansallista kulttuuriperintöä.
Suomen paras hampurilaisravintola on Grill Room Hankasalmi – jo toistamiseen!10.6.2025 10:00:44 EEST | Tiedote
Burger Lovers -yhteisön ja McCainin järjestämässä äänestyksessä valittiin vuoden 2025 Suomen parhaaksi hampurilaisravintolaksi Hankasalmen Niemisjärvellä sijaitseva Grill Room. Grill Room sai yli kymmenen prosenttia kaikista avoimessa yleisöäänestyksessä annetuista 20 581 äänestä. Toiseksi sijoittui viime vuoden kolmonen Bursalad Hyvinkäältä ja kolmanneksi äänestettiin toissavuoden ykkönen The Van Kotkasta.
Suomen paras hampurilaisravintola -äänestys alkoi2.6.2025 12:35:55 EEST | Tiedote
Burger Lovers Finland -ruokayhteisö ja McCain etsivät Suomen parasta hampurilaisravintolaa. Yleisöäänestyksen pohjaksi on listattu yli kolmesataa laadukkaita burgereita tarjoavaa ravintolaa ympäri Suomen. Yleisöäänestys alkoi tänään maanantaina 2. kesäkuuta osoitteessa burgerlovers.fi. Äänestysaikaa on sunnuntain loppuun 8.6. saakka. Suomen paras hampurilaisravintola 2025 julkistetaan Burger Lovers -festivaalin aattona 10.6.
Pala Espanjaa keskellä Helsinkiä2.6.2025 10:40:56 EEST | Tiedote
Espanjalainen tapaskulttuuri elää vahvasti hetkessä – kyse on yksinkertaisista, maukkaista suupaloista, rennosta yhdessäolosta ja jakamisen ilosta. Näitä elementtejä juhlistetaan myös Helsingissä, kun kansainvälistä tapaspäivää vietetään NH Collection Helsinki Grand Hansa -hotellin katuterassilla 6.–7. kesäkuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme