Suomalainen Puolustuslaitos-juomaperhe nousi maailman parhaimmistoon IWCS-kisassa

Alun perin jatkosodan aikana rintamamiesten rajoitettuun juhlallisuuskäyttöön luotu Leikattu konjakki näki keväällä uuden tulemisen kotimaisen Puolustuslaitos Leikattua -juoman muodossa. Puolustuslaitos Leikattua valmistetaan viime vuoden IWSC-kisassa kahdella hopeamitalilla palkitusta kotimaisesta Puolustuslaitos Viinasta ja aidosta, tammitynnyreissä kypsyneestä ranskalaisesta konjakista. Puolustuslaitos Leikattua on reseptiltään lähimpänä alkuperäistä Leikattua Konjakkia kuin mikään muu markkinoilla olevista tuotteista. Myös alkuperäistä, rintamalta tuttua ilmettä mukailevaan 0,5 litran lasipulloon pakattu 38 % vahvuinen Puolustuslaitos Leikattua on saatavilla Alkoista ja valikoiduista ravintoloista kautta maan.
Menestystään IWSC-kisassa jatkava Puolustuslaitos Viinaa on tislattu kolmeen kertaan 40 %:n vahvuiseksi vodkaksi. Sen valmistamiseen käytetään kolmivaiheisesti suodatettua ja pehmennettyä Järvi-Suomen vettä. Alkuperäisen ilmeen mukaiseen 0,5 litran pulloon pakattu Puolustuslaitos Viinaa on saatavilla Alkoista ja valikoiduista ravintoloista kautta maan.
Historia
Puolustuslaitoksen omilla etiketeillä varustetut Leikattu Konjakki sekä Viinaa esiteltiin alun perin vuonna 1942 juhlistamaan ylipäällikkö C.G.E Mannerheimin tulevia 75-vuotissyntymäpäiviä. Mannerheim oli asettanut merkkipäivänsä juhlinnan yhdeksi ehdoksi, että jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle oli tarjottava arkipäivän ruokailua parempi ateria ja virallisen annoksen kokoinen syntymäpäiväryyppy. Mannerheimin merkkipäivänä tarjottu Puolustuslaitos Leikattu Konjakki oli luonnollisesti yksi näistä pitkin rintamalinjaa tarjotuista alkoholijuomista, mutta puutteellisissa oloissa tuo ryyppy saattoi olla myös mitä tahansa muuta käsille saatua alkoholia, kuten Pöytäviinaa, Rommiviinaa, Jaloviinaa, konjakkia, rommia tai Puolustuslaitos Viinaa.
Puolustuslaitos Leikattua palasi vuonna 2016 noin 70-vuoden tauon jälkeen takaisin markkinoille nykypäivän vaatimuksiin päivitettynä juhlistamaan Mannerheimin 150-vuotisjuhlia. Tuote kunnioittaa alkuperäistä ulkoasua, mutta juoman tuoksu, maku ja puhtaus ovat huomattavasti kehittyneet sodanaikana totutusta. Puolustuslaitos Viinaa lanseerattiin marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä 4.6.2015.
Historiallinen annos
Kuten Tuntemattomassa sotilaassakin kerrottiin, tarjosi marsalkka Mannerheim 75-vuotissyntymäpäivänään pullon alkoholia jaettavaksi viiteen mieheen, eli virallinen annos oli 10 cl jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle. Sotapäiväkirjat todistavat tapahtunutta:
5./JR 2 (Jalkaväkirykmentti 2:n 5. komppania)
”Aloitti tykistömme kaikilla pattereilla kiivaan tulen ryssän puolella. Sotamarsalkkamme 75v. päivän johdosta. Päivä kuluikin rauhallisesti juhlapäivän merkeissä, vaikka saimmekin 100 gr. konjakkia mieheen.”
35.Tal.K (35. Talouskomppania)
”Klo 17-20 oli juhlapäivällinen Mannerheimin 75-vuotispäivän kunniaksi. Päivällisellä tarjoiltiin riisipuuroa, hedelmäkeittoa, 10 senttilitraa konjakkia, korviketta keksien kera ja savukkeita. Juhlatunnelma oli korkealla. Komppanianpäällikön kehotuksesta noustiin ruokailun välillä ylös ja otimme ”napsut” Mannerheimin kunniaksi ja jatkuvalle menestykselle.”
3./VP 35 (Viestipataljoona 36:n 3. komppania)
”Käskynjako ja lähtö sotamarsalkan 75-vuotisjuhla jumalanpalvelukseen, satoi – ja paistoi, lämmintä. Ups. ”Metsälässä” juhlapäivän johdosta saatiin ylimääräinen juhla-annos konjakkia.”
Ylimääräisen juhla-annoksen koostumus kokonaisuudessaan:
- 60 grammaa voileipäkeksejä
- 870 grammaa riisiryynejä
- 20 grammaa maitojauhetta
- 40 grammaa rusinoita
- 15 grammaa puurokastikejauhetta
- 15 grammaa kahvinkorviketta
- 20 grammaa palasokeria
- 5 savuketta
- 10 senttiä väkijuomia.
Annoksia jaettiin yhteensä 476 486 kappaletta ja ne maksoivat yli 6,5 miljoonaa markkaa.
Suomalainen tuote
Puolustuslaitos Viinan tavoin Puolustuslaitos Leikattua -tuotteelle on myönnetty Avainlippu-tunnus. Avainlippu voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle. Lisäksi tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia.
Puolustuslaitos-tavaramerkin omistaa suomalainen Mother’s Milk Beverages Oy:n ja sen tytäryhtiö Puolustuslaitos Beverages. Beverage Partners Finland Oy toimii Puolustuslaitos Leikattua valmistuttajana, jakelijana ja markkinoijana.
Yhteyshenkilöt
Michael Grönfors, Beverage Partners Finland Oy
michael.gronfors@bpf-finland.fi, +358 40 5104994
Juuso Syrjä, Puolustuslaitos Beverages Ltd
juuso@mothersmilkbeverages.com, +358 40 518 8155
Kuvat






Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Burgerifestivaali täyttää taas Rautatientorin 11.-14. kesäkuuta23.5.2025 13:50:04 EEST | Tiedote
Jo perinteeksi muodostunut vuotuinen Burger Lovers -festivaali valtaa Rautatientorin keskiviikosta lauantaihin 11.–14. kesäkuuta. Pohjoismaiden suurin hampurilaisfestivaali järjestetään nyt viidennen kerran. Tänä vuonna festivaalilla esittäytyy ennätysmäärä ravintoloita pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ja mukana on myös useita maakuntien pienempiä helmiä. Festivaalilla palkitaan jälleen Suomen paras burgeriravintola, jonka yleisöäänestys alkaa 2. kesäkuuta.
Kartano- ja puutarhakierrokselle Viroon30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Viron maaseudulla matkaava voi joutua hieraisemaan silmiä, kun yhtäkkiä keskellä metsää ja peltoa kohoaa tornein ja kaari-ikkunoin koristeltu linna, joka vetää vertoja mille tahansa satuprinsessan asumukselle. Näky ei kuitenkaan ole harvinainen, sillä Virossa on maan pinta-alaan ja väestötiheyteen suhteutettuna maailman eniten kartanoita. Viron reilusti yli tuhannella kartanolla on ollut suuri vaikutus paitsi maan arkkitehtuuriin ja sisustustyyleihin, myös puutarha- ja maisemasuunnitteluun, kulttuuriin ja designiin.
Suomen parhaaksi äänestetty hampurilaisravintola Helsingin Tislaamolle29.4.2025 10:41:23 EEST | Tiedote
Suomen parhaaksi hampurilaisravintolaksi* vuonna 2024 äänestetty hankasalmelainen Grill Room saapuu kesäksi ilahduttamaan The Helsinki Distilling Companyn ravintola-asiakkaita. Grill Room X Tislaamo Distillery Bar avautuu vappuaattona ja palvelee tislaamoravintolan terassilla elokuun loppuun asti.
Finnjävel tuo röpörieskan Helsingin parhaalle aamiaiselle15.4.2025 12:07:44 EEST | Tiedote
Ainutlaatuisista hotelleistaan tunnettu NH Collection juhlistaa 10-vuotista taivaltaan maailman metropoleissa. Suomeen korkeatasoinen hotelliketju saapui 2024, kun Seurahuoneen ja Uuden ylioppilastalon historiallisiin kiinteistöihin avautui NH Collection Helsinki Grand Hansa. Kymmenen NH Collection -hotellia Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa tuo juhlavuoden kunniaksi aamiaiselleen paikallisen huippuravintolan luoman annoksen. Helsingissä juhla-annoksesta vastaa maailman ainoa suomalaisesta ruokaperinteestä ammentava Michelin-tähtiravintola Finnjävel.
Kupoli on Suomen paras uusi cocktailbaari – tähtää maailman huipulle1.4.2025 15:06:46 EEST | Tiedote
NH Collection Helsinki Grand Hansa -hotellin kupolitornissa sijaitseva, pohjoisesta luonnosta ja sesongeista ammentava Kupoli on nopeasti noussut ilmiöksi cocktail-piireissä. Tunnustuksena erottuvasta konseptista, uniikista ympäristöstä sekä taidokkaista cocktaileista on Kupoli nimetty Suomen parhaaksi uudeksi cocktailbaariksi pohjoismaisessa Bartenders’ Choice Awards -kilpailussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme