
Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla havaittu männyn harmaakaristetta, kuusen suopursuruostetta ja ruskomäntypistiäisen toukkia
Aivan viime viikkoina 10 – 20 -vuotiaissa männyn taimikoissa on tavattu männyn harmaakaristetta. Sienitauti vaivaa ennen kaikkea viljaville maapohjille perustettuja männyn taimikoita. Alkuvaiheessa kariste ruskettaa männyn neulasia. Ne muuttuvat harmaiksi ja putoavat maahan tänä syksynä tai ensi keväänä.
Harmaakaristeen vaivaamissa taimikoissa puukohtaiset erot voivat olla hyvinkin suuria. Osa taimista on aivan vihreitä, kun toiset voivat olla hyvinkin ruskeita tai harmaita. Harmaakariste ei onneksi tapa männyn taimia, koska puiden kasvupisteet säilyvät vahingoittumattomina. Neulasten väheneminen aiheuttaa kasvutappioita.
Kuusen suopursuruostetta myös eteläisemmässä Suomessa
Kuusia on tänä kesänä vaivannut kuusen suopursuruoste myös Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla ja muualla eteläisemmässä Suomessa. Yleensä kuusen suopursuruoste vaivaa Lapin kuusikoita.
Kuusen suopursuruoste on sienitauti, joka alkukesällä värjää kuusen tuoreimman neulaskerran kelta-oranssin väriseksi. Myöhemmin neulaset muuttuvat ruskeiksi ja varisevat maahan. Kuusen suopursuruoste on sinänsä vaaraton vaiva. Sen aiheuttamat kasvutappiotkin jäävät yleensä hyvin lieviksi.
Ruskomäntypistiäisen toukkia havaittu pieniä määriä
Eri puolilla Etelä-Pohjanmaata on havaittu pieniä määriä ruskomäntypistiäisen toukkia. Tänä kesänä toukkien määrä on ollut vielä vähäinen, eikä lievällä syönnillä ole käytännössä ollut vaikutusta puiden kasvuun.
Ruskomäntypistiäisen toukka syö männyistä vanhemmat neulaskerrat, mutta jättää tuoreimman neulaskerran koskematta. Männyt eivät kuole, mutta useampana vuotena tapahtuva paha neulasten syönti aiheuttaa merkittäviä kasvutappioita.
On mahdollista, että kesällä 2018 ruskomäntypistiäisen toukkien määrä ja neulasten syönti lisääntyvät. Pistiäisen luontaiset viholliset, kuten virukset, voivat myös tuhota ruskomäntypistiäiskannan. Edellisen kerran sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan männiköissä oli laajoja ruskomäntypistiäisen aiheuttamia neulastuhoja vuosina 2008 - 2010. Erityisesti Keski-Pohjanmaalla syönti oli paikoin ankaraa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Pajula
johtava asiantuntija
Suomen metsäkeskus
050 3140 377
Tietoja julkaisijasta
Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää metsätaloutta ja alan elinkeinoja ja neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa sekä hyödyntämisessä. Metsäkeskus myös kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä sekä valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen metsäkeskus
Ryskettä metsiin Kankaanpäässä7.3.2018 10:18:46 EET | Tiedote
Metsäalan toimijat järjestävät Kankaanpään S-marketissa Ryskettä metsiin -tapahtuman lauantaina 17.3. klo 10-15. Koko perheen metsäisessä tapahtumassa saa tietoa metsistä ja nykypäivän metsätaloudesta. Perheen nuorimmat voivat tutustua metsään ja puualaan pelien muodossa.
Metsänomistuksen suurtapahtuma Seinäjoella 17.3.20187.3.2018 10:15:00 EET | Tiedote
Moni eteläpohjalainen metsänomistaja miettii metsäomaisuuden siirtämistä eteenpäin perheessä tai suvussa. Sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun on mahdollisuus saada vinkkiä Polvelta toiselle -messuilla Seinäjoki Areenassa 17.3. klo 9.00-16.00. Messut järjestetään toista kertaa Etelä-Pohjanmaalla.
Rokuan yksityismetsissä hoidettiin paahde-elinympäristöjä28.2.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen metsäkeskus on tehnyt Rokuan harjualueella töitä paahde-elinympäristöjen hyväksi EU:n osittain rahoittamassa Light & Fire -LIFE hankkeessa. Maastossa näkyvät maanpinnan käsittelyn jäljet sadoista laikuista, koska jäkälää on poistettu laikuista. Lähes kahteen sataan laikkuun istutettiin kangasajuruohon taimia, joista puolet oli mikrolisättyjä.
Öppna skogsdata kan börja laddas ned från början av mars27.2.2018 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Skogsdata som administreras av Finlands skogscentral kan börja utnyttjas ännu effektivare från och med 1.3.2018 när ändringarna i lagen om skoglig information träder i kraft. Sådana skogsdata som betraktas som miljöinformation står i fortsättningen till förfogande i på de nya sidorna om öppna data i tjänsten MinSkog.fi.
Avoin metsätieto tulee ladattavaksi maaliskuun alussa27.2.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen metsäkeskuksen hallinnoimaa metsätietoa on mahdollista hyödyntää nykyistä tehokkaammin 1.3.2018 alkaen, kun metsätietolain muutokset astuvat voimaan. Ympäristötiedoksi katsottavat metsätiedot ovat jatkossa avoimesti saatavissa Metsään.fi-verkkosivujen uudessa avoimen tiedon osiossa.