Ny behandling för schizofreni upptäckt i Finland

En arbetsgrupp under ledning av professor Jesper Ekelund från psykiatriska kliniken vid Helsingfors universitet visade att mycket stora doser av famotidin (200 mg dagligen) minskar symptomen hos personer med schizofreni.
Famotidin har använts som medicin mot magsår och sura uppstötningar sedan 1980-talet, men i normala doser når famotidin nästan inte alls in i hjärnan som skyddas av den så kallade blod-hjärnbarriären. Genom att öka doseringen når tillräckligt mycket läkemedel in i hjärnan för att påverka hjärnans histaminsystem.
- Symptomen hos personer med schizofreni började minska redan efter en vecka och nådde statistisk signifikans efter fyra veckor. Försökspersonerna förhöll sig också positivt till medicineringen, säger Ekelund.
Trettio personer som insjuknat i schizofreni deltog i undersökningen. Patienterna hade varit på sjukpension i åtminstone fem år och delades slumpmässigt upp i famotidin- och placebogrupper. Av de patienter som intog famotidin lindrades allas symptom inom fyra veckor, medan symptomen hos de som fick placebo inte förändrades.
Schizofreni är den vanligaste och allvarligaste psykossjukdomen som ligger bakom över hälften av alla vårddygn på psykiatriskt sjukhus. Inga randomiserade, kontrollerade studier av den här mekanismen hos människor med psykos har gjorts tidigare.
Innovationer inom psykofarmaka behövs
Sedan man på 1960-talet visade sambandet mellan dopamin och psykos har dopaminhypotesen varit dominerande inom schizofrenivården. Alla psykosmediciner baserar sig på denna verkningsmekanism, men behandlingarnas effekt är ofta bristfällig och biverkningar är vanliga. Därför finns det också ett stort behov av innovationer inom psykosmedicineringen.
- Det lönar sig inte att behandla schizofreni med famotidin förrän vi vet hur patienter reagerar på långvarigt bruk av en så här stor dos. Däremot visar vår forskning att histaminsystemet har en central roll i att bota psykoser. Förhoppningsvis kommer läkemedelsföretagen att utveckla nya psykosläkemedel som baserar sig på att påverka histaminsystemet, säger Ekelund.
Famotidin fungerar genom att blockera histamin H2 receptorn. I normala doser (40 mg dagligen) når famotidin nästan inte alls hjärnans nervceller eftersom hjärnvävnaden skyddas av den så kallade blod-hjärnbarriären. I hjärnan finns ändå viktiga neuroner som använder sig av histamin som signalsubstans, alltså förmedlare av nervsignaler till nervcellerna i nervsystemet. Dessa neuroner har en viktig roll i reglerandet av andra signalsubstanser i hjärnan. Från djurstudier vet man att man genom att påverka histaminsystemet även kan påverka andra signalsubstanser som har betydelse vid schizofreni.
Studien har redan fått internationell uppmärksamhet. Katarina Meskanen, en av medlemmarna i Ekelunds forskningsgrupp fick priset ”Young Scientist Award” av SCNP (Scandinavian College of Neuropsychopharmacology) och projektet har nyligen beviljats ett forskningsunderstöd på 306 000 USD av Stanley Foundation i USA för uppföljningsstudier.
Forskningsgruppen kommer att replikara sitt fynd i en större, multinationell studie i samarbete med Karolinska Institutet, där forskningen koordineras av professor Jari Tiihonen.
Information: Jesper Ekelund, Jesper.Ekelund@helsinki.fi, 050-3317987
Intressekonflikter: Denna studie är helt forskarinitierad och akademiskt finansierad. Inga medicinfirmor har deltagit i finansieringen av studien.
Kontakter
Jockum Hildén
Informatör, Helsingfors universitet
+358 9 191 40940, jockum.hilden@helsinki.fi
Bilder

Om

PB 3
00014 Helsingfors universitet
+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
Lärarnas välbefinnande på arbetsplatsen har förbättrats17.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors universitets uppföljningsundersökning visar att lärarnas arbetshälsa har förbättrats för första gången på flera år. Enkätundersökningen som två gånger årligen riktas till medlemmarna i Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ inleddes för fem år sedan, under coronavåren 2020. En tydlig vändning till det bättre inträffade i fjol.
Helsingfors universitets resultat för 2024 var positivt16.4.2025 12:00:27 EEST | Pressmeddelande
Det operativa resultatet var 1,1 miljoner euro. Tack vare placeringsverksamhetens överskott var totalresultatet 99 miljoner euro.
Helsingfors universitet var återigen de sökandes förstahandsval i den gemensamma ansökan26.3.2025 11:22:29 EET | Pressmeddelande
Fler än 35 000 personer sökte till kandidat- och magisterprogrammen. Helsingfors universitet var Finlands populäraste universitet både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande. Juridik, medicin och psykologi var återigen de populäraste ansökningsmålen vid Helsingfors universitet.
Fyra externa medlemmar i Helsingfors universitetets styrelse perioden 2026–202919.3.2025 16:39:16 EET | Pressmeddelande
Till styrelsen valdes Sanni Lehtinen, Mari Pantsar, Juha Tuominen och Antti Vasara. Helsingfors universitets styrelse för perioden 2026–2029 har tio medlemmar, av vilka sex kommer från universitetet och fyra är externa.
Tuff pubertet? En enda gen kan styra laxens väg till könsmognad21.2.2025 12:20:56 EET | Pressmeddelande
En ny studie av laxfiskar visar hur en enskild gen kan ha en avgörande effekt på pubertetsstarten hos Atlantlaxen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum