
Yksityinen ja julkinen samalle viivalle päivähoidossa
Varhaiskasvatusmaksujen alentaminen on hyvä suunta. Näin parannetaan työnteon kannustavuutta, lapsiperheiden taloudellista tilannetta ja laajennetaan varhaiskasvatukseen osallistumista.
- Varhaiskasvatuksen laatu on monille kunnille tärkeä kilpailuvaltti kuntien välisessä keskinäisessä vertailussa. Kuntien päivähoitomenot ovat kaikkiaan yli 3 mrd euroa, joten päivähoito on myös iso taloudellinen asia. Yksityisen osuutta palvelutuotannossa on varaa laajentaa merkittävästi nykyisestä reilun 10 %:n osuudesta, sanoo Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.
Liiton kokemuksen mukaan yksityinen varhaiskasvatus on kunnille edullinen ja laadukas vaihtoehto. Myös nyt lausuttavana olleen lakimuutoksen kokonaisvaikutuksia tulee arvioida ottamalla huomioon yhteiskunnan kokonaishyöty .
Yksityinen ja julkinen varhaiskasvatus tulee asettaa samalle viivalle. Päivähoidon asiakasmaksujen muuttaminen aiheuttaa muutostarpeita esimerkiksi Kelan yksityisen hoidon tukeen. Etuuteen tulee tehdä tarvittava tasokorotus ja tulosidonnaisen lisäosan pitää vastata asiakasmaksumuutosta. Uudistuksen yhteydessä ei saa käydä niin, että kunnallisesta varhaiskasvatuksesta tulee osalle perheitä pakollinen vaihtoehto taloudellisista syistä.
Palveluseteli sopii erinomaisesti varhaiskasvatuspalveluihin
Rajakangas korostaa, että palveluseteli on joustava varhaiskasvatuspalveluiden järjestämistapa sekä kunnan että perheen kannalta. Yksityinen päivähoitopalvelu tarjoaa kunnille veronmaksajien kannalta edullisen, laadukkaan ja toiminnallisesti joustavan vaihtoehdon.
- Palveluseteli mahdollistaa aidon valinnanvapauden ja tasa-arvon perheiden kesken tulotasoon tai perhekokoon katsomatta. Palveluseteliä tulisi soveltaa myös esiopetuksessa, Rajakangas toteaa.
Lastentarhaopettajia tarvitaan lisää - sekä yliopistoista että ammattikorkeakouluista
Hyvinvointialan liiton näkemyksen mukaan varhaiskasvatuksessa ja päivähoidossa tarvitaan sekä yliopisto- että ammattikorkeakoulupohjaista osaamista sekä monipuolista henkilökuntaa. Alan kelpoisuusehtojen tulee jättää riittävä liikkumavara toiminnan kehittäjille eli kunnille ja palveluntuottajille.
Yhteyshenkilöt
Aino Närkki
johtava elinkeinoasiantuntija
0400 436438
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Hyvinvointialan liitto edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Liitto valvoo jäsentensä yhteisiä etuja. Se myös neuvoo jäseniään työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Liiton 1500 jäsentä työllistää yli 70 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.Liiton jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. Hyvinvointialan liitto on Elinkeinoelämän keskusliiton jäsen. www.hyvinvointiala.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointialan liitto
Yksityinen hyvinvointiala maksoi yhteisöveroja yli 43 miljoonaa euroa – koko verojalanjälki noin 2 miljardia1.11.2018 10:48:05 EET | Tiedote
Verohallinnon tuoreiden tietojen mukaan Hyvinvointiala HALI ry:n jäsenet maksoivat yhteisöveroja 43,3 miljoonaa euroa vuonna 2017. Verokertymän kasvu oli 18 prosenttia edellisvuoden 36,8 miljoonasta eurosta.
Hyvinvointialan liitto on nyt Hyvinvointiala HALI ry - Yrjö Närhinen hallituksen puheenjohtajaksi23.10.2018 11:29:43 EEST | Tiedote
Hyvinvointiala HALIn hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin tänään Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen. Varapuheenjohtajiksi valittiin Mehiläinen oy:n toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva.
THL:n tuore selvitys vanhuspalveluista: Yksityisillä henkilöstömitoitus toteutuu laatusuosituksen mukaisesti18.10.2018 10:25:59 EEST | Tiedote
Vanhuspalvelujen henkilöstömitoitus näyttää Suomessa toteutuvan uuden laatusuosituksen valossa hyvin, selviää THL:n tuoreesta selvityksestä. Yli viidesosalla toimintayksiköistä mitoitus on yli 0,7. Vain 5 %:lla yksiköistä se jää alle 0,5, joka on vanhuspalveluiden laatusuositus. Nämä alle 0,5:n mitoituksen alittavat yksiköt ovat mitä ilmeisimmin julkisen sektorin yksiköitä, arvioi Hyvinvointiala HALIn johtava asiantuntija Aino Närkki. Hänen mukaansa toimiluvan omaavat yksityiset toimijat eivät saa tehostetun hoivan lupia alle 0,5:n mitoituksella. Myös hoitajien määrä on seurannut asiakkaiden määrän kasvua. Kahdessa vuodessa kotihoidossa työskentelevien lähihoitajien määrä on kasvanut noin 1 600:lla. Myös fysioterapeuttien ja sosionomien määrä on kasvanut. - Hyvän hoidon toteutumisen kannalta keskeistä on myös se, mitä työssä olevat hoitajat tekevät työvuoronsa aikana ja asiakkaiden kanssa. Asiakastyytyväisyyteen vaikuttaa paljon hoitajan ja asiakkaan välinen vuorovaikutus. Myös käytett
Työntekijäliitot laajentavat työtaisteluitaan entisestään Hyvinvointialan toimialoilla3.10.2018 13:34:59 EEST | Tiedote
1.10. tulleen tiedon mukaan ammattijärjestöt Talentia, OAJ ja Pardia ovat julistaneet edustamilleen TES-aloille ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Hyvinvointialan liitossa (HALI) se koskee etenkin yksityistä sosiaalipalvelualaa ja terveyspalvelualaa ja OAJ:n osalta myös varhaiskasvatusta.
Kuntayhtymä avainasemassa palveluiden valinnanvapauden toteutumisessa2.10.2018 09:02:56 EEST | Blogi
Ylen dokumentissa ”Tasemummot” kuvataan haasteellista ja kasvavaa asiakaskuntaa koskettavaa aihetta; vanhusten hyvää hoivaa. Minkälaista palvelua kuntalaiset saavat, ja onko heillä mahdollisuus valita, missä palvelut tuotetaan. Palvelusetelilain tarkoituksena on tarjota asiakkaille valinnanmahdollisuus, mutta Siun sotessa käytetty menettely ei täytä tätä tavoitetta.