Taiteiden yö viherkatolla

Viherkattoillassa puhutaan kattojen estetiikasta, niiden hyödyistä luonnolle ja ihmisille sekä kuullaan kokemuksia ja käytännön neuvoja viherkaton perustamista suunnittelevalle.
Kuvittele, että makaat urbaanilla kattokedolla
Ihailet syvän fuksianpunaista ketoneilikkaa tai hennon kissankellon huojumista tuulessa. Kasvien seassa saattaa vilahtaa ketokirkilude ja neitoperhonen voi istahtaa nenällesi. Hengität raikasta ilmaa ja kaupungin äänet etääntyvät kauas. Olet urbaanilla viherkatolla, josta voit laskeutua virkistyneenä takaisin kaupungin vilinään.
– Viherkattotutkimus tuo jatkuvasti uuttaa tietoa viherkattojen hyödyistä, mutta myös haasteista, sanoo yksi illan puhujista, tutkija Marja Mesimäki Helsingin yliopistosta. Hän työskentelee Viides ulottuvuus - viherkatot ja -seinät osaksi kaupunkia -tutkimusohjelmassa (http://www.helsinki.fi/fifth-dimension), jossa etsitään kestävän kehityksen kannalta parhaita mahdollisia ratkaisuja. Exactumin viherkatto on yksi ohjelman koeviherkatoista.
Viherkattojen käytännön toteutuksesta kertoo maisemasuunnittelija, LuK Taina Suonio. Hän on ollut mukana monissa rakennushankkeissa sekä Helsingin kaupungin viherkattolinjausta valmistelevassa työryhmässä.
Orastavaa estetiikkaa
Ympäristön luovuus kaupunkiympäristössä on sekä ihmisen että luonnonvoimien yhteispeliä. Tutkija Petteri Kummala Suomen arkkitehtuurimuseosta tulee puhumaan kaupunkiluonnon esteettisiä ulottuvuuksia ja viherkattojen orastavasta estetiikasta.
Kypsyvätkö tomaatit tietokoneiden hukkalämmöllä?
Exactumin katolla on koekasvihuone ja tietojenkäsittelytieteen tutkija Samu Varjonen kertoo kokemuksia kasvihuoneen lämmityksestä tietokoneilla Soveltuuko käsittelemätön ulkoilma tietokoneiden jäähdytykseen ja mitä tehdä tietokoneiden tuottamalle hukkalämmölle?
OHJELMA
Torstai 24.8. klo 17-18.30
Gustaf Hällströminkatu 2b, Exactum 4 krs., kattoterassi
17.00-17.10 Urbaanit niityt kaupungin katoilla.
Tutkija Marja Mesimäki, Helsingin yliopisto, Viides ulottuvuus
17.20-17.30 Miksi, miten ja mihin viherkattoja.
Maisemasuunnittelija, LuK Taina Suonio, Roslings Manor Gardens
17.40-17.50 Kaupunkiluonnon estetiikka.
Tutkija Petteri Kummala, Suomen arkkitehtuurimuseo
18.00-18.10 Tietokoneiden tuottaman hukkalämmön käyttö kasvihuoneen lämmitykseen, kaupunkiviljelyä katolla.
Tutkija Samu Varjonen, tietojenkäsittelytieteen laitos, Helsingin yliopisto
Yhteyshenkilöt
Riitta-Leena InkiViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 448 5770riitta-leena.inki@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme